Περί «Εφαψιών» ο λόγος…

Να αποκαθηλωθεί και άλλος μύθος, πενήντα χρόνια τώρα τα έχει καταφέρει επί όλων των καταστάσεων να είναι συνεχώς και δεν λέει να ξεκολλήσει από τα έδρανα της Βουλής.

Πέρασε από όλες τις καρέκλες, του γενικού γραμματέα, πολλών υπουργείων και του προέδρου της Βουλής, χωρίς όμως να αφήσει κάποιο σημαντικό αποτύπωμα, τι άλλο θέλει, δεν πάει να γράψει τα απομνημονεύματά του; Και να δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει ο μόνιμος επί όλων των… εποχών και ηγετών «Αθηναίος Πολίτης» – Ψυχάρης για το τι συνέβη εκεί, στη Νέα Σμύρνη, επί ημερών του δικτάτορα Ιωαννίδη. Αν πάντως έχεις, Σταύρο μου, τόση μεγάλη αγωνία και δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να γράψει τα απομνημονεύματά του ο Απόστολος, ο «Εφαψίας του Φοίνικος» όπως τον αποκαλείς τις τελευταίες μέρες –προφανώς επειδή σου πάτησε τον… κάλο, και εδώ που τα λέμε, την αλήθεια που όλοι γνωρίζουν είπε–, ρώτα τον Κίμωνα Κουλούρη που ξέρει πάρα πολλά από την έρευνα που έκανε, ύστερα από εντολή που του έδωσε ο ίδιος ο Ανδρέας, λίγες μέρες αφότου επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1974, μετά την πτώση της Χούντας.

Είχε προηγηθεί ένα επεισόδιο στο Καστρί, όπου είχε πάει εκεί ο Κακλαμάνης για να καλωσορίσει τον Παπανδρέου και υπήρξαν αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους, που είχαν σχέση με αυτά που γράφεις «Αθηναίε Πολίτη».

Ο Κίμωνας μίλησε με πάνω από 70 άτομα που είχαν ζήσει εκείνα τα γεγονότα και τα κατέγραψε σε μια έκθεση, την οποία παρέδωσε στον Ανδρέα για τα περαιτέρω. Το γιατί δεν υπήρξαν, ο συντάκτης είναι από εκείνους που γνωρίζουν…


Σχολιάστε εδώ