Μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται

Η ύφεση εξακολουθεί να διαγράφει υψηλές πτήσεις, η ανεργία σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ και όλο και περισσότεροι πολίτες περνούν τη διαχωριστική γραμμή της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αυξάνεται έτσι αναπόφευκτα η ένταση, εντείνεται η αναταραχή και μαζί οι φόβοι για «κοινωνική έκρηξη». Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιγράφουν το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, με το 70% των ερωτώμενων να αποδοκιμάζουν την πολιτική της σε μεμονωμένα ζητήματα ή ακόμη και στο σύνολό της. Εκτιμάται μάλιστα ότι η κατάσταση έχει περαιτέρω επιδεινωθεί λόγω των κακών χειρισμών στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να χρεώνεται τις περισσότερες ευθύνες αλλά και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να μη μένει εντελώς αλώβητος. Η αγωνία στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι και έκδηλη και εύλογη.

Ως «σήμα κινδύνου» ήχησαν στο Μέγαρο Μαξίμου τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Κι αν το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον «είδηση», καταγράφεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, αίσθηση ωστόσο προκάλεσε τόσο ο «αέρας» που έχει στην παράσταση νίκης όσο και η «ισοπαλία» με τον Αντ. Σαμαρά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Όλα αυτά κατά τέτοιον τρόπο ώστε να διατυπώνουν χαμηλόφωνα το ερώτημα αν είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, χαρακτηρίζουν «φυσιολογικά» τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα βαρύ πακέτο από επώδυνα μέτρα, που προκαλούν την οργή των πολιτών. Υποστηρίζουν δε ότι όταν αρχίσουν να αποδίδουν οι πολιτικές, το κλίμα (και) για τη Νέα Δημοκρατία θα βελτιώνεται σταδιακά. Θεωρία που δεν ασπάζονται αρκετοί βουλευτές και στελέχη, καθώς -όπως τονίζουν- κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.

Αρκετά από τα επώδυνα μέτρα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί και ως εκ τούτου οι συνέπειες παρατείνονται σε βάθος χρόνου. Για τον λόγο αυτό επισημαίνουν την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς πρωθυπουργού προκειμένου να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα. Παράλληλα, ζητούν να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα στο ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, ούτως ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει την απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει το βάρος των προσπαθειών της στην ανάπτυξη, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τον χρόνο που θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που προκρίνεται ως «λύση» από συνεργάτες του κ. Σαμαρά, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Κι αυτό διότι ως διαδικασία έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, ενώ δεν υπάρχουν τα πρόσωπα εκείνα που θα αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα και αυτόματα θ’ αλλάξει η εικόνα της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν δεν περιλαμβάνεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού αλλά και την αποδοχή της αγοράς. Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, μεταξύ αυτών και της Νέας Δημοκρατίας, θεωρείται «persona non grata», καθώς τους έχει εξοργίσει με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιχειρεί να εφαρμόσει αλλά και με την εν γένει συμπεριφορά του, που κινείται στα όρια της αλαζονείας. Παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκε κάτω από τις αντιδράσεις των βουλευτών να αποσύρει αρκετές διατάξεις του φορολογικού, ο κ. Στουρνάρας δεν φαίνεται να πήρε το μήνυμα. Σε δηλώσεις του απείλησε ανοιχτά με παραίτηση στην περίπτωση που κάποια από τις προτάσεις του δεν γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και δεν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο!..

Η διαγραφή (αποχώρηση) του Α. Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ προκαλεί πρόσθετη ανησυχία και προβληματισμό στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Μπορεί ο πρώην υπουργός να δήλωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της, ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν αμφιβολίες ως προς τη διάρκεια της δέσμευσής του. Αν αποφασίσει να ιδρύσει νέο κόμμα, ενδεχομένως να επιδιώξει να αποστασιοποιηθεί από επιλογές της κυβέρνησης για να αποσπάσει την ψήφο των πολιτών. Αυτήν τη στιγμή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 150 βουλευτές και καθίσταται καθοριστικός ο ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφού χωρίς τις ψήφους της κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να εγκριθεί και κατ’ επέκταση να υλοποιηθεί.


Σχολιάστε εδώ