Δεν μπορεί να πληρώνουμε τα «εγκλήματα» του Στουρνάρα!

Ταυτόχρονα, προκάλεσαν ισχυρές αναταράξεις στα ενδότερα του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και την αγανάκτηση της κοινωνίας, ενώ η κριτική αγγίζει κι αυτό ακόμη το Μέγαρο Μαξίμου. Η κατάσταση υποχρέωσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να παρέμβει προσωπικά και στην προσπάθειά του να αναστρέψει το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα «πάγωσε» τους σχεδιασμούς του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα (χρεώνεται εξ ολοκλήρου την αναστάτωση) και ζήτησε την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων. Όλα αυτά, ωστόσο, με σημαντική καθυστέρηση κι όταν πλέον η ζημιά για την κυβέρνηση είχε γίνει, γεγονός που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτυπώνεται στις μυστικές δημοσκοπήσεις. Μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αναστάτωση και ανησυχία για το πολιτικό κόστος, ενώ οι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση έχασε το πλεονέκτημα που είχε κερδίσει μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Από τη στιγμή που διέρρευσαν στα Μέσα Ενημέρωσης τα πρώτα «τρομοκρατικά σενάρια» για τις προωθούμενες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα μέχρι την παρέμβαση του πρωθυπουργού, για δέκα και πλέον ημέρες δηλαδή, υπήρξε μια αλληλουχία γεγονότων και παρασκηνιακών κινήσεων. Η πρόθεση του κ. Στουρνάρα να επιβάλει φορολογία της τάξης του 45% σε εισοδήματα από 26.000 ευρώ και πάνω αλλά και η κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μικρότερες, αλλά όχι αμελητέες ήταν οι ενστάσεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. «Οι ρυθμίσεις αυτές δεν περνάνε», ήταν το «μήνυμα» των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ανέλαβαν να μεταφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αθ. Μπούρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μ. Βορίδης. Τα «πυρά» των βουλευτών είχαν στόχο τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο κατηγορούσαν ότι «αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν νούμερα» και απευθυνόμενοι ουσιαστικά προς το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν ότι «δεν είναι δυνατόν τα “εγκλήματα” του Στουρνάρα να τα πληρώνει η παράταξη».

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν, ως λέγεται, και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος μέσω συνομιλητών του διεμήνυσε προς το πρωθυπουργικό γραφείο να μην επιμείνει σε ρυθμίσεις που «εξαθλιώνουν» περαιτέρω τους πολίτες. Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο κ. Σαμαράς κάλεσε εσπευσμένα στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση και τις διορθωτικές κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν. Είδε ακόμη και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μαυραγάνη. Κι ενώ οι πάντες περίμεναν μια ευθεία παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί, η παρέμβαση δεν ήρθε ποτέ. Η φιλολογία και τα σενάρια για το περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου συνεχίσθηκαν με αμείωτη ένταση, μαζί και οι αντιδράσεις των βουλευτών. Το πρόβλημα πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν, κάτω από τις πιέσεις και τις «απειλές» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο Β. Βενιζέλος αναγκάσθηκε να βγει μπροστά και να θέσει «κόκκινες γραμμές». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Δημοκρατική Αριστερά. Στο σημείο αυτό και με μεγάλη καθυστέρηση στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκαν ότι η κατάσταση είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο κι έπρεπε να γίνει κάτι. Τους πήρε ωστόσο ένα 24ωρο μέχρι να το αποφασίσουν, να μιλήσει δηλαδή ο πρωθυπουργός στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, να διαψεύσει τα περί φορολογίας της τάξης του 45% και παράλληλα να ανακοινώσει ότι η επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου ξεκινάει από μηδενική βάση. Η καθυστερημένη αντίδραση του κ. Σαμαρά έχει προκαλέσει τις γκρίνιες αρκετών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που κάνουν λόγο για «έλλειψη αντανακλαστικών». Ασκούν επίσης κριτική στο επικοινωνιακό επιτελείο, διότι δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως την έκταση του προβλήματος. «Τη στιγμή που οι βουλευτές και ο κόσμος είχαν ανέβει στα κάγκελα, ορισμένοι στο Μαξίμου έπαιζαν στο twitter», ήταν το αιχμηρό σχόλιο βουλευτή της Β’ Αθηνών.


Σχολιάστε εδώ