Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο
Στον τελευταίο αυτό κύκλο, ο ειδικός απεσταλμένος του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους απεσταλμένους των δύο χωρών, τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, και την επόμενη ημέρα υπήρξε μια κοινή συνάντηση των τριών.
Παρότι σε δηλώσεις του ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι συζητήθηκαν παλιές και νέες ιδέες των δύο πλευρών και ότι και ο ίδιος παρουσίασε κάποιες νέες δικές του προτάσεις, η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή ή πρόοδος στις θέσεις των δύο χωρών. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε και επίσημα την πρότασή της για υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, το οποίο είχε περιγράψει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του στον σκοπιανό ομόλογό του στις αρχές Οκτωβρίου, και ο σκοπιανός διαπραγματευτής επέμεινε στην πρόταση της ΠΓΔΜ για υπογραφή Διακήρυξης Φιλίας και Συνεργασίας.
Η αδιαλλαξία της ηγεσίας της ΠΓΔΜ εξηγείται από διπλωματικούς κύκλους από την αισιόδοξη πεποίθησή της ότι θα υπάρξουν κέρδη γιʼ αυτήν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνέρχεται μεθαύριο Τρίτη, που θα εξετάσει το πακέτο διεύρυνσης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2012, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου που θα ακολουθήσει και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η ελληνική πλευρά είναι κατηγορηματική ότι δεν θα υπάρξει στο Συμβούλιο απολύτως καμία υπαναχώρηση από τις γνωστές ως τώρα θέσεις της ΕΕ.
Στην ίδια γραμμή ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο στις Βρυξέλλες για τα Δυτικά Βαλκάνια την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φούλε. Ο κ. Φούλε επισήμανε ότι οι Αρχές των Σκοπίων δεν πρέπει να θεωρούν ότι η λύση στο ζήτημα της ονομασίας βρίσκεται στη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα βρουν μια «μαγική λύση», ενώ υπογράμμισε ότι η λύση στο ζήτημα είναι δυνατή μόνο μέσω μιας ανοιχτής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η ΠΓΔΜ απέναντι στους γείτονες – την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Τέλος, δήλωσε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης που πρότεινε η Ελλάδα στην ΠΓΔΜ για συνυπογραφή αποτελεί καλή βάση για την επίτευξη προόδου στο ζήτημα.
Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι ερωτηθείς για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, ο κ. Φούλε τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.