Αρχίζει ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΚΚΕ

Οι Θέσεις περιλαμβάνουν την Έκθεση Δράσης της ΚΕ από το 18ο έως το 19ο Συνέδριο και τα νέα καθήκοντα του κόμματος έως το 20ό Συνέδριο, το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του ΚΚΕ.

Μέχρι στιγμής η Αλ. Παπαρήγα δεν έχει ανοίξει δημόσια τα χαρτιά της για το αν θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματος και η παράδοση του ΚΚΕ είναι η όποια αλλαγή στην ηγεσία να μη γίνεται στα συνέδρια αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα.

Με τη δημοσιοποίηση των Θέσεων ξεκινάει και ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος και η συζήτηση με οπαδούς και φίλους του κόμματος σε πλατιές συσκέψεις και εκδηλώσεις. Ο διάλογος αυτός αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού για πρώτη φορά μετά το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου θα φανεί κατά πόσο η βάση του κόμματος συμφωνεί με την εκτίμηση της ηγεσίας ότι η γραμμή που ακολουθήθηκε, με την άρνηση για συμμετοχή σε «αριστερή κυβέρνηση» μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σωστή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η συζήτηση για το Πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο είναι σε ισχύ από το 15ο Συνέδριο, που έγινε το 1996. Η επανεξέταση του Προγράμματος σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, αφού μετεκλογικά είχε ασκηθεί κριτική στην ηγεσία ότι εγκατέλειψε τις προβλέψεις του για τη δυνατότητα συγκρότησης ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου και πρόβαλε τη θέση για τη «λαϊκή εξουσία».

Τη δική τους σημασία έχουν και οι αλλαγές στο Καταστατικό, κάτι που σπανίως γίνεται, αφού για κάθε κόμμα το Καταστατικό του είναι ό,τι το Σύνταγμα για ένα κράτος, και ως εκ τούτου οι όποιες αλλαγές είναι προσεκτικές και δεν γίνονται κάθε τόσο.

Η ηγεσία του κόμματος τονίζει ότι κάθε Συνέδριο αποτελεί για το ΚΚΕ έναν σταθμό στη δράση του και η δημοσιοποίηση, η μελέτη και ο προσυνεδριακός διάλογος πάνω στο κείμενο των Θέσεων είναι μια διαδικασία ενταγμένη στο σύνολο της πολιτικής δράσης του κόμματος. Ο στόχος είναι στην πορεία προς το Συνέδριο να παρακινήσει σε συμμετοχή όχι μόνο τους ανθρώπους που ακουμπούν με εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ και στη στρατηγική του αλλά και πλατύτερες δυνάμεις της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι επιτελείς του Περισσού θέλουν μέσα από την προσυνεδριακή διαδικασία να φέρουν όσους ενδιαφέρονται σε επαφή με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, που σήμερα περισσότερο από ποτέ τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να την περιβάλουν με εμπιστοσύνη.

Η συζήτηση αυτή, τονίζουν, εσωκομματική και δημόσια, με τους οπαδούς μας, εξοπλίζει με τη στρατηγική του ΚΚΕ και κερδίζει συνειδήσεις με την πολιτική πρόταση διεξόδου, τη μόνη που επιβεβαιώνεται από την ίδια τη ζωή και αναδεικνύεται από τα πράγματα ως απόλυτα ρεαλιστική και επιτακτικά αναγκαία.

Αρχής γενομένης, λένε, από σήμερα και για τους επόμενους μήνες, μόνιμο μέλημά μας θα είναι η αφομοίωση των Θέσεων, η μετατροπή τους σε εργαλείο δουλειάς για το άνοιγμα πλατιάς και γόνιμης συζήτησης πάνω σε αυτές και η συμβολή μας στο να πείσουμε τους ανθρώπους του μόχθου γύρω μας πως η υιοθέτησή τους και η συμμετοχή στην πάλη με το ΚΚΕ αποτελούν τον μόνο τρόπο διαφυγής από τη βαρβαρότητα που βιώνουν.


Σχολιάστε εδώ