Ποιος ο στόχος του «επικού» μηνύματος του πρωθυπουργού;

Το γεγονός μάλιστα ότι είχε στοιχεία προεκλογικού σποτ πυροδότησε σενάρια και ανησυχίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αντικείμενο κριτικής αποτέλεσαν τα πλάνα με φόντο σε ηγέτες του παρελθόντος (Κ. Καραμανλής), αλλά και μεγάλα έργα (γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου), ενώ απαρατήρητο δεν πέρασε ότι στο μήνυμα του πρωθυπουργού δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στους κυβερνητικούς εταίρους του, τον Β. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, και εδώ επεσήμαιναν από πλευράς ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπήρχε καμία εικόνα από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Εξ ου και η δυσφορία που «εξέπεμπαν» τα επιτελεία τους.

«Ο Σαμαράς επιχειρεί να εμφανισθεί ως ο… νέος εθνάρχης» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο, με αφορμή ιδίως την αποστροφή του «Η Ελλάδα ξεκινάει». Πολιτικοί από όλα τα κόμματα (και τη Νέα Δημοκρατία) επισήμαιναν το ασύμβατο της υπόθεσης: Ότι ενώ ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να μην υποκύψουν στον πειρασμό να θριαμβολογήσουν για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο ίδιος… «στο βίντεο πανηγυρίζει»! Η ταχύτητα δε με την οποία ετοιμάστηκε και μεταδόθηκε το σποτ δημιούργησε την εντύπωση ότι ήταν εκ των προτέρων γυρισμένο και έτοιμο.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά χαρακτήριζαν υπερβολικό τον θόρυβο που προκλήθηκε από ένα «απλό μήνυμα» στο facebook και τόνιζαν ότι ανάλογη πρακτική ακολουθούν οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες. Να επικοινωνούν δηλαδή με τους πολίτες μέσω των social media. Σε μια προσπάθεια να αποφορτίσουν το όλο ζήτημα, σημείωναν ότι σκοπός του πρωθυπουργού «δεν ήταν να θριαμβολογήσει για το Eurogroup, αλλά να υπογραμμίσει ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή». Κι ότι αυτό ακριβώς ήταν το νόημα της φράσης του «Η Ελλάδα ξεκινάει». Πρόσθεταν ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό ο κ. Σαμαράς θέλησε να καταστήσει σαφές στον ελληνικό λαό ότι η προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας είναι «εθνική προσπάθεια» και σ’ αυτήν πρέπει όλοι να συστρατευθούν. Βουλευτές της αντιπολίτευσης πίσω από το μήνυμα διέκριναν την αγωνία του πρωθυπουργού για το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία και την επιθυμία του να γεφυρώσει το χάσμα με τους πολίτες που βαθαίνει σταθερά λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση.

«Απαντώντας» ουσιαστικά στην ενόχληση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς για «οικειοποίηση» των θετικών αποφάσεων του Eurogroup, παράγοντες του Μαξίμου ανέφεραν ότι το βίντεο αναδείκνυε τις δυνατότητες της χώρας και δεν είχε κομματικές αποχρώσεις.

Όσο για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, που κατά καιρούς συζητούνται, τόνιζαν ότι είναι εκτός πραγματικότητας καθότι «η κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ένα βαρύ και δύσκολο έργο και η προσφυγή στις κάλπες αποτελεί καταστροφική επιλογή».

Κριτική πάντως ασκείται και από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που θεωρούν τουλάχιστον υπερβολικό το σποτ στο διαδίκτυο.

«Ο πρωθυπουργός βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, ενώ οι πιθανότητες να τον υπερβεί είναι απειροελάχιστες έως μηδενικές», λένε, ενώ δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και τους ασφυκτικούς όρους που έχουν θέσει οι δανειστές.

Χαρακτηρίζουν «βρόχο» τις ρήτρες δημοσιονομικής διόρθωσης που έχουν συμφωνηθεί με την «τρόικα» και εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους για το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει πρόσθετα μέτρα. «Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε ούτε μέρα», ομολογούν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ