Κληρονομιά το «ΟΧΙ» του Τάσσου στο Σχέδιο Ανάν
Αυτό επισημαίνει ο γιατρός, ο ασυμβίβαστος αγωνιστής σε όλη του τη ζωή, Βάσος Λυσσαρίδης, στη συνέντευξη που έδωσε στο «ΠΑΡΟΝ», με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τότε που έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηγέτης. Οι κίνδυνοι για την Κύπρο όμως καραδοκούν. Βλέπεις, το… οικόπεδο βρίσκεται σε πάρα πολύ προνομιούχα περιοχή και όλοι το έχουν βάλει στο μάτι, με τους Άγγλους να εξακολουθούν να το θεωρούν ιδιοκτησία τους… Ακόμη και μια εσωτερική ανωμαλία, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, είναι στους σχεδιασμούς τους, αποκαλύπτει ο κ. Λυσσαρίδης. Και βέβαια η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδια της επέκτασης της κατοχής της στη Μεγαλόνησο, με επιδίωξη την άμεση εκχώρηση κοινοτικών δικαιωμάτων σε 80 εκατομμύρια Τούρκους.
Στο ερώτημα τι κάνουμε εμείς, ο πρώην πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Β. Λυσσαρίδης έχει τις απαντήσεις, προτρέποντας τους πάντες σε ενεργό συμμετοχή στα κοινά και τονίζοντας ότι «τα γεράματα είναι θέμα νοοτροπίας»!
// Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Τάσσου Παπαδόπουλου τι απομένει ως κληρονομιά;
Για την Ιστορία παραμένει η άρνησή του να υπογράψει το Σχέδιο Ανάν, με την ορθή διαπίστωση ότι αυτό θα μετέτρεπε το κυπριακό κράτος σε κοινότητα.
Είναι λυπηρό ότι το ΔΗΚΟ (το κόμμα του οποίου προΐστατο) είναι σήμερα διχασμένο αναφορικά με την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε.
// Δηλαδή;
Το Κυπριακό βρίσκεται σε επικίνδυνη εκτροπή. Ένα θέμα εισβολής, εθνοκάθαρσης, κατοχής προβάλλεται σαν διακοινοτική διαμάχη. Έτσι, προσφέρεται άλλοθι στην Τουρκία. Αυτή η στρατηγική ακολουθείται σήμερα.
// Μα τι άλλο; Χωρίς διάλογο πώς θα λύσουμε το Κυπριακό;
Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία και όχι οι Τουρκοκύπριοι. Θα ‘πρεπε να αντιμετωπίζουμε την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης, ως την αντίπαλη πλευρά.
Όχι στο πλαίσιο μιας διευρυμένης διάσκεψης ως ανεύθυνο παρατηρητή.
// Μα υπάρχει η εσωτερική πτυχή. Το Σύνταγμα και οι συνθήκες συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους.
Ορθώς. Όσο όμως συνεχίζεται η κατοχή, όσο η Τουρκία ασκεί ασφυκτική κηδεμονία επί των Τουρκοκυπρίων, κάθε καλούμενος διακοινοτικός διάλογος είναι ψευδεπίγραφος. Η Τουρκία επιβάλλει τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων.
// Τι θα γίνει με τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις;
Οι καλούμενες συγκλίσεις συγκρούονται με τις θέσεις της πλειονότητας του λαού. Ο λαός απορρίπτει την εκ περιτροπής προεδρία, την a priori νομιμοποίηση του εποικισμού, τους φυλετικούς διαχωρισμούς, τις χωριστές πλειοψηφίες και, φυσικά, την άμεση εκχώρηση κοινοτικών δικαιωμάτων στα 80 εκατομμύρια Τούρκους. Αυτό θα δημιουργήσει κατακλυσμό τουρκικού πληθυσμού στην Κύπρο, πλήρη δημογραφική αναστροφή και αλεξανδρεττοποίηση. Και, δυστυχώς, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ντάουνερ προαναγγέλλει ότι θα καταγραφούν οι συγκλίσεις. Θα προβεί σε κωδικοποίηση.
// Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης δεν εμπεριέχει τον κίνδυνο της διχοτόμησης;
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αλλά η Τουρκία στοχεύει σε ευρύτερους στόχους. Στον πλήρη έλεγχο της Κύπρου, στην προσπάθειά της να αποβεί περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Η Μεγάλη Βρετανία προκρίνει λύση με εσωτερική ανωμαλία για διασφάλιση της πολιτικοστρατιωτικής της παρουσίας. Αν αυτές οι δύο δυνάμεις είχαν ως τελικό σχεδιασμό τη διχοτόμηση, αυτό φοβούμαι ότι θα είχε ήδη επιτευχθεί.
// Υπάρχει διέξοδος;
Ναι.
// Πάνω σε ποια βάση;
Υπάρχει η βάση. Το ομόφωνο ανακοινωθέν του Σεπτεμβρίου 2009, που φέρει την υπογραφή όλων, αλλά καταστρατηγείται.
// Τι προνοεί;
Παρά την αδόκιμη ονοματολογία (και δεν πρέπει να είμαστε όμηροι ονοματολογιών), προνοεί για ενότητα χώρου, κράτους, θεσμών, οικονομίας, απαλλαγή από εγγυητές και ξένη στρατιωτική παρουσία και απαιτεί την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών.
// Ο Τάσσος Παπαδόπουλος φέρεται να έχει δηλώσει αναφορικά με το Σχέδιο Ανάν ότι ένα σχέδιο που έχει τεθεί στο τραπέζι δεν διαγράφεται εντελώς.
Το νόημα της δήλωσης ήταν η προειδοποίηση ότι, αν δεν προσέξουμε, το Σχέδιο Ανάν θα βρικολακιάσει. Και φοβούμαι ότι αυτή η απόπειρα συνεχίζεται.
// Υπάρχει διέξοδος;
Ναι.
• Η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή του βάση, την αντικατοχική.
• Η καταγγελία της Τουρκίας στα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα.
• Η δημιουργία συμμαχιών και η αξιοποίηση της παρουσίας μας στον ευρωπαϊκό χώρο.
• Η αξιοποίηση εμπλεκομένων συμφερόντων, που θεωρούν την Κύπρο ως τη γέφυρα προς τη Μ. Ανατολή.
• Τώρα προστίθεται και ο νέος εθνικός πλούτος μας. Να αξιοποιηθεί.
• Η απαγκίστρωση των Τουρκοκυπρίων από την κηδεμονία της Τουρκίας.
// Μα η «τρόικα» ζητεί να τεθεί υπό έλεγχο η εκμετάλλευση του υπόγειου πλούτου.
Δεν πρέπει να εκχωρήσουμε την εθνική μας κυριαρχία ούτε τον τρόπο αξιοποίησης του πλούτου μας.
Αντίθετα, θα πρέπει να τον αξιοποιήσουμε για να διασφαλίσουμε συμμαχίες, οι οποίες, πέραν των άλλων, δημιουργούν περίγυρο ασφάλειας αλλά και υπόβαθρο συνεργασιών-συμμαχιών.
// Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει το Κυπριακό και την Ελλάδα;
Ασφαλώς επηρεάζει. Σήμερα το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο κηδεμονεύει το πολιτικό. Αποπειράται κατάργηση κυβερνήσεων και εθνικής ανεξαρτησίας και επιβολή κοινωνικοοικονομικών δομών.
Μόνο η παγκόσμια συνεργασία των εργαζομένων μπορεί να ανατρέψει την ανωμαλία.
Η μείωση εθνικής κυριαρχίας είναι άκρως επικίνδυνη για χώρες που αντιμετωπίζουν επεκτατικές βλέψεις και κατοχή.
Και σ’ αυτόν τον τομέα επιβάλλεται συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου, όχι μόνο λόγω εθνικής ταύτισης, αλλά και λόγω κοινότητας προέλευσης κινδύνων (τουρκικός επεκτατισμός). Το αμυντικό δόγμα πρέπει να ενισχυθεί.
Ο Νταβούτογλου με τη «διακήρυξη» μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες εννοεί συγκυριαρχία του Αιγαίου, κυπροποίηση της Θράκης και αλεξανδρεττοποίηση της Κύπρου.
Επιβάλλεται ενιαία πανεθνική πολιτική.
// Είστε αισιόδοξος;
Ναι. Όχι γιατί παραγνωρίζω τους κινδύνους, αλλά γιατί πιστεύω ότι το ελληνικό έθνος σε ώρες κρίσης εξευτελίζει μαθηματικά ισοζύγια.
Αλλά και γιατί τα ενδογενή προβλήματα της Τουρκίας μεγεθύνονται (Κουρδικό, νεο-οθωμανική νοοτροπία, αλαζονεία).
Να μελετήσουμε τα θέματα και να υιοθετήσουμε την επιβαλλόμενη πολύπλευρη στρατηγική.
// Πώς αντιμετωπίζετε τους οργισμένους σ’ όλο τον κόσμο;
Οργισμένος. Αλλά και με εισήγηση για πυξίδα.
Το «όλοι είμαστε Έλληνες» ως αρχή της ορθής παγκοσμιοποίησης να το επεκτείνουμε. Όλοι είμαστε άτομα με δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με μακρούς αγώνες.
Η αναμέτρηση είναι σαφής. Και είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα.
// Ποια η σημερινή σας συμβουλή;
Του ενεργού πολίτη με επιβαρημένη βιολογική διαδρομή και ενισχυμένη τη διάθεση για συμμετοχή.
Τα γεράματα είναι θέμα νοοτροπίας.
Ενεργός εμπλοκή στα κοινά. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους νέους, που οδηγούνται σε αποπολιτικοποίηση.
Η αποχή ισοδυναμεί με συνενοχή.