Χρύσωσαν το χάπι…

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν εκταμιευθεί 34,4 δισ., ενώ άλλα 9,3 θα δοθούν σε τρεις δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αποφασίσθηκαν ακόμη η μείωση του χρέους κατά 40 δισ., με στόχο το 2020 να φθάσει στο 124% του ΑΕΠ, η μείωση των επιτοκίων, η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Οι «παροχές» των δανειστών συνοδεύονται από ασφυκτικούς όρους επιτήρησης, ενώ συγκεκριμένη ομάδα θα παρακολουθεί την υλοποίηση του προϋπολογισμού και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αλλά και τον ειδικό λογαριασμό, όπου πέρα από τα χρήματα της δόσης θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Ακόμη θα υπάρχουν ρήτρες αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και σε περιπτώσεις αποκλίσεων από το πρόγραμμα η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα. «Αγκάθι» η επαναγορά των ομολόγων από την εσωτερική αγορά (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.), με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να κάνει λόγο για «plan B» σε περίπτωση που η διαδικασία δεν εξελιχθεί ομαλά.

Ικανοποίηση

Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αποφάσεις του Eurogroup, με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να τονίζει ότι ξεκινάει μια καινούργια ημέρα για τη χώρα κι ότι έκλεισε μια γκρίζα, σκοτεινή περίοδος. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους και την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι… επιβραβεύθηκαν οι θυσίες του ελληνικού λαού! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να οργανώσει τις εσωτερικές προϋποθέσεις για την εθνική ανάκαμψη, σημείωσε δε ότι σε πρώτη φάση πρέπει να δοθεί έμφαση στην επαναγορά των ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τέλος, ο Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι με τις αποφάσεις διασφαλίσθηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ ζήτησε η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας κοινωνικών ομάδων που λόγω κρίσης και Μνημονίων βρίσκονται στην πλέον δυσχερή θέση.

Δεν φθάνει

ΣΕ αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κινήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις δεν συνιστούν οριστική και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, λόγω της εποπτείας, κατήγγειλαν την κυβέρνηση για υποτέλεια έναντι των δανειστών και εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ενώ τόνισε ότι οι αποφάσεις δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα, ότι το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τεχνητή αισιοδοξία και εκτίμησε ότι τελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προέβλεψαν ότι το Μνημόνιο θα παραταθεί μέχρι το 2040, ενώ το ΚΚΕ χαρακτήρισε αβάσιμους τους πανηγυρισμούς και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με τις ψεύτικες υποσχέσεις προσπαθεί να κρύψει ότι κλιμακώνει τη «σφαγή» του ελληνικού λαού.

«Μπλόκο»

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ήταν η «απάντηση» της Βουλής στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών για την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο. Υπέρ ψήφισαν 119 βουλευτές και 167 κατά, με αποτέλεσμα να μην προκύψει η απαραίτητη πλειοψηφία που απαιτεί ο κανονισμός. Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και χαρακτηρίσθηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση του Αλ. Τσίπρα με τον Β. Βενιζέλο. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τα τρία κυβερνητικά κόμματα για «συνωμοσία της σιωπής και της συγκάλυψης» κι ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή. Ακόμη κατήγγειλε την κυβέρνηση για «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού». Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει φθάσει στο «έσχατο σημείο δημαγωγίας και παραπλάνησης» κι ότι «επενδύει στο αδιέξοδο, την καταστροφή και τον θάνατο της χώρας». Επίσης σημείωσε ότι με τη στάση του υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας (επαναγορά ομολόγων, αποκρατικοποιήσεις κ.ά.) και πως με τον ακραίο αντιμνημονιακό του λόγο «εκτρέφει στοιχεία εκφασισμού της κοινωνίας».

Προκαλούν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ αλλά και έντονες ανησυχίες προκαλούν οι κλιμακούμενες προκλήσεις της ηγεσίας αλλά και στελεχών της Χρυσής Αυγής, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο να ζητάει ευθέως να τεθεί εκτός νόμου. Κόμματα και κοινωνικοί φορείς καταδίκασαν την προσβλητική συμπεριφορά του βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη σε βάρος αξιωματικών της ΕΛΑΣ και τις απειλές του για… νεκρούς σε συμπλοκές με πολίτες που αποδοκιμάζουν τις πρακτικές του ακροδεξιού κόμματος. Προανάκριση για το επεισόδιο διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου. Κατακραυγή προκάλεσε και η δημοσιοποίηση φωτογραφίας με τον βουλευτή Χρ. Παππά να κρατά τη σημαία της δικτατορίας, ενώ πρόσφατα ο Ηλ. Παναγιώταρος είχε δηλώσει… νοσταλγός του Γ. Παπαδόπουλου. Ο Ν. Μιχαλολιάκος «απείλησε» ότι, αν τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, θα φτιάξει νέο κόμμα, που θα… έχει διπλάσια ποσοστά.

Έχουν βλέψεις

ΕΝΤΑΣΗ στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας πυροδότησαν οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα ότι η χώρα του εκτείνεται από το Κόσοβο μέχρι την Πρέβεζα. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση και έντονη, ενώ ματαιώθηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου. Μετά τις αντιδράσεις αυτές, η εκπρόσωπος του αλβανού πρωθυπουργού προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας ότι με τα λεγόμενά του ο Σ. Μπερίσα δεν εξέφρασε καμιά εδαφική διεκδίκηση έναντι της Ελλάδας ή άλλης γειτονικής χώρας. Σε ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν κατά του αλβανού πρωθυπουργού, υποστήριξαν ότι τα Τίρανα έχουν επεκτατικές βλέψεις απέναντι στη χώρα μας, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για υποτονική αντίδραση. Τις αναφορές του αλβανού πρωθυπουργού αποδοκίμασε και η Κομισιόν.


Σχολιάστε εδώ