Πιάνουν δουλειά οι Επίτροποι

Οι Επίτροποι θα έχουν πρωτοφανείς, όπως επισημαίνει και η Alpha Bank σε ανάλυσή της, αρμοδιότητες και εξουσίες.

Επιπλέον, το νέο Μνημόνιο προνοεί ακόμη και για τη δημιουργία μηχανισμού «έξωσης» μεγαλομετόχων και διοικητικών στελεχών από τις τράπεζες.

Όπως είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ», οι Επίτροποι θα έχουν δικαίωμα βέτο για δάνεια άνω των 10 εκατ. ευρώ και για δάνεια από 5 εκατ. ευρώ και πάνω προς μέλη των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών και μετόχους.

Η Alpha Bank τονίζει ότι δεν δικαιολογείται η εγκατάσταση Επιτρόπων με τέτοιες αρμοδιότητες στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν επιδείξει γενικά καλή εταιρική διακυβέρνηση και υπέστησαν μεγάλες ζημίες όχι από σφάλματα των διοικήσεων, αλλά από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Πάντως, η Κομισιόν υποστηρίζει στα έγγραφα που εξέδωσε για τις ελληνικές τράπεζες ότι οι Επίτροποι είναι αναγκαίοι για να διασφαλίσουν την καλή εταιρική διακυβέρνηση και τη λειτουργία των τραπεζών με βάση τους κανόνες της αγοράς.

Τούτο διότι, όπως λέει, οι ελληνικές τράπεζες ενισχύονται με τεράστια ποσά από το κράτος, το οποίο αποκτά μεγάλη επιρροή στη διοίκησή τους και μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που δεν συνάδουν με τους τραπεζικούς κανόνες της αγοράς. Επιπλέον, οι διοικήσεις και οι μέτοχοι διατηρούν τον ρόλο τους χωρίς να εισφέρουν μεγάλα ποσά στην ανακεφαλαιοποίηση και αυτό μπορεί να οδηγήσει τις διοικήσεις στην ανάληψη μεγάλων κινδύνων σε χρηματοδοτήσεις με… τα λεφτά των άλλων, όπως αφήνει να εννοηθεί η Κομισιόν.

Ενδεικτική των άγριων διαθέσεων της «τρόικας» έναντι των τραπεζιτών είναι η πρόνοια που περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο για τον εξονυχιστικό έλεγχο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδος σε όλα τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε εταιρείες μετόχων τους ή σε διοικητικά στελέχη.

Το Μνημόνιο ορίζει ότι ο νομικός και οικονομικός έλεγχος που έγινε για λογαριασμό του Τ.Χ.Σ. θα πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, αν διαπιστώνει ότι υπήρξαν ύποπτες δανειοδοτήσεις και αναλήψεις κινδύνων, θα πρέπει να απαγορεύει τη συμμετοχή εμπλεκόμενων μετόχων στις προσεχείς αυξήσεις κεφαλαίου ή να στέλνει στο σπίτι τους τα εμπλεκόμενα στελέχη των τραπεζών.

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ανοίγει για πρώτη φορά στη διάρκεια της κρίσης ένα «παράθυρο» για… έξωση τραπεζιτών από τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με διαδικασία που έχει περιληφθεί ως δέσμευση της κυβέρνησης στο νέο Μνημόνιο. Από την πλευρά των τραπεζιτών, δεν λείπουν εκείνοι που εντάσσουν αυτές τις μεθοδεύσεις της «τρόικας» σε σχέδιο αφελληνισμού των τραπεζών, με σκοπό να τις ελέγξουν με… φραγκοδίφραγκα μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.


Σχολιάστε εδώ