Μπλόκο στον τίτλο της «Ε» από τις τράπεζες!

Αιτία, η αντίδραση των τραπεζών, από τις οποίες η εφημερίδα έχει πάρει δάνεια, όταν πληροφορήθηκαν ότι μεταβιβάστηκε σε νέα εταιρεία ο τίτλος που ανήκε στη Χ.Κ. Τεγόπουλος, ο οποίος αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της «Ε» και προφανώς ο τίτλος είχε παραχωρηθεί στις δανείστριες τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank κ.ά.) ως εγγύηση. Οι εν λόγω τράπεζες απειλούν τώρα με ασφαλιστικά μέτρα.

Η νέα εταιρεία θα ενοικιάσει τις εγκαταστάσεις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της έκδοσης του ημερήσιου και του κυριακάτικου φύλλου, όπως και το σάιτ www.enet.gr, και έχει το ok από άλλη τράπεζα για δάνειο ύψους 22.000.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα πάντως από την εξέλιξη αυτή, η προετοιμασία και γενικά η οργάνωση της επανέκδοσης της «Ελευθεροτυπίας» βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Οι δημοσιογράφοι που έχουν προσληφθεί ανέρχονται σε 120, μεταξύ των οποίων είναι και «παλιά», γνωστά ονόματα, όπως ο Γιώργος Βότσης, ο Φίλιππος Συρίγος και ο Κώστας Μπέης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας Βαγγέλη Παναγόπουλο, που ήταν και πριν κλείσει, η «Ε» θα κάνει την εμφάνισή της στα περίπτερα, εκτός απροόπτου, γύρω στις 10 Ιανουαρίου. Με το καλό.

Το κοινό ζητάει την εφημερίδα

Η έρευνα αγοράς που έγινε δείχνει τρία βασικά πράγματα. Πρώτον, πως η απουσία της εφημερίδας από τα περίπτερα είναι απώλεια. Δεύτερον, πως στη συνείδηση των ερωτώμενων η εφημερίδα καταγράφεται ως ανεξάρτητη και όχι, κατ’ ανάγκη, ως κομματική ή κεντροαριστερή. Και, τρίτον, ότι το αναγνωστικό κοινό έχει δεθεί με τα ένθετά της, όπως το «Έψιλον», που θα επανακυκλοφορήσει, η «Βιβλιοθήκη», ακόμη και το «ΓΕΩ», που είχε κλείσει προ πολλού. Η επανέκδοση της εφημερίδας είναι το κρίσιμο στοίχημα για να αποκατασταθεί η λειτουργία του εκδοτικού συγκροτήματος, με την ελπίδα και μιας ρύθμισης με τις τράπεζες.

Η είσοδος των νέων μετόχων

Ενδεικτική των προθέσεων είναι και η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 27% της Χ.Κ. Τεγόπουλος από τη Μάνια και την Ελένη Τεγοπούλου στον δικηγόρο Χάρη Οικονομόπουλο. Είναι οι πρώτες αλλαγές που θα γίνουν στη Χ.Κ. Τεγόπουλος, καθώς αφού θα χρειαστούν και ίδια κεφάλαια για τη λειτουργία της εταιρείας σχεδιάζεται και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μετά την πρώτη πράξη μεταβίβασης, ο Χ. Οικονομόπουλος έχει πλέον το 27% της εταιρείας και οι Μάνια και Ελένη Τεγοπούλου από κοινού 50%, ενώ το υπόλοιπο είναι στο χρηματιστήριο. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, στην εκδοτική εταιρεία Χ.Κ. Τεγόπουλος να υπάρξουν κι άλλοι μέτοχοι, με την εξής προϋπόθεση: τη δέσμευση επί της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας, την οποία θα σέβονται δημοσιογράφοι και επενδυτές.


Σχολιάστε εδώ