Σε χώρα ανέργων μετατρέπεται η Ελλάδα

Πλήρης η παραδοχή της τρικομματικής κυβέρνησης για αδυναμία (;) πάταξης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, γι’ αυτό και η νέα λεηλασία που επίκειται σε βάρος του ελληνικού λαού, που βυθίζεται στην απόγνωση εξαιτίας της ύφεσης, της ανεργίας, της εισοδηματικής ληστείας που υφίσταται, της γενικευμένης πια φτώχειας…

Για «φρικώδες, ερεβώδες 2013 κυρίως για μισθωτούς και συνταξιούχους» κάνει λόγο ο γνωστός εργατολόγος (και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) Αλ. Μητρόπουλος. «Η νέα χρονιά, θα σημάνει την κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα και κατάρρευση της αγοράς, καθώς μόνο από την κατάργηση των ”δώρων” θα αφαιρεθούν άλλα 4-5 δισ. ευρώ από την αγοραστική ζήτηση, θα είναι το σκληρότερο έτος μετά τη μεταπολίτευση», υποστηρίζει ο κ. Μητρόπουλος, τη στιγμή που τόσο ο Δημ. Στρατούλης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) όσο και ο διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σ. Ρομπόλης προειδοποιούν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ανέργων. Για ανεργία πάνω από το 30% κατά το 2013 μιλά ο Στρατούλης, ενώ ο Ρομπόλης υπολογίζει ότι η ανεργία στους νέους μέχρι 24 ετών θα εκτιναχθεί πάνω από το 60%!

Η αυξανόμενη επίθεση κατά των εισοδημάτων των ελλήνων πολιτών με μέτρα που βυθίζουν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την απόγνωση εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους προκαλεί μια κάποια κινητικότητα στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος. Αλλεπάλληλες οι συσκέψεις σε ηγετικό επίπεδο, τόσο στη ΓΣΕΕ όσο και στην ΑΔΕΔΥ, με σωρεία προτάσεων για κινητοποιήσεις και αγωνιστικές εκδηλώσεις. Έτσι:

Το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ με διαπαραταξιακή (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ/ΔΤ – Αυτ. Παρέμβαση – ΠΑΜΕ) απόφαση προσανατολίζεται στην κήρυξη πανελλαδικής 24ωρης απεργίας στις 19 Δεκεμβρίου. Η οργή και τα πυρά των δημοσίων υπαλλήλων στρέφονται ευθέως κατά των κομμάτων που συγκροτούν τη συγκυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), ενώ οι σχέσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων Κ. Τσικρικά και Ηλ. Ηλιόπουλου βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο με τα κόμματα αναφοράς τους (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα). Η ΔΗΜΑΡ επιπλέον, εξαιτίας του υπουργού Διοικητής Μεταρρύθμισης Κ. Μανιτάκη που υπήρξε επιλογή της, είναι στο στόχαστρο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς με πραξικοπηματικές ενέργειες (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) προωθούνται οι διαθεσιμότητες των υπαλλήλων ΔΕ του διοικητικού και λογιστικού τομέα, με παράκαμψη των δημάρχων!

Η 19η Δεκεμβρίου είναι πιθανόν να βρει και τη ΓΣΕΕ σε απεργιακή κινητοποίηση. Όμως με βάση τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ του «τριγώνου» Γ. Παναγόπουλου (προέδρου ΠΑΣΚΕ), Ν. Κιουτσούκη (γενικού γραμματέα ΔΑΚΕ) και Ζ. Πέπε (Αυτ. Παρέμβαση) οι γνώμες διχάζονται, καθώς μέχρι στιγμής ο κ. Παναγόπουλος φαίνεται να υποστηρίζει την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Η τελική απόφαση, πάντως, θα ληφθεί αρχές της εβδομάδας στη διάρκεια συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης, στην οποία μετέχουν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ (Γ. Πέρρος, Θ. Κούτρας).

Σημειώνεται ότι τόσο σε επίπεδο ΓΣΕΕ όσο και σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ ενισχύονται οι φωνές συνδικαλιστών που επιδιώκουν τη διοργάνωση «πιο σκληρών μορφών πάλης», υποστηρίζοντας ότι οι 24ωρες απεργίες αποτελούν πια «ντουφεκιές στον αέρα». Στον ιδιωτικό τομέα εκτείνεται ο προβληματισμός για τον τρόπο που θα πορευτεί στο μέλλον η ΓΣΕΕ, που οι «τρόικες» εσωτερικού και εξωτερικού έχουν και θεσμικά αποδυναμώσει, με τη «βοήθεια» βεβαίως και της φαγωμάρας (κυρίως εντός ΠΑΣΚΕ) και της αποστασιοποίησης του ΠΑΜΕ.

Η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα προγραμματίζει για τις 18 Ιανουαρίου συνεδρίαση του γενικού της συμβουλίου (έχει τον χαρακτήρα μίνι συνεδρίου) κατά το οποίο ενδεχομένως να υπάρξουν ιδεολογικού τύπου ξεκαθαρίσματα. Η συνδικαλιστική αυτή διαδικασία θα αποτελέσει δοκιμασία κυρίως για την ΠΑΣΚΕ, καθώς μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν πρόσφατες αρχαιρεσίες. Για παράδειγμα, στις εκλογές ανάδειξης εκπροσώπων στο ΔΣ του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η ΔΑΚΕ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη (ο Κιουτσούκης συγκέντρωσε το 66% των ψήφων στον δικό του εργασιακό χώρο), η ΠΑΣΚΕ έχασε τεράστιες δυνάμεις, ενώ η Αυτ. Παρέμβαση πήρε τη δεύτερη θέση, πολλαπλασιάζοντας τη δύναμή της. Το ίδιο σκηνικό υπήρξε και στην ΕΥΔΑΠ, όπου η ΠΑΣΚΕ επί σειρά ετών υπήρξε πρώτη συνδικαλιστική δύναμη με αυτοδυναμία.

Η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ/ΓΣΕΕ εμφανίζεται ιδιαιτέρως προβληματισμένη από το «βουβό κλίμα» που επικρατεί ανάμεσα στα συνδικαλιστικά της στελέχη τη στιγμή που ενισχύεται ο αντιπολιτευτικός άξονας – (Ν. Φωτόπουλος, Μετ. Στεκουλέα, Α. Κολλάς, Στ. Σαλουφάκου και άλλα ιστορικά και με επιρροή στελέχη μαζικών οργανώσεων.

Έτσι ή αλλιώς, μέχρι και τα Χριστούγεννα ο αναβρασμός, οι κινητοποιήσεις, οι πορείες και τα συλλαλητήρια θα σφραγίσουν το τέλος του 2012, καθώς εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ζητούν να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική τής λιτότητας και της εξαθλίωσης.


Σχολιάστε εδώ