Ο «Ηρώδης» του ΥΠΟΙΚ

Ως διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών μπήκε ο Πάνος Τσακλόγλου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Κινδυνεύει, όμως, να του κολλήσει το παρατσούκλι… «Ηρώδης», για την πρότασή του να καταργηθεί το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά και να αντικατασταθεί από ένα ενιαίο επίδομα τέκνων, το οποίο θα λαμβάνουν μόνο όσοι δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, συνάδελφος του κ. Τσακλόγλου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον «κάρφωσε» στους δημοσιογράφους ως έναν «εκ των θεωρητικών που έχουν συλλάβει αυτήν την ιδέα», η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ως καθηγητής που υπερασπίζεται σθεναρά τα πορίσματα της ακαδημαϊκής του έρευνας, ο κ. Τσακλόγλου δεν δίστασε να υπερασπιστεί το μέτρο ως κοινωνικά δίκαιο, σε μια εποχή γενικευμένων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες. «Είμαστε σε μια οικονομία η οποία με περιορισμένους πόρους πρέπει να πετύχει πάρα πολλά πράγματα. Το σημαντικότερο από όλα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Με τις απαλλαγές για παιδιά οι οποίες δίνονταν εκείνοι που ωφελούνταν ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν καταθέσει φορολογική δήλωση και ήταν από ένα σημείο και πάνω, δεν είναι οι πλέον αναξιοπαθούντες της κοινωνίας», είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Δεν έχει άδικο ο κ. Τσακλόγλου, όταν λέει ότι οι περιορισμένοι πόροι μας πρέπει να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όμως, πώς θα εξηγούσε, άραγε, σε έναν φορολογούμενο με οικογενειακό εισόδημα 31.000 ευρώ και δύο παιδιά, ο οποίος δεν δικαιούται επίδομα, ότι θα πρέπει να πληρώσει ακριβώς τον ίδιο φόρο με έναν άλλο φορολογούμενο με το ίδιο εισόδημα, αλλά χωρίς παιδιά; Δεν αξίζει ο φορολογούμενος του παραδείγματος αυτού, που δεν μπορεί να θεωρηθεί και πλούσιος, μια καλύτερη φορολογική μεταχείριση, σε μια κοινωνία μάλιστα που αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα;

Και πώς θα εξηγούσε άραγε ο κ. Τσακλόγλου στα εκατομμύρια των μισθωτών, οι οποίοι είναι κατά τεκμήριο ειλικρινείς στις φορολογικές τους δηλώσεις, ότι η Πολιτεία μας, που αδυνατεί να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή, θα πληρώνει επιδόματα τέκνων σε δήθεν «αναξιοπαθούντες» δικηγόρους, γιατρούς, ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, οι οποίοι σταθερά φοροδιαφεύγουν και δηλώνουν αδικαιολόγητα χαμηλά εισοδήματα;

Δύσκολο να εξηγηθούν όλα αυτά. Και δύσκολο να αποφύγει ο κ. Τσακλόγλου το παρατσούκλι «Ηρώδης»…

Έχασαν το 8% του ΑΕΠ!

Είναι γνωστό ότι η Κύπρος σύρθηκε στο Μνημόνιο εξαιτίας των τραπεζών της, παρότι έως και το 2008 εμφάνιζε δημοσιονομικά πλεονάσματα, είχε χαμηλό δημόσιο χρέος και είχε πετύχει επί σειρά ετών να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, όμως, είχαμε την ευκαιρία να δούμε το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει στην Κύπρο οι τραπεζίτες, κυρίως δηλαδή ο Α. Βγενόπουλος, που διαχειριζόταν μέχρι την κρατικοποίησή της τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Μεγαλονήσου, τη Λαϊκή Τράπεζα.

Μόνο στο 9μηνο του 2012 οι ζημίες της Λαϊκής ξεπέρασαν το 1,6 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα! Δηλαδή, μια τράπεζα κατάφερε να γράψει ζημία -που θα την πληρώσουν οι κύπριοι φορολογούμενοι- ίση περίπου με το 8% του ΑΕΠ της χώρας! Για να έχουμε μια αίσθηση των αναλογιών, ας σκεφθούμε μόνο πόσο επώδυνα είναι για την ελληνική πλευρά τα μέτρα του 2013, που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ…


Σχολιάστε εδώ