Κάτω στον Πειραιά

Ήταν πάντα μια τοπική αλλά αξιόπιστη πηγή «παραγωγής» ταλέντων. Τα τελευταία χρόνια όμως, λόγω πολιτικών -κυρίως- αντιπαραθέσεων, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος άρχισε να κλυδωνίζεται και σήμερα -δεδομένης και της κρίσης- κινδυνεύει να… πέσει στα βράχια. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του Σωματείου με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού, ακούστηκε ότι τα χρέη του Συνδέσμου προς Δημόσιο και τρίτους ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που είναι άμεσα απαιτητές, φτάνουν τις 400.000 ευρώ! Για τον λόγο αυτό η πρόεδρος Μαίρη Τσανάκη πρότεινε να εκποιηθεί ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι, ιδιοκτησίας του σωματείου που έχει αντικειμενική αξία 372.000 ευρώ. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες αντέδρασαν, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεπουληθεί η περιουσία του Συνδέσμου, και η γενική συνέλευση διακόπηκε. Πριν από τη διακοπή της συνεδρίασης είχε μιλήσει ο πρώην πρόεδρος και γνωστός παράγοντας του Πειραιά, Γιάννης Πολυχρονόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ο Πειραϊκός Σύνδεσμος μπαίνει μέσα κάθε χρόνο γύρω στα 500.000 ευρώ!

// Την ονομαστική του εορτή είχε την περασμένη Δευτέρα ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ. Από το πρωί μέχρι το βράδυ το Μητροπολιτικό Μέγαρο στην Ακτή Θεμιστοκλέους ήταν γεμάτο αρχιερείς, ιερείς, κυβερνητικά στελέχη και τοπικούς παράγοντες του δήμου και της περιφέρειας αλλά και πολύ κόσμο, που είχε πάει να ευχηθεί στον Άγιο Πειραιώς τα «χρόνια πολλά». Με τον λιτό τρόπο ζωής του, την πορεία του στην Πειραϊκή Εκκλησία και την εν γένει παρουσία του στην πόλη με τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του, ειδικά αυτήν την πολύ δύσκολη εποχή, συνεχώς κερδίζει. Και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύει πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Εκκλησία σε εποχές πόνου και δυσπραγίας όπως αυτή που διανύουμε…

// Τι γίνεται στο Τζάνειο; Το μεγάλο νοσοκομείο του Πειραιά εδώ και μήνες παραμένει χωρίς ηγεσία, αφού η θητεία του διοικητή του έληξε και δεν έχει υπάρξει αντικαταστάτης του. Ακούγεται ότι θα επανέλθει ο διοικητής που, παρά το γεγονός ότι επί θητείας του ήταν γνωστό το μεγάλο σκάνδαλο με την εταιρεία ΑΒΑΞ, η οποία ζητούσε περί τις 800.000 ευρώ για δουλειές που δεν είχε κάνει, αντί να διαφυλάξει τα συμφέροντα του νοσοκομείου, ετοιμαζόταν να τα πληρώσει! Για το θέμα αυτό έχουν ασκηθεί διώξεις. Η επιστροφή στον… τόπο του εγκλήματος εκείνων που διέπραξαν την παρανομία θα θεωρηθεί ότι πάνε να… βγάλουν λάδι όλους τους εμπλεκομένους. Μήπως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έπρεπε να εξετάσει καλύτερα το θέμα, για να μην εκτεθεί; Και κάτι ακόμα. Ο προαλειφόμενος διοικητής το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να διασύρει τη διοικήτρια που είχε στείλει το θέμα στον Εισαγγελέα. Αυτό κάτι λέει. Δεν νομίζετε;

// Μία ακόμα σημαντική πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορίας μας υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά. Μετά την έκθεση-αφιέρωμα για τους Βαλκανικούς Πολέμους, διοργανώνει τώρα ανάλογη έκθεση, που θα συνοδεύεται από σειρά εκδηλώσεων και ομιλιών για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, την κουλτούρα του, τις δεξιότητές του αλλά και τον ξεριζωμό του. Όπως είπε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο Πειραιάς ήταν η πόλη που υποδέχθηκε πολλούς ξεριζωμένους Έλληνες, τους πρόσφερε ζεστασιά και φιλοξενία και τους έκανε δικά του παιδιά. Κι εκείνοι, με τη σειρά τους, τον «μπόλιασαν» με την κουλτούρα και τη δημιουργικότητά τους. Αυτήν την αμφίδρομη σχέση τονίζει το αφιέρωμα που υλοποιεί ο δήμος και με στοχευμένες δράσεις την αναδεικνύει. Η έκθεση και οι εκδηλώσεις που τη συνοδεύουν θα ολοκληρωθούν στις 21 Δεκεμβρίου. Να τονίσουμε ότι όλα θα γίνουν στο νεοκλασικό κτίριο-κόσμημα του δήμου, που βρίσκεται στη γωνία της Λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου με την Κανθάρου, στου Βρυώνη.

// Λόγω των έργων του μετρό εξαιτίας των οποίων έχουν κλείσει μεγάλα τμήματα της Πλατείας Κοραή, της Πλατείας Βενιζέλου και της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, το κύριο βάρος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου θα… μεταφερθεί φέτος στην Πλατεία Κανάρη, στο Πασαλιμάνι. Εκεί θα… στηθούν το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό, καρουζέλ, παγοδρόμιο και τρενάκι. Όμως, εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις περισσότερες γειτονιές της πόλης, στις κεντρικότερες πλατείες τους.

// Το Δημοτικό Θέατρο βγαίνει από τη… ναφθαλίνη. Είναι έτοιμο να λειτουργήσει ξανά και να δώσει στον Πειραιά τη λάμψη που του αξίζει. Πριν από λίγες μέρες υπεγράφη από τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο και τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο η Προγραμματική Σύμβαση που περιλαμβάνει το πλαίσιο λειτουργίας του θεάτρου. Η σύμβαση, που έχει διάρκεια 10 ετών, προβλέπει τη χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου με 500.000 ευρώ ετησίως από το υπουργείο Πολιτισμού και με 250.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής. Όπως είπε σε συνέντευξη ο δήμαρχος, στόχος του είναι να λειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο στις αρχές του νέου χρόνου.

// Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά (ΚΟΔΕΠ) σε συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» πραγματοποιούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι δωρεάν προληπτικές παιδιατρικές εξετάσεις σε παιδιά δημοτών του Πειραιά, καθώς και δωρεάν εμβολιασμούς σε παιδιά ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Οι εμβολιασμοί και οι ιατρικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα δημοτικά πολυϊατρεία στην οδό Αγχιάλου 104, στην Αγία Σοφία.

// Μία ακόμα πρωτοβουλία κοινωφελούς χαρακτήρα υλοποιεί ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και Νήσων. Πρόκειται για τη διοργάνωση δωρεάν σεμιναρίων πεντάμηνης διάρκειας που θα αφορούν την Ιστορία της Τέχνης, της Ενδυμασίας και της Παραδοσιακής Φορεσιάς. Οι μαθητές θα διδάσκονται Ιστορία της Τέχνης (Κυκλαδίτικος Πολιτισμός, Μινωϊκή Εποχή, Αρχαϊκή Ελληνική Ιστορία, Αναγέννηση, ελληνική λαϊκή τέχνη, σύγχρονη τέχνη, γλυπτική, αρχιτεκτονική), Ενδυμασία (μινωϊκή, βυζαντινή, μεσαιωνική, ελληνική παραδοσιακή φορεσιά από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τα νησιά κ.λπ., προπολεμική ενδυμασία, μεταπολεμική ενδυμασία, σύγχρονη ενδυμασία), Υφασματολογία (φυσικές ίνες, ζωικές ίνες, κατασκευή και συντήρηση παραδοσιακής φορεσιάς – δημιουργία εργαστηρίου). Οι συμμετέχοντες στο τέλος των σεμιναρίων θα λάβουν ειδική βεβαίωση από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Τα σεμινάρια απευθύνονται κυρίως σε ανέργους, σε εργαζόμενους που έχουν χαμηλό εισόδημα, σε απόρους και γενικότερα στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τα σεμινάρια μέχρι και τις 15/12/2012 στα τηλέφωνα 210 4967757 και 210 4179797.

// Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στον Πειραιά ο προστάτης των ναυτικών Άγιος Νικόλαος. Ιδιαίτερο σημείο του εορτασμού ήταν η παρουσία λειψάνων του Αγίου που είχαν μεταφερθεί στον φερώνυμο ναό στο λιμάνι και συγκέντρωσαν πλήθη προσκυνητών. Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του εορτασμού είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι απέναντι από τον ιστορικό ναό του Αγίου, μία φρεγάτα, μία πυραυλάκατος κι ένα υποβρύχιο, το γνωστό «Παπανικολής», τα οποία δέχθηκαν τις επισκέψεις πολλών Πειραιωτών. Στη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Νικολάου πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ενώ το παρών έδωσε όλη η τοπική πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία, με επικεφαλής τον πειραιώτη υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο, τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη και τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο. Την επομένη της γιορτής, ο υπουργός Παιδείας μαζί με τον Μητροπολίτη Πειραιά, παρουσίασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ το βιβλίο του προέδρου του Γιώργου Ανωμερίτη για την ιστορία του ναού του Αγίου Νικολάου.

// Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών από όλες τις περιφέρειες πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική-εκπαιδευτική ημερίδα για το κόκκινο σκαθάρι που προσβάλλει τα φοινικοειδή (Rhynchophorus ferrugineus) που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, με σκοπό την εκπαίδευση δημόσιων και ιδιωτικών συνεργείων που διαχειρίζονται τα φοινικοειδή. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη, ενώ τους σκοπούς της δράσης αυτής παρουσίασε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Νήσων, Σταματία Ράφτη.


Σχολιάστε εδώ