Στης Σοφοκλεόυς τα παιχνίδια

• Ο καθένας μπορεί να χαρακτηρίσει όπως θέλει τη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

• Μπορεί να ισχυρισθεί πως είναι η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να προσδοκά η ελληνική πλευρά, να σημειώσει πως είναι εξίσου «θολή» και αμφίσημη με τις προηγούμενες «λύσεις» που μας πρόσφεραν (!) οι ευρωπαίοι εταίροι μας ή να προβλέψει την επιτυχία ή την αποτυχία της.

• Εκείνο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως είναι το πώς έκρινε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αυτήν την πολυαναμενόμενη απόφαση του Eurogroup. Γιατί το ΧΑ όχι μόνο δεν εκτίμησε ως θετική τη συμφωνία, αλλά αντέδρασε με τρόπο που δημιουργεί ανησυχία για τη συνέχεια. Αντέδρασε με τρόπο καταδικαστικό (!) για τους μικροεπενδυτές που και πάλι είχαν «τρέξει» στις τράπεζες για να βρουν ασφαλές επενδυτικό λιμάνι. Αντέδρασε με τρόπο που αφήνει αμφιβολίες για τις περαιτέρω κινήσεις μεγάλων επενδυτών, εγχώριων και μη, που είχαν λάβει θέσεις προ της… τελικής λύσεως. Και τώρα δείχνουν πως κάθε άλλο παρά ως «τελική, αποτελεσματική λύση» αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εξαγγελίες των δανειστών μας!

• Δεν έχει νόημα να αναζητήσει κανείς ποια σημεία της συμφωνίας εκλαμβάνουν ως… «τρωτά» οι επενδυτές. Μια απλή ματιά στην πρώτη αντίδραση των τραπεζών στο άκουσμα της συμφωνίας αρκεί: Ο τραπεζικός δείκτης έχασε την Τρίτη με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες σε μία συνεδρίαση. Οι επενδυτές ήταν σαφείς στις κρίσεις τους…

• Βέβαια, στη συνέχεια της εβδομάδας σαφώς και βγήκαν αγοραστές στα τραπεζικά χαρτιά, αλλά αυτό ουδόλως ακυρώνει την ανησυχία όλων για τον μεγάλο… σκόπελο που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, την επαναγορά ομολόγων, που συνιστά τον βασικό πυλώνα της νέας συμφωνίας διάσωσης της χώρας. Και για του λόγου το αληθές, την Τετάρτη, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών έδινε συνέντευξη Τύπου και καλούσε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία να συνδράμουν στην επαναγορά ομολόγων, μιλώντας ακόμα και για πατριωτικό καθήκον (!), οι επενδυτές στο ΧΑ έδιναν ακόμα ένα χτύπημα στον τραπεζικό κλάδο, που γυρνούσε σε αρνητικό έδαφος, χάνοντας όλα τα κέρδη του από την αρχή της χρονιάς και γράφοντας ζημίες σχεδόν 7 ποσοστιαίων μονάδων…

ΥΓ.: Οι πιο ψύχραιμες αναλύσεις μιλούν έως και για συμφέρουσες επιλογές για τις τράπεζες, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να δώσουν τώρα τα ομόλογά τους, να πάρουν «ζεστό» χρήμα από τον ΟΔΔΗΧ και είτε να το «ρίξουν» στην πελατεία τους και στα δάνεια είτε να επαναγοράσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ομόλογα. Αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιδρούν έχοντας προηγουμένως λάβει υπόψη τους πιο ψύχραιμες αναλύσεις!


Σχολιάστε εδώ