Σκάλωσε η συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σιγή έχει την εξήγησή της. Οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν μέχρι το φθινόπωρο. Και όπως τονίζουν πηγές που γνωρίζουν τα της Ελβετίας γύρω από τις καταθέσεις, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός με τους Ελβετούς ως προς την ανωνυμία των καταθετών, γιατί γιʼ αυτούς αποτελεί θέσφατο. Οι Ελβετοί δεν έχουν συμφέρον να υπογραφεί ή όχι η συμφωνία, αντίθετα εμείς έχουμε συμφέρον να υπογραφεί, γιατί έτσι θα εισπράξουμε χρήματα. Να σημειωθεί ότι έχουν υπογράψει η Αυστρία και η Αγγλία. Το ερώτημα είναι πού έχει μπλοκάρει η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ίσως και οι δύο πλευρές να μη θέλουν να υπογραφεί συμφωνία, η καθεμιά για τους δικούς της λόγους. Μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών ως προς το πού έχει κολλήσει η συμφωνία.

Η φορολογία των τόκων ανέρχεται σε 10% και πρόκειται μέσα στους επόμενους μήνες να πάει στο 15%. Προβλέπεται επίσης η αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων με 25% έως 30%, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία του καταθέτη.

Για την Ελβετία θα είναι τεράστιο πλήγμα στην περίπτωση που επιβληθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών ως προς τις τραπεζικές καταθέσεις. Και αυτό θα είναι το επόμενο βήμα, που ίσως γίνει σε βάθος πενταετίας. Υπάρχουν πάντως σκέψεις για ρύθμιση που θα ισχύει για όλη την Ευρώπη, η οποία θα προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα ανοίξει ένας λογαριασμός, αυτόματα θα ενημερώνεται η ΔΟΥ στην οποία υπάγεται, π.χ. στην Ελλάδα, και αυτό θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.


Σχολιάστε εδώ