Δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση Βενιζέλος, ούτε βουλευτές του

Όπως γράφει το «Π» εδώ και καιρό, ο κ. Βενιζέλος, παρά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν, δεν σκεπτόταν τη δική του συμμετοχή στην κυβέρνηση, ούτε καν ως αντιπρόεδρος, σε περίπτωση ανασχηματισμού, ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθούν στην κυβέρνηση πολιτικά στελέχη του Κινήματος και της νεότερης γενιάς αλλά και κάποια έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους αρχικούς προβληματισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μη περαιτέρω συμμετοχή στελεχών πρώτης γραμμής στην κυβέρνηση φαίνεται να συμμερίζονται και στελέχη κυρίως κοινοβουλευτικά που συνομιλούν με τον κ. Βενιζέλο και εισηγούνταν αναβάθμιση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Στην οριστικοποίηση της απόφασης του κ. Βενιζέλου και στην αλλαγή στάσης αρκετών εκ των συνομιλητών του φαίνεται να συνέβαλαν οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ, οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις αλλά και το γεγονός πως ακόμα και τώρα στο στόχαστρο της άγριας κριτικής της κοινωνίας και για τα νέα μέτρα (στα οποία πρωταγωνίστησε μεν η ΝΔ, συνδιαμόρφωσε δε και η ΔΗΜΑΡ) βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενοχοποιείται από την κοινή γνώμη σχεδόν για τα πάντα. «Μια μεγαλύτερη συμμετοχή τώρα στην κυβέρνηση πιθανόν να οδηγούσε σε πλήρη κατάρρευση του εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ», παραδέχεται κοινοβουλευτικό στέλεχος που είναι στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου και μέχρι πρόσφατα θιασώτης της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ με πολιτικά του στελέχη στην κυβέρνηση. Επίσης, πλέον όλο και περισσότερα στελέχη συμμερίζονται την άποψη πως έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο μόνος κερδισμένος από τη συγκυβέρνηση είναι ο Αντώνης Σαμαράς και πως θα ενισχυόταν ακόμα παραπάνω αν έμπαιναν πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση και χωρίς να υπάρχει παράλληλα μια σαφής πολιτική πλατφόρμα που θα κατέγραφε ένα άλλο στίγμα για το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, χωρίς να ταυτίζεται πλέον απόλυτα με τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ και να δείχνει ότι είναι «ουρά» τους. Ένας επιπλέον λόγος που ωθεί τον κ. Βενιζέλο να «κλειδώσει», τουλάχιστον γι’ αυτήν τη φάση, την απόφασή του αυτή είναι πως δεν θέλει νέο κύκλο εσωστρέφειας και εσωκομματικών συγκρούσεων, καθώς αυτοί που θα μείνουν εκτός κυβέρνησης θα αρχίσουν την γκρίνια και το ροκάνισμα.

Σε ό,τι αφορά το συνέδριο και την πορεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είναι απόλυτα αποφασισμένος να πορευτεί έστω και «με μια χούφτα ανθρώπων, μια χούφτα αποφασισμένων στελεχών», ακόμα και μόνος του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να πορευτούν όσο μπορούν πιο συγκροτημένα προς το συνέδριο και να επιβάλουν τους δικούς τους συσχετισμούς.

Προσπαθεί δε με κάθε τρόπο να «συμπαρασύρει» στη διαδικασία του συνεδρίου όσο περισσότερα από τα παλαιότερα στελέχη μπορεί, καθώς εκτιμά πως υπάρχει ένα κλίμα στη βάση και στα στελέχη, με επικεφαλής τους δελφίνους (Σκανδαλίδη, Χρυσοχοΐδη και άλλους), να υποβαθμίσουν το συνέδριο ή να το μποϊκοτάρουν, φοβούμενα πως μέσα από μια σφιχτή διαδικασία ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να «επιβιώσει» και να επανανομιμοποιηθεί στην εναπομείνασα βάση του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, από την άλλη, μια σειρά στελεχών που διαφωνούν με τον κ. Βενιζέλο επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως «ό,τι και να κάνει, όσους και να διορίσει, τουλάχιστον πολιτικά δεν θα κερδίσει το συνέδριο». Σημειώνουν, δε, επιπλέον πως ακόμα κι «αν δεν βρεθεί κάποιος να σταθεί απέναντί του για να διεκδικήσει την ηγεσία, ο κ. Βενιζέλος θα μπει σε κηδεμονία από μια νέα ηγετική ομάδα που θα αναδείξει το συνέδριο και θα υποχρεωθεί να δεσμευτεί πάνω σε μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα που θα προωθηθεί και θα εγκριθεί».


Σχολιάστε εδώ