ο γιατρός σας
Ωραία τα λόγια αυτά για λαϊκή κατανάλωση, για να δείξουμε ότι έτσι κάναμε το χρέος μας. Αυτά πάνω-κάτω ειπώθηκαν και πέρυσι. Του χρόνου, που οι κακομοίρηδες πάλι θα τα έχουν ξεχάσει, θα τα επαναλάβουμε. Πάντα είχα την απορία αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί διαβάζουν εφημερίδες, βλέπουν ειδήσεις, ενημερώνονται τέλος πάντων κάπως για το τι συμβαίνει στην κοινωνία, στους ανθρώπους που εξουσιάζουν. Ο αξιότιμος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αντιληφθεί την αναλγησία του κράτους -ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια- στα άτομα με κινητικές αναπηρίες; Δεν έχει αντιληφθεί τι βιώνουν καθημερινά από τα χαράτσια, τις ολοσχερείς περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, την κοροϊδία με τις Επιτροπές Αναπηρίας (γράφαμε την προηγούμενη Κυριακή σχετικά), τα εμπόδια στη προσβασιμότητα νέων φαρμάκων και ιατρικών τεχνολογιών; Ένα αυστηρό τηλεφώνημα σε θεσμικά υφισταμένους του θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα. Και μη μας πουν ότι το Σύνταγμα δεν του δίνει το δικαίωμα. Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει την κοινωνία, μπορεί να βρει και τους τρόπους!
• Παροδική απώλεια όρασης σε 63χρονη προκάλεσε φθηνό γενόσημο που της χορηγήθηκε για την οστεοπόρωση. Την καταγγελία έκανε ο παθολόγος Γιάννης Χρονόπουλος, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ στην Αττική. Σύμφωνα με τον γιατρό, η ασθενής τού τηλεφώνησε έντρομη στο ιατρείο του πριν από μερικές μέρες και του είπε ότι χάνει το φως της, ζαλίζεται και αισθάνεται δυσφορία. Λίγη ώρα προτού εκδηλωθούν τα παραπάνω συμπτώματα, η 63χρονη είχε λάβει το πρώτο γενόσημο χάπι, που της είχε γράψει ο κ. Χρονόπουλος, ο οποίος την παρακολουθεί: «Το σκεύασμα προκάλεσε στην ασθενή μου όλες τις παρενέργειες που έγραφε ότι μπορεί να δημιουργήσει. Φυσικά της είπα να μην το ξαναπάρει και ήταν βέβαια τρομοκρατημένη, καθώς για τρεις ώρες δεν μπορούσε να δει καθαρά. Τώρα είναι όμως καλά. Το συγκεκριμένο γενόσημο δεν πρόκειται να το ξαναγράψω».
• Το παραπάνω συμβάν είναι χαρακτηριστικό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες με ασθενείς -ειδικά χρόνιων παθήσεων- που θα αναγκαστούν να αλλάξουν τη θεραπεία τους από φάρμακα τελευταίας γενιάς σε φάρμακα αμφίβολης ή ξεπερασμένης τεχνολογίας. Δηλαδή από τη θεραπεία Φεράρι σε θεραπεία Ντεσεβό. Το έχουμε γράψει πολλές φορές στο «ΠΑΡΟΝ», ότι δεν τίθεται ζήτημα για τα επώνυμα γενόσημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά είναι ίσης αξίας με τα πρωτότυπα (που έχασαν το χρονικό όριο της πατέντας) των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Οι αντιρρήσεις των επιστημόνων (και όλων γενικότερα) είναι για τα αμφιβόλου ποιότητας MADE IN TIBOUCTOU φάρμακα, τα οποία θέλει να μας ταΐσει το υπουργείο Υγείας υπακούοντας πιστά στις εντολές της «τρόικας». Για να πηγαίνουμε μια ώρα γρηγορότερα στον τάφο…
• Όταν γίνεται μια κλινική έρευνα για την ανακάλυψη ενός νέου φάρμακου, ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του ασθενή και να μειωθεί το κόστος θεραπείας και νοσηλείας του. Η μείωση των παρενεργειών στον ασθενή έχει παρεπόμενα τη μείωση των ωρών νοσηλείας σε νοσοκομείο, τη μείωση του κόστους των συνοδών φαρμάκων, τη μείωση των αναρρωτικών αδειών και ούτω καθεξής. Έτσι, αν το δούμε στενά οικονομίστικα, όταν ένα φάρμακο νέας γενιάς κοστίζει π.χ. 100 ευρώ και μας μειώνει τις παρενέργειες, σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πονοκέφαλους, διάρροιες, στομαχικούς πόνους ή άλλα παρεμφερή. Άρα θα γλιτώσουμε το κόστος όλων εκείνων τα φαρμάκων που θα έπρεπε να αγοράσουμε σε άλλη περίπτωση. Παράλληλα, από τη στιγμή που θα γλιτώσουμε όλες αυτές τις διαταραχές, δεν θα χρειαστεί να λείψουμε από τη δουλειά μας με επιδοτούμενη αναρρωτική άδεια και δεν θα χρειαστεί να νοσηλευόμαστε συχνά σε νοσοκομείο. Είναι, λοιπόν, προφανές τι συμφέρει ένα κράτος που έχει ως στόχο τη φροντίδα της κοινωνίας.
• Νέος γύρος κινητοποιήσεων από τις 17/12/2012 ετοιμάζεται από τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «ο οργανισμός συνεχίζει να οφείλει μόνο για το 2012 πάνω από 300 εκατ. ευρώ στους συμβεβλημένους κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς. Η ισοπεδωτική υποκοστολόγηση των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων, η πολύμηνη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα χρέη των πρώην Ταμείων έχουν φέρει σε απόγνωση όλους τους γιατρούς που συνεργάζονται με τον οργανισμό. Αυτή η πολιτική έχει επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, εισάγοντας «τριτοκοσμικές» πρακτικές εντός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
• Εκεί που μας χρωστούσανε, μας ζητάνε και τον γάιδαρο. Αθάνατη η ελληνική αυτή σοφία, που ταιριάζει γάντι με όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στον κλάδο του φαρμάκου. Ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν πληρώνει τα χρέη του στους φαρμακοποιούς, αλλά τους ζητάει και αναδρομική εισφορά. Γι’ αυτό και δεν θα εκτονωθεί ποτέ η κατάσταση με τα φαρμακεία!