Υψηλό το κόστος της ανεργίας των νέων

Αυτοί οι ανενεργοί νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών, σύμφωνα με την έρευνα, κοστίζουν στην ΕΕ (κρατηθείτε…) περίπου 3 δισ. ευρώ εβδομαδιαίως σε κρατικές κοινωνικές δαπάνες και απώλεια παραγωγής ή συνολικά 153 δισ. ευρώ ετησίως! Το ποσοστό των απασχολούμενων νέων στην Ευρώπη έχει φθάσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, γεγονός που μπορεί να έχει και κοινωνικές συνέπειες, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι νέοι να επιλέξουν να εξαιρεθούν από τη δημοκρατική συμμετοχή στην κοινωνία λόγω απογοήτευσης! Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, πέρυσι 42% των απασχολούμενων νέων είχε προσωρινή εργασία, ενώ το 30% από αυτούς είχε μερική απασχόληση! Σημειώνουμε ότι, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το 40% των νέων Ελλήνων, ηλικίας 25 έως 29 ετών, δεν έχει καμία εργασιακή εμπειρία! Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι, ως αναλογία της ετήσιας εθνικής παραγωγής, η Ιρλανδία εκτιμάται ότι έχασε 2,8% του ΑΕΠ της σε ανενεργούς νέους το 2011, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι 3,28% και για την Πολωνία 2,04%. Το συνολικό κόστος για την ΕΕ, με συντηρητικούς υπολογισμούς, λένε οι επιστήμονες, το οποίο συνδέεται με τα αυξανόμενα νούμερα των neet, είναι 10,8 δισ. ευρώ δημοσίων χρημάτων και 142,1 δισ. ευρώ σε εκτιμώμενη απώλεια παραγωγής.

Αλλαγές στα ευρωπαϊκά προγράμματα νεολαίας

Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισαν μέσα στην εβδομάδα, με μεγάλο αριθμό τροπολογιών, το νέο επταετές πρόγραμμα (2014-2020) της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, με την ονομασία «Yes Europe», συντομογραφία του «Youth, Education, Sport», που πήρε τη θέση της αντιπροτεινόμενης από την Επιτροπή ονομασίας για το πρόγραμμα αυτό «Erasmus For All». Το πρόγραμμα συνενώνει όλα τα υφιστάμενα προγράμματα και τις δράσεις στον τομέα της εκπαίδευσης: στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Erasmus, Erasmus Mundus, Tempus), στη σχολική εκπαίδευση (Comenius), στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (Leonardo da Vinci), στην εκπαίδευση των ενηλίκων (Grundtvig) και στον τομέα της νεολαίας (Νεολαία σε Δράση). Επίσης, περιέχει διατάξεις για τις δράσεις Jean Monnet, καθώς και ξεχωριστό κεφάλαιο για τον αθλητισμό. Η έκθεση, που εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισάγει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον τομέα της νεολαίας, που εξασφαλίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των νέων και της κινητικότητάς τους στην Ευρώπη. Επίσης, προβλέπει ένα νέο σύστημα δανειακής διευκόλυνσης σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα υπάρχοντα συστήματα επιδότησης. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα Erasmus, που αφορούσε την κινητικότητα των φοιτητών αρχικά και των καθηγητών αργότερα, αποτελεί το πιο επιτυχημένο αριθμητικά και ποιοτικά πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλοί ευρωβουλευτές, καθʼ υπερβολήν, λένε ατύπως ότι «χωρίς Erasmus δεν υπάρχει ΕΕ»… Γιʼ αυτόν τον λόγο όλοι πιστεύουν ότι, παρά τις δυσκολίες στην επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των χωρών-μελών για τον προϋπολογισμό, τα χρήματα που θα δοθούν για το Erasmus θα είναι τελικά αυξημένα κατά πολύ, προκειμένου να συνεχιστεί η καλή δουλειά και να ωφεληθούν περισσότεροι νέοι πολίτες αλλά και να εξυπηρετηθούν περισσότερες θεματικές. Στο πλαίσιο αυτής της κατεύθυνσης και υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ανεργίας των νέων πανευρωπαϊκά, η Επιτροπή δείχνει ότι θέλει να αναλάβει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες στο θέμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, γεγονός όμως που προκαλεί αντιδράσεις από κάποιες χώρες, καθώς η εκπαίδευση εξακολουθεί να ανήκει βασικά στις αρμοδιότητες των εθνικών αρχών.

****

«Επιχειρώ αλλιώς» στην περιφέρεια

Την πολύ καλή εντύπωση που έκανε στο διαδίκτυο, στα ΜΜΕ αλλά και στην κυβέρνηση και σε άλλους παράγοντες η πρωτοβουλία «Επιχειρώ αλλιώς» θα προσπαθήσει να διαδώσει η ΟΝΝΕΔ σε όλη την Ελλάδα. Με αυτό το σκεπτικό έχει σχεδιάσει θεματικές εκδηλώσεις για την επιχειρηματικότητα των νέων σε επτά συνολικά μεγάλες πόλεις της επαρχίας. Οι τρεις πρώτες θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβρη και οι επόμενες με το νέο έτος. Η αρχή γίνεται σήμερα, Κυριακή, στην Κοζάνη, όπου η ΟΝΝΕΔ θα παρουσιάσει τις ειδικότερες προτάσεις της για την επιχειρηματικότητα στον τομέα της γεωργίας. Οι γαλάζιοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων από νέους αγρότες, στη μετεξέλιξη του νόμου Σκανδαλίδη για παραχώρηση εκτάσεων σε νέους αγρότες, με κατεύθυνση τους μεγαλύτερους κλήρους σε συνεργατικά σχήματα νέων αγροτών, στη δημιουργία Αγροτικών Επιμελητηρίων (!), στην αποσαφήνιση των επαγγελμάτων (γεωργός, κτηνοτρόφος, αλιεύς), στην ανάπτυξη τοπικών συμφώνων μεταξύ φορέων της γεωργίας και του τουρισμού και στην καθιέρωση του Συμβούλου του Αγρότη για θέματα επιχειρηματικότητας. Ακολουθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη για τον τουρισμό και στη Λάρισα για την κτηνοτροφία. Όλες τις εκδηλώσεις και τις αντίστοιχες προτάσεις θα παρουσιάζει παντού ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, πρακτική στην οποία δεν μας είχε συνηθίσει μέχρι τώρα η ΟΝΝΕΔ. Σύμφωνα με κύκλους της Μεσογείων, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ πιστεύει πολύ στην καμπάνια για την επιχειρηματικότητα και θέλει «να το πάρει επάνω του», ενώ ταυτόχρονα η παρουσία του θα κινητοποιήσει περισσότερο τα τοπικά ΜΜΕ. Πέρα από τις δράσεις για την επιχειρηματικότητα, η ΟΝΝΕΔ θα συνεχίσει τη δράση «ΣΤΗΡΙΖΩ», σε συνεργασία με τη ΝΔ. Μέσα στον Δεκέμβρη, στο πλαίσιο του καθιερωμένου πλέον γαλάζιου event «Xmassmiles», η ΟΝΝΕΔ θα θέσει σε λειτουργία κοινωνικά παντοπωλεία σε πολλές πόλεις της χώρας, με στόχο να συγκεντρωθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η δράση θα «τρέξει» όλο τον μήνα, αλλά θα ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές, προκειμένου να «πιάσει τόπο» η πρωτοβουλία και να τα έχουν στα χέρια τους οι ωφελούμενοι πριν από τα Χριστούγεννα.

****

Νέα σελίδα στον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι γνωστό ότι οι Νέοι και οι Νέες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η Νεολαία ΣΥΝ, που αποτελεί τον βασικό κορμό της, έχουν επενδύσει πολλά στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν πάρει επάνω τους μεγάλο κομμάτι της δουλειάς για την οργανωτική ανασυγκρότηση. Αποτελούν άλλωστε, μαζί με τα στελέχη των 30-40 ετών που προέρχονται από τη νεολαία, το ισχυρό συμπαγές κομμάτι των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν βάζουν και τόσο νερό στο κρασί τους, επιλέγοντας να κρατήσουν τον παραδοσιακά δυναμικό χαρακτήρα των κειμένων της αριστερής νεολαίας, η οποία πάντα ήταν πιο ριζοσπαστική από το ίδιο το κόμμα, τόσο στα κείμενα όσο και στις παρεμβάσεις της. Πάντως, είναι σαφές ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο «καημό» για ξεχωριστό ρόλο και αυτονομία της νεολαίας σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς χώρους, αλλά παλεύουν για ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία μετασχηματισμού σε ενιαίο κόμμα. Στη διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε στις κάλπες των συνέδρων, είναι σαφές ότι οι ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις έχουν περίπου το 20-25% του συνόλου, ίσως ελαφρώς λιγότερο σε επίπεδο νεολαίας.

****

«Καρατομήσεις» και αλλαγές στη νεολαία της Αχαΐας

Με μια δυναμική κίνηση, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ «καρατόμησε» τον πρόεδρο της Νομαρχιακής της γαλάζιας νεολαίας στην Αχαΐα! Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης είχαν υποψιαστεί ότι υπήρχε φωτιά στο θέμα αυτό, καθώς είχαμε γράψει σχετικό σχόλιο. Η επίσημη αιτιολογία περιέχει αντικαταστατικές ενέργειες του τέως προέδρου και θέματα συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τις δικές μας πηγές, στην ΟΝΝΕΔ υπήρχε κλιμακούμενη δυσαρέσκεια για τον Γιώργο Δρακούλη τα τελευταία δύο χρόνια. Η Μεσογείων καταλογίζει στον τέως επικεφαλής της οργάνωσης στην Πάτρα ότι είχε στο μυαλό του μόνο την προσωπική του προβολή, ότι η οργάνωση στον νομό δεν συμμετείχε στις κεντρικές δράσεις και ότι στο διαδίκτυο εκφράζονταν κατά της ηγεσίας και της πολιτικής της ΝΔ. Είναι γεγονός ότι ο Δρακούλης «πλημμύριζε» συχνά τα τοπικά ΜΜΕ με δηλώσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές ήταν απλά σχόλια, στερούμενα παντελώς κάποιας σχετικής δράσης ή κινητοποίησης. Ήταν, ωστόσο, αρκετά προβεβλημένος και γνωστός στην περιοχή λόγω της έκθεσής του στα ΜΜΕ. Παρατηρητές αναφέρουν ότι αυτό συνέβαινε λόγω της «πλάτης» που έβαζε στον τέως πρόεδρο ο Νίκος Νικολόπουλος, ανεξάρτητος πλέον βουλευτής του νομού. Αυτό ακριβώς αποτέλεσε και θρυαλλίδα εξελίξεων, καθώς άλλοι πολιτευτές στηλίτευσαν, με επιστολές καταγγελίας, τη στάση του τέως προέδρου. Με αυτό το σκεπτικό, το θέμα σηκώθηκε πολύ από τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και από πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Αφορμή, ωστόσο, για την απομάκρυνση αποτέλεσε επιστολή του προέδρου της ΝΟΔΕ του κόμματος που ανέφερε ότι η ΟΝΝΕΔ Αχαΐας είναι παντελώς απούσα από τις διαδικασίες και τις δράσεις του κόμματος στον νομό! Αυτό, άλλωστε, καταλόγιζαν εδώ και πολύ καιρό στον Δρακούλη τα στελέχη της κεντρικής διοίκησης της ΟΝΝΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, συστάσεις και προειδοποιήσεις είχαν απευθυνθεί από τη Μεσογείων εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες. Σημειώνουμε ότι ο Δρακούλης ήταν προσωπικό εσωκομματικό «στήριγμα» και φίλος του Παπαμιμίκου, ο οποίος όμως τον… αποκεφάλισε! Νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στην Αχαΐα εκλέχθηκε ο 23χρονος, προερχόμενος από τη ΔΑΠ, Χρήστος Τσιαβικός, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος. Εντύπωση πάντως προκάλεσε το ότι, για να γίνουν εκλογικές διαδικασίες στην ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, κλήθηκε μέχρι και η Αστυνομία, καθώς οι αντίπαλες πλευρές κόντεψαν να έρθουν στα χέρια… Θυμίζουμε πάντως ότι φίλος του Παπαμιμίκου ήταν και ο «καρατομηθείς» πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στη Χαλκιδική αλλά και εκεί η φιλία δεν τον γλίτωσε. Είναι προφανές ότι ο Παπαμιμίκος έχει βαλθεί να αποδείξει πως εννοεί αυτά που λέει όταν δηλώνει συνεχώς εντός της οργάνωσης ότι «όποιος δεν δουλεύει, πάει σπίτι του». Προφανώς, με το ίδιο σκεπτικό έγινε και μία ακόμη αλλαγή, στον Βόλο αυτήν τη φορά. Απλώς, εκεί ο Αργύρης Κοπάνας, αντιπεριφερειάρχης πλέον, αποφάσισε μόνος του να αφήσει την ιδιότητα της ΟΝΝΕΔ λόγω έλλειψης χρόνου, αφού κατάλαβε ότι στη Μεσογείων θέλουν στα όργανα παιδιά που να τρέχουν για την ΟΝΝΕΔ.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Πίεση

Εμείς σας το λέμε από τώρα. Μην εκπλαγείτε αν δείτε σύντομα κάποιες από τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για την επιχειρηματικότητα να υλοποιούνται. Μαθαίνουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει έντονο ενδιαφέρον για να προχωρήσουν τα θέματα. Οπότε, οι μικροί πιέζονται να παραδώσουν συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης στους αρμόδιους υπουργούς. Σε λίγο προβλέπουμε να τους ζητάει να ετοιμάσουν και νομοθετικές διατάξεις! Είπαμε, πρόεδρε, καλές οι προτάσεις, αλλά να αφήσουμε να κάνουν κάτι και οι σύμβουλοι των υπουργών…

Παγωμάρα

Εξαπίνης πιάστηκαν οι άλλες πολιτικές νεολαίες από την πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ για την επιχειρηματικότητα. Δεν περίμεναν ούτε το μέγεθος της εκδήλωσης ούτε την υποδοχή από τα ΜΜΕ και, κυρίως, την αποδοχή στο διαδίκτυο. Αφήστε που μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τη στρατηγική που εφαρμόζουν οι γαλάζιοι.

Αντίδραση

Μόνο η ΚΝΕ αντέδρασε φυσιολογικά, με βάση την ανάλυσή της περί καπιταλισμού. Πάντως, αν οι γαλάζιοι δεν το ξέρουν, τους το λέμε από τώρα: Σημαία θα κάνει το ΜΑΣ στα πανεπιστήμια την πρόταση των γαλάζιων, για να την πέφτει στη ΔΑΠ…

Έμφαση

Ακούμε ότι, στο πλαίσιο του «Επιχειρώ αλλιώς στη γεωργία», ιδιαίτερη έμφαση θα δώσουν οι γαλάζιοι στον κρόκο Κοζάνης και στα ροδάκινα. Πάντως εμείς αναμέναμε να κάνουν τη θεματική εκδήλωση σε κάποιον χώρο παραγωγής της Κοζάνης και όχι σε ξενοδοχείο…

Διαδικασίες

Στο θέμα της «καρατόμησης» στην Αχαΐα, κύκλοι της Μεσογείων αναφέρουν ότι στο Καταστατικό της ΟΝΝΕΔ περιλαμβάνεται διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου μαζικού τμήματος, να αλλάζει οποιονδήποτε πρόεδρο Νομαρχιακής δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά του! Έτσι απλά, με διορισμό. Αμεσοδημοκρατικά… Αντίθετα, εκείνοι επέλεξαν να κάνουν εκλογική διαδικασία (παρωδία την είπαν οι αντίπαλοι). Προς γνώση και συμμόρφωση του επόμενου, προσθέτουμε εμείς…

Κουίζ

Πόσοι είναι οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του Ταμήλου στην ΟΝΝΕΔ μετά το βίντεο των «Ράδιο Αρβύλα»; Και πόσοι οι αντίθετοι με την πρακτική του βουλευτή της ΝΔ;

Συμπτώσεις

Σαββατοκύριακο συνεδριάσεων στα κόμματα αυτό που διανύουμε… Κατʼ αρχάς, έχουμε τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα την ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα το ανοιχτό συνέδριο της… Δράσης. Παντού υπάρχουν πολλά νεαρά στελέχη, με νέα και διαφορετικά μυαλά, αλλά λείπει η μαζικότητα…

Λίγα πράγματα

Αυτή η ιστορία των αναζητήσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, κυρίως από τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει να περπατάει… Η προσέλευση νεότερων στελεχών δεν ήταν η αναμενόμενη στην εκδήλωση στο Γκάζι. Πέρα από τους γνωστούς πρώην γενικούς γραμματείς υπουργείων, συμβούλους υπουργών και άλλων, δεν είδαμε κάποιον να ξεχωρίζει. Για μαζικότητα ας μη μιλήσουμε καλύτερα…

****


Σχολιάστε εδώ