Πρόσθετη έκπτωση φόρου για κάθε παιδί

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, που αποκαλύπτει το «Π», για κάθε προστατευόμενο μέλος εξετάζεται να παρέχεται πρόσθετη έκπτωση φόρου στους μισθωτούς, συνταξιούχους και απασχολούμενους με «μπλοκάκι» σε τρεις εργοδότες.

Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει ότι η επιστροφή φόρου, που θα φθάνει και τα 1.950 ευρώ για μισθωτούς με εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, θα αυξάνεται κατά 5% για το πρώτο παιδί και κατά 10% για τα δύο παιδιά, με ανάλογες προσαυξήσεις για φορολογούμενους με περισσότερα από δύο προστατευόμενα μέλη. Έτσι, ένας φορολογούμενος με δύο παιδιά, εφόσον έχει εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ, θα λαμβάνει επιστροφή φόρου 2.145 ευρώ, δηλαδή κατά 195 ευρώ υψηλότερη από έναν φορολογούμενο με το ίδιο εισόδημα χωρίς προστατευόμενα μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο φορολογικό προβλέπεται για τους μισθωτούς φορολογικός συντελεστής 21% για ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, 36% για εισόδημα από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για το υπερβάλλον. Ο φόρος που προκύπτει μειώνεται ακολούθως κατά 1.950 ευρώ, αν το φορολογητέο εισόδημα είναι χαμηλότερο από 18.000 ευρώ. Για εισόδημα από 18.000 έως και 29.000 ευρώ η μείωση περιορίζεται κατά πενήντα ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισόδημα άνω των 29.000 ευρώ το ποσόν μείωσης περιορίζεται κατά εκατό ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος. Αυτές οι μειώσεις σχεδιάζεται τώρα να είναι προσαυξημένες για όσους έχουν παιδιά, ώστε να καλυφθούν εν μέρει οι απώλειές τους από την κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου.

Σημειώνεται ότι από το 2013 καθιερώνεται νέο επίδομα για τα τέκνα, το οποίο θα υποκαταστήσει και τα επιδόματα των πολυτέκνων, και θα καταβάλλεται σε όλους τους δικαιούχους, ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία. Το νέο επίδομα θα χορηγείται ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και μπορεί να φτάνει ως τα 2.160 ευρώ ετησίως, για μια πολύτεκνη οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα.

Πάντως, οι συζητήσεις του Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το φορολογικό, που άρχισαν την Παρασκευή το απόγευμα, θα συνεχισθούν και αυτήν την εβδομάδα, μέχρι να βρεθεί κοινή θέση, κυρίως για το ζήτημα της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, το οποίο έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστική η σαφής τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη (στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Kontra Channel), ο οποίος προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση αν δεν τροποποιηθεί.


Σχολιάστε εδώ