Έρχονται τα νέα αφεντικά

Και φυσικά πρώτος και κύριος στόχος των αρπακτικών είναι η λεηλασία τού μέχρι τώρα κρυμμένου θησαυρού μας, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Τις προθέσεις τους δεν τις κρύβουν. Έβαλαν το γνωστό πρακτορείο, το Reuters, και μεγάλες ξένες εφημερίδες, όπως τους «New York Times», αλλά και ντόπιους προσφερόμενους, μέχρι και πρακτοράκια, που κάποτε είχαν λειτουργήσει και ως δημοσιογράφοι (τα ονόματά τους είναι γνωστά στην πιάτσα), με το… αζημίωτο βέβαια, για να στρώσουν το έδαφος.

Να αποδομήσουν τους έλληνες επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγαλοκατασκευαστές, εκδότες, κατηγορώντας τους ότι είναι βουτηγμένοι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, λες και οι νέοι που θα ʼρθουν να τους αντικαταστήσουν είναι… άγγελοι. Μακριά από μας να τους υπερασπιστούμε, υπάρχουν εξουσίες, όπως η Δικαστική, για να ερευνήσει κάθε καταγγελία και να κάνει φύλλο και φτερό κάθε σκοτεινή πλευρά των δραστηριοτήτων τους. Όμως προτιμάμε τους Έλληνες, τους δικούς μας που ξέρουμε, παρά τους μπόσηδες, τους καουμπόηδες. Θέλουμε στον τόπο μας να κάνουμε εμείς κουμάντο, όπως δεν κάνουμε κουμάντο στα δικά τους χωράφια.

Βέβαια η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει θέσει κανέναν φραγμό, αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, και να έβαζε, θα εμπόδιζε καθόλου τους εισβολείς; Εδώ δεχθήκαμε τους Επιτρόπους.

Το «ΠΑΡΟΝ» ήταν η μόνη από όλες τις εφημερίδες που από τον Σεπτέμβριο είχε προαναγγείλει αυτά που συμβαίνουν σήμερα, με κύριο τίτλο: «Άγριος πόλεμος επιχειρηματιών». Σε αυτόν τον πόλεμο, με κότινο τον πλούτο της χώρας μας, σημαντικό μερίδιο έχει η «τρόικα».

Μια εξήγηση είναι ότι η «τρόικα» αποφάσισε να απαλλαγεί από τους επιχειρηματίες που σχεδόν για μία τριακονταετία λυμαίνονται κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα και το αποθηκεύουν στην Ελβετία, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για την είσοδο στην Ελλάδα των δικών τους γερμανικών ή αυστριακών, ή και φινλανδικών, εταιρειών.

Την εξουδετέρωση μεγαλοεπιχειρηματιών που είχαν σημαντικό μερίδιο στον έλεγχο της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας, είχαν στόχο οι διαρροές δημοσιευμάτων σε έγκριτα ξένα ΜΜΕ για σημαντικούς έλληνες επιχειρηματίες που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες στην οικονομικοπολιτική ζωή της χώρας.

Από το καλοκαίρι ξεκίνησε η επίθεση. Ξαφνικά τα ξένα, κυρίως τα αγγλοσαξονικά ΜΜΕ, ανακάλυψαν τη… διαπλοκή στην Ελλάδα. Το πρώτο χτύπημα δόθηκε εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς και του Μ. Σάλλα από το πρακτορείο Reuters και τον δημοσιογράφο-ερευνητή Στίβεν Γκρέι. Η υπόθεση κατέληξε σε αγωγές 50 εκατ. ευρώ εναντίον του δημοσιογράφου και του πρακτορείου από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ερευνητής-δημοσιογράφος είχε στενό συνεργάτη στην Αθήνα τον γνωστό δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» Τάσο Τέλλογλου. Το δημοσίευμα ουσιαστικά, εκτός όλων των άλλων, άφηνε υπαινιγμούς για αγορές ακινήτων από τον κ. Σάλλα με χρήματα της τράπεζας κ.λπ.

Από το Reuters ήρθε και το επόμενο δημοσίευμα, που αφορούσε τον πρόεδρο της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Διατύπωνε πολλά ερωτήματα σχετικά με την επαγγελματική σχέση του με τις τράπεζες πριν αναλάβει τη θέση του και κυρίως μετά την απόφαση για ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Την τελευταία εβδομάδα… έσκασαν δύο ακόμη κροτίδες, που προοιωνίζονται την έκρηξη της πραγματικής νάρκης: Η μεγαλύτερη εφημερίδα των ΗΠΑ, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», την Πέμπτη παρουσίασε στην έκτη της σελίδα ένα αφιέρωμα στη διαφθορά στην Ελλάδα, ενώ την Τρίτη είχε προηγηθεί η καταγγελία του «Έθνους», του μεγαλοεκδότη και μεγαλοεργολάβου Γιώργου Μπόμπολα, εναντίον του πρακτορείου Reuters.

Η αμερικανική εφημερίδα, έχοντας πολύ καλή πληροφόρηση, τιτλοφόρησε το θέμα της «Για την Ελλάδα οι ολιγάρχες είναι το εμπόδιο για την ανάκαμψη».

Το άρθρο αυτό, το οποίο έγραψε η δημοσιογράφος Λιζ Άλντερμαν, που έχει αναλάβει και τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, περιέγραφε την ιστορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά το «ψητό» βρισκόταν αλλού: Το άρθρο υπογράμμιζε ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Omega του ομίλου Λαυρεντιάδη συμμετείχαν ο αδελφός του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο Νίκος, και ο πεθερός του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου, κ. Μπακατσέλος…

Ο επιχειρηματικός αυτός πόλεμος ακούμπησε και τον Γ. Μπόμπολα, καθώς το Reuters φαίνεται ότι στρέφεται τώρα εναντίον του ιδίου και των εταιρειών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Κρίνοντας από τη δημόσια ανακοίνωση του «Έθνους» την περασμένη Τρίτη, το συμπέρασμα είναι ότι το Reuters, λειτουργώντας άγνωστο για ποια συμφέροντα, ξαφνικά ανακαλύπτει τη διαπλοκή στην Ελλάδα. Και απευθύνεται στον πατριάρχη του Ομίλου Γεώργιο Μπόμπολα με ένα ερωτηματολόγιο που, όπως φαίνεται, είναι απλώς το άλλοθι για ένα δημοσίευμα που είναι έτοιμο και έχει καταλήξει ήδη στα συμπεράσματά του.

Εξάλλου, δεν χρειάζεται ούτε αναλυτικό ρεπορτάζ ούτε ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαπλοκή στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι το «Έθνος», απαντώντας στην επίθεση, έγραψε τα εξής:

«Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters συνεχίζει, ως φαίνεται, να έχει στο στόχαστρο τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της εφημερίδας και συνεχίζει: «Άλλωστε, το ερωτηματολόγιό σας προδίδει αποκαλυπτικά τόσο το σκεπτικό της “δημοσιογραφικής” σας καμπάνιας που επίκειται όσο και το προαποφασισμένο περιεχόμενό της.

Υποδύεστε τον ερωτώντα, ίσως για να τηρήσετε προσχηματικά τη δεοντολογία, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε, και όπως μάλιστα έχει επιβεβαιωθεί από πρόσφατες καταχωρίσεις σας για σημαντικά πρόσωπα του δημόσιου βίου της χώρας».

Πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι τούτη την Κυριακή θα υπάρξει μεγάλη αντεπίθεση. Προς ποια κατεύθυνση, θα το δούμε. Και φυσικά θα υπάρξει συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ