XΡΗΜΑτιστήριο

Έχει διασφαλιστεί ότι το 75% θα απαντήσουν θετικά, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και να καταστεί η διαδικασία υποχρεωτική; Γιατί να εμπλακεί κάποιος εθελοντικά, κλειδώνοντας τις ζημίες και ευελπιστώντας σε λογιστική υπεραξία; Τώρα, όσον αφορά τα περί πατριωτικού καθήκοντος του υπουργού Οικονομικών, είναι τουλάχιστον άστοχα, κατάπτυστα και δόλια, εκτός κι αν θα πρέπει, σώνει και καλά, να θυσιαστούν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εγχώριες τράπεζες, για να τη γλιτώσουν Ευρωζώνη, ΔΝΤ, ΕΚΤ, εθνικές κεντρικές τράπεζες και άλλοι φίλοι και εταίροι μας. Και κάτι ακόμα, κ. Στουρνάρα. Αληθεύει ότι, για να μη γίνετε ο κακός της υπόθεσης, πιέζετε τους τραπεζίτες να καταθέσουν οικειοθελώς τους τίτλους που βρίσκονται στα αμοιβαία τους κεφάλαια και αντιπροσωπεύουν κεφάλαια οργανισμών, φορέων κ.λπ.;

> Ακούει κανείς εδώ στο Ελλαδιστάν; Τα είπε όλα μέσα σε τρεις γραμμές ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου Λοΐζος Χατζηκωστής, θέτοντας θέμα επιστροφής των υπερβολικών μπόνους που λάμβαναν οι τραπεζίτες, ρισκάροντας τα χρήματα των φορολογουμένων και των μετόχων σε επενδύσεις εικονικών κερδών, με ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων για τη μη χρηστή, λογική και δίκαιη διαχείριση των μαγαζιών τους.

> Στο στόχαστρο και πάλι τα παιδιά! Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη φυσικά, επίκεινται αλλαγές στους τρίτεκνους, καθώς η εσωτερική «τρόικα» θεωρεί ότι ο άτοκος δανεισμός για την αγορά κατοικίας είναι ιδιαίτερα δαπανηρή παροχή.

> Μήπως οι φωστήρες του ΥΠΟΙΟ να βάλουν υποψηφιότητα για το Νόμπελ Οικονομίας; Σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι ποντάρουν στις επενδύσεις, ως ένα από τα λίγα όπλα που υπάρχουν στη φαρέτρα για την ανάπτυξη, επιλέγουν να αυξήσουν τον συντελεστή φορολόγησης σε αυτήν την κατηγορία, μειώνοντας ταυτόχρονα τους αντίστοιχους στα μερίσματα.

> Ασυλία σαν αυτή του μέντορά του δεν υφίσταται! Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε τον εκλεκτό του κ. Στουρνάρα στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕbank κ. Μαράντο: Πόσα χρόνια θα κρατήσει η εν λόγω διαδικασία; Θα δεήσει να μας κάνει ανάλυση του συσσωρευθέντος χρέους, ώστε να μάθουμε τα πραγματικά αίτια της χρεοκοπίας αυτού του τμήματος; Και δεν αναφερόμαστε στο κόστος αναδιάρθρωσης, που θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού.

> Αν δεν πάρουν γενναία ανταλλάγματα, δεν πρόκειται να συναινέσουν στο αίτημα της διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων! Ο λόγος για τους ομολογιούχους που έχουν στην κατοχή τους το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο των 26.000 δανείων και θα πρέπει να πουν «ναι» σε ποσοστό 67%, έτσι ώστε να συγκληθεί η γενική συνέλευση και να εγκρίνει την τροποποίηση της σύμβασης ως προς τον όρο του ανώτατου αριθμού που μπορούν να διευθετηθούν.

> Κατά τ’ άλλα, οι διαφημιστικές καμπάνιες και τα έξοδα προβολής μάραναν την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους τουριστικούς φορείς! Σε ζημίες 2,9 εκατ. ευρώ από κέρδη γύρισε μια ακόμα από τις ηγέτιδες δυνάμεις του κλάδου στο εννεάμηνο του 2012… η Ιονική Ξενοδοχειακή.

> Τελικά, έχουν κανένα νόημα τέτοιου είδους μαζώξεις ή αποτελούν ευκαιρίες για δημόσιες σχέσεις; Πόσο κόστισε στον ελληνικό λαό το πακέτο για τη συμμετοχή των αρμόδιων κρατικών παραγόντων στο 14ο ετήσιο Forum Επενδυτών Capital Link, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη; Ποια τα απτά οφέλη για τη χώρα, κύριε υφυπουργέ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής;

> Για να μη λέει ο καθείς το μακρύ και το κοντό του! Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας Κύπρου φανέρωσαν ότι η κακή πορεία των οικονομικών της μεγεθών δεν οφείλεται μόνο στις ζημίες των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, αλλά τόσο στη μεταβολή της εύλογης αξίας παραγώγων αντιστάθμισης όσο και στην αύξηση των προβλέψεων για απομείωση δανείων.

> Βρήκαμε παπά -βλέπε τους Γάλλους που αποχωρούν-, ας θάψουμε πέντ’-έξι, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι κάνουμε καλά τη δουλειά μας; Την επιβολή προστίμου ύψους 50.000 ευρώ στη Γενική Τράπεζα αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβάσεις του τμήματος Private Banking της τράπεζας.

> Αυτές είναι δουλειές! Είναι γεγονός ότι, αν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξηθούν (π.χ. λόγω επαναγοράς χρέους), ο αγοραστής της νέας Proton bank θα αποσβέσει την επένδυσή του από το όφελος που θα έχει ελέω του χαρτοφυλακίου των κρατικών της τίτλων;

> Ειρωνική είναι σαφώς η διάθεσή μας! Είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας να επιδεικνύουν ανοχή για τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων σε συγκεκριμένες ακτοπλοϊκές γραμμές; Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΛ κ. Γιάννη Αβραντίνη… ναι.

> Αδυναμία επιβεβαίωσης ή φόβος διαπίστωσης της κατάστασης είναι αυτός που διακατέχει τους ορκωτούς της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική; Και δεν μιλάμε για τις διαφορές στην αποτίμηση των επενδυτικών της ακινήτων, αλλά για το ύψος των φορολογικών της υποχρεώσεων. Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η ανακοίνωση για γενική συνέλευση, με θέματα ημερήσιας διάταξης την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και την απαλλαγή των μελών του ΔΣ από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα.

> Ποιος θα αναλάβει άραγε το εδώ market making; Αν οι μετοχές της Coca-Cola Hellenic θα διαπραγματεύονται ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Αθήνα, τότε ο κίνδυνος για arbitrage αναμένεται μεγάλος.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, για κάποιες διοικήσεις η εταιρική επικοινωνία είναι σημαντικότερη από τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες! Ο λόγος για τη Forthnet, που προχώρησε σε τέτοιου είδους υψηλόβαθμες στελεχιακές αλλαγές.

> Επειδή, κύριε διοικητά του ΙΚΑ, έχουμε ανακηρυχθεί όλοι ειδικοί, ας αφήσουμε καλύτερα να μιλούν αυτοί που ξέρουν και ο λόγος τους έχει βαρύτητα! Εκτίθεστε, κ. Σπυρόπουλε, όταν λέτε ότι τα ταμεία θα τη βγάλουν καθαρή από την επαναγορά του χρέους, επειδή θα δώσουν τα νέα ομόλογα που κρατούν στα 33 σεντς από τα περίπου 17 στα οποία διαμορφώθηκε η τιμή τους μετά το «κούρεμα». Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι αυτοί οι τίτλοι εκδόθηκαν στις 100 μονάδες βάσης, όμως η αγορά αναπροσάρμοσε την αξία έως τις 14, ενώ εσχάτως οι τιμές ανέβηκαν, με αποτέλεσμα-κίνητρο να συμμετάσχουν μόνο όσοι απέκτησαν ελληνικά ομόλογα δευτερογενώς και όχι πρωτογενώς.

> Αυτά να τα βλέπουν εδώ οι δικές μας εποπτικές αρχές, που είθισται να κυνηγούν μόνο τα μικρά ψάρια και να επιβάλλουν πρόστιμα-χάδια! Η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας δεν αρκέστηκε στην επταετή φυλάκιση στελέχους της UBS, λόγω των ζημιών που προκάλεσε από trading, αλλά επέβαλε πρόστιμο 30 εκατ. στερλινών και στην ελβετική τράπεζα, επειδή «…απέτυχε να φροντίσει, να οργανώσει και να ελέγχει επαρκώς και αποτελεσματικά τις υποθέσεις της με ικανά συστήματα διαχείρισης κινδύνου».

> Δεν μπορεί να παραμένουν αναπάντητες τέτοιου είδους καταγγελίες! Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, «η Πολιτεία, μη μπορώντας να δικαιολογήσει τις επιβαλλόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη μεγάλη συμμετοχή ακριβού και εισαγόμενου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα, προτιμά να ποινικοποιεί τις ΑΠΕ…».

> Απορίας άξιον! Είναι δυνατόν οι ελληνικές τράπεζες να ξεφύγουν από την κρατική στήριξη, όταν χρωστάνε περίπου 130 δισ. ευρώ σε ρευστότητα στο ELA και στην ΕΚΤ, έχοντας μάλιστα υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία γύρω στα 265 δισ. ευρώ;

> Και τα χειρότερα έπονται για τις μικρομεσαίες ΑΧΕΠΕΥ! Δεν τους έφτανε η αποχή των ξένων επενδυτών, ήρθαν αφενός οι αποχωρήσεις μεγάλων εισηγμένων από τα ταμπλό και αφετέρου οι διαγραφές οκτώ μικρότερων για να τις αποτελειώσουν, καθώς θα μειωθούν οι όγκοι συναλλαγών και θα μειωθεί η ρευστότητα.

> Ουδέν ψευδέστερο! Σε πόσα από τα εν εξελίξει έργα του δημόσιου και ευρύτερου τομέα δεν γίνονται επικαιροποιήσεις όρων, με τη δικαιολογία ότι θα απαιτηθούν νέες αδειοδοτήσεις και θα πάει μακριά η βαλίτσα;

> Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο! Αληθεύει ότι κάποιες -λίγες- τράπεζες, προβάλλοντας ως δικαιολογία την αποτροπή του μεγάλου συνωστισμού στα καταστήματά τους τις τελευταίες μέρες του μήνα, επιβάλλουν μεγαλύτερες προμήθειες στις συναλλαγές τους;

> Λίγη προσοχή δεν βλάπτει! Αληθεύει ότι σε κάποια από τα προγράμματα εθελουσίων εξόδων που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο ημικρατικές εταιρείες το κόστος της αυτασφάλισης που αναλαμβάνουν να καλύψουν οι ίδιες για τους αποχωρούντες είναι τόσο υψηλό, που, αν υπάρξει ανατροπή των δεδομένων, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να καλύψουν τη δαπάνη αυτή;

> Αποτελεί υποπερίπτωση του transfer pricing! Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που καταβάλλουν, είναι ο δανεισμός από μια εταιρεία του ομίλου σε άλλη, με το σύνολο των χρεωστικών τόκων να εκπίπτουν από τη δανειζόμενη εταιρεία και τη δανείστρια εταιρεία να μη φορολογείται για το σχετικό έσοδο.

• Ας γίνει παράδειγμα και για άλλους! Μέτοχοι μειοψηφίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να προστατεύσουν αφενός τα συμφέροντά τους και αφετέρου αυτά του ιδρύματος, προχωρούν στη διερεύνηση της δυνατότητας καταλογισμού αστικών και ποινικών ευθυνών σε όργανα που ελέγχονται για δυσμενείς ενέργειες σε βάρος τους.

• Ποια δάνεια αφορά; Ποιους φωτογραφίζει; Αληθεύει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα των τραπεζών να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους οι αποσβέσεις απαιτήσεων κατά πελατών τους των οποίων έχει διακοπεί ο λογισμός τόκων;

• Σαν πολύ χαμηλά δεν κατέβασε τον πήχη το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ; Με μείωση 20% επί της προηγούμενης τιμής του άγονου διαγωνισμού, επαναπροκήρυξε την εκποίηση και απομάκρυνση του πλοίου Ε/Γ – Ο/Γ ΤΖΕΤ ΦΕΡΡΥ.

• Το έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι! Αφού δεν έγινε με το καλό, είπε να το γυρίσει στο άγριο ο πρόεδρος του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και άρχισε τους εκφοβισμούς ότι εξαντλούνται οι χώροι υγειονομικής ταφής, προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής των νέων μονάδων απορριμμάτων.


Σχολιάστε εδώ