ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό παίγνιον

Απαρχής να επισημάνουμε το παράδοξο φαινόμενο, να διαγκωνίζονται τα κορυφαία στελέχη του κάποτε κραταιού ΠΑΣΟΚ (τα οποία αντικειμενικά φέρουν μεγάλες ευθύνες πολιτικές ή διαχειριστικές, για την πολιτική και εκλογική αποσάθρωση της παράταξης) για τη σωτηρία του κόμματος και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς. Οι επίδοξοι «σωτήρες» καταθέτουν τη στρατηγική διαφωνία τους (πραγματική ή κατασκευασμένη) με τη γραμμή πλεύσης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μετά ταύτα προχωρούν στην περαιτέρω απαξίωση και συρρίκνωση του κόμματος, προκειμένου να επιβιώσει το δικό τους εγχείρημα. Ουσιαστικά οι διάφοροι «σωτήρες» επιχειρούν να συγκροτήσουν συνιστώσες ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία, επιχειρούν να γίνουν κόμμα – και μάλιστα ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια υπάρχει η γνωστή ρήση του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια νʼ ανθίσουν», ωστόσο υπάρχει και η ρήση που λέει ότι από το μεγαλείο στο γελοίο η απόσταση είναι ένα σκαλοπάτι. Και νομίζουμε ότι οι επίδοξοι «σωτήρες» του ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμοι να το διαβούν…

•Θα το πούμε καθαρά: η στρατηγική διαφωνία, όταν είναι πραγματική και δεν υποκρύπτει προσωπικές φιλοδοξίες, επιλύεται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των κομμάτων. Όποιος έχει στρατηγική διαφωνία την καταθέτει στα συλλογικά όργανα και πασχίζει να την κάνει πλειοψηφική άποψη στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε να επικρατήσει – και θα επικρατήσει εάν είναι στέρεα δομημένη και ορθολογική.

Εάν η στρατηγική του διαφωνία δεν πείθει την πλειοψηφία, τότε κάπου μπάζει κι οφείλει να την επανεξετάσει κι όχι να επιχειρεί τη διάσπαση του χώρου. Άλλωστε, όσοι γνωρίζουν την πολιτική τέχνη, γνωρίζουν επίσης ότι πολλάκις προσωπικές φιλοδοξίες ενδύονται τον μανδύα της στρατηγικής διαφωνίας, συνειδητά ή ασυνείδητα. Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία Λοβέρδου με τη ΡΙΚΣΣΥ είναι ένα πολιτικό εγχείρημα που αντικειμενικά στοχεύει στην περαιτέρω απαξίωση και συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχει στρατηγικό ρόλο τη διάσωση της χώρας από την κρίση που τη μαστίζει. Η πολιτική είναι τέχνη και όχι παίγνιον.


Σχολιάστε εδώ