Τρώγονται στη ΓΣΕΕ!

Ήδη, σύμφωνα με παραδοχή του υπουργού Εργασίας – Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση προς το διαπαραταξιακό προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, στο προηγούμενο «κούρεμα» το ασφαλιστικό σύστημα είχε απώλειες της τάξης των 16 δισ. ευρώ(!) αντί του ποσού των 12,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε ο πρόεδρος Κ. Τσικρικάς.

Οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συγκλίνουν στην ανάγκη για προετοιμασία κινηματικών δράσεων τις επόμενες μέρες, καθώς εκτιμούν πως η ασφυκτική προθεσμία των δώδεκα ημερών που απέμειναν για την εκταμίευση της δόσης, με «πολλές προϋποθέσεις και αν», θα καλυφθεί και πάλι με πραξικοπηματικές αποφάσεις σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων κ.λπ. Έτσι:

Αύριο συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του χώρου (ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ/ΔΤ – Αυτ. Παρέμβαση και ΠΑΜΕ) να καταθέτουν προτάσεις για κινητοποιήσεις όχι μόνο για την υπεράσπιση των αποθεματικών των Ταμείων, αλλά και για τις μαζικές απολύσεις που «βλέπουν» να έρχονται με τον νέο χρόνο και τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Αντιθέτως: Στη ΓΣΕΕ ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ) μαζί με τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ, γενικό γραμματέα Ν. Κιουτσούκη απέρριψαν αίτημα των επικεφαλής της Αυτ. Παρέμβασης κ. Ζώη Πέπε και Γ. Γαβρίλη για σύγκληση συνεδρίασης της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, παρότι το καταστατικό προβλέπει σχετική διαδικασία, τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες. Μάλιστα, η πορεία προς το συνέδριο της οργάνωσης μέσα στην άνοιξη, παρά τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι και την κατάρρευση κάθε έννοιας κοινωνικής προστασίας, αντί να ενώνει, διευρύνει τα ρήγματα μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων και οξύνει τις αντιπαραθέσεις. Αίσθηση προκαλεί, μάλιστα, η συσπείρωση όλων κατά της Αυτ. Παρέμβασης (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ), που αναδεικνύεται σε όλες τις συνδικαλιστικές διαδικασίες σε υπολογίσιμη δύναμη, καθώς ενισχύεται εκλογικά από αντιμνημονιακούς συνδικαλιστές όλων των πολιτικών αποχρώσεων.

Βεβαίως, η άρνηση της ΠΑΣΚΕ να αποδεχθεί τη σύγκληση της διοίκησης της ΓΣΕΕ σε τόσο κρίσιμες για τον λαό συνθήκες αποδίδεται στο γεγονός ότι η ηγετική ομάδα θέλει να αποφύγει να αποκαλυφθούν δημοσίως οι διενέξεις που μαστίζουν το εσωτερικό της. Βασικός ιδεολογικοπολιτικός αντίπαλος του κ. Παναγόπουλου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, που συσπειρώνει την αριστερή ομάδα των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και εκτός απροόπτου θα διεκδικήσει και την προεδρία της ΓΣΕΕ στο επικείμενο συνέδριο. Ο κ. Φωτόπουλος βρίσκεται σε ανοικτή και ευθεία ρήξη και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο δημοσίως κατηγορεί ότι με χαριστική ΠΝΠ απάλλαξε μεγάλες εταιρείες από μεγάλο μέρος του λεγόμενου «χαρατσιού» της ΔΕΗ (τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έχασε με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο, όταν κάθε μέρα η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα από 1.000 νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά που απαιτεί…).

Στην ΠΑΣΚΕ «ζημιά» προκάλεσε πρόσφατα και η ανεξαρτητοποίηση του ιστορικού της στελέχους από τον χώρο των συγκοινωνιών Α. Κολλά, που αποδίδει ευθύνες στην ηγετική ομάδα για την «ανεμπόδιστη» καταστροφή των εργατικών δικαιωμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την απώλεια κάθε αξιοπιστίας του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο κ. Κολλάς θεωρεί ότι όλα χάθηκαν εξαιτίας της αδράνειας και της ανοχής που επέδειξε ως πλειοψηφία ανάμεσα στις συνδικαλιστικές δυνάμεις η ΠΑΣΚΕ, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ερήμην του ελληνικού λαού και της πολιτικής του ηγεσίας, παρέδωσε σιδεροδέσμια τη χώρα στην «τρόικα».

Η συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος, Ν. Κιουτσούκης) με τον υπουργό κ. Βρούτση, την ημέρα μάλιστα που το συνδικαλιστικό κίνημα πάλευε για να μη νομιμοποιηθούν τα Μνημόνια, προκάλεσε νέους κραδασμούς στους κόλπους της ΓΣΕΕ από πλευράς ΠΑΜΕ (Γ. Πέρρος, Θ. Κούτρας) και βεβαίως από την Αυτ. Παρέμβαση, που κατήγγειλαν ως «ντροπή και παρωδία τον δήθεν κοινωνικό διάλογο» (σ.σ.: πάντως, το ΠΑΜΕ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και με αυτήν την αφορμή κατά της Αυτ. Παρέμβασης, ακολουθώντας σχετική ανακοίνωση καταγγελία της ΠΑΣΚΕ, που υπερασπίστηκε την επιλογή της, μιλώντας για «ταξική, αυτόνομη και πολιτικοποιημένη δράση της παράταξης»).

Την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να είναι εκτελεστή από όλους τους εργοδότες, ζητά το ΠΑΜΕ, με επαναφορά από 1.1.2013 του κατώτατου μισθού στα 751,43 ευρώ και του κατώτατου μεροκάματου στα 33,54 ευρώ, ενώ από 1.7.2013 ζητά να δοθούν αυξήσεις αντίστοιχες του εθνικού πληθωρισμού.

Στον νέο κύκλο κινητοποιήσεων (παρότι κατακερματισμένη η ΓΣΕΕ), οι εργαζόμενοι μαζί με την ΑΔΕΔΥ θα συμπεριλάβουν στα αιτήματά τους και την ανάγκη για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, γνωρίζοντας πάντως ότι το σχετικό νομοσχέδιο έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών γραμμένο στα… αγγλικά. Τέτοια κατάντια, και όμως βρίσκεται χώρος και χρόνος για διχόνοιες και αντιπαραθέσεις, αντί για μια ξεκάθαρη αντιμνημονιακή θέση και αντίσταση.


Σχολιάστε εδώ