Οι 4 «κόκκινες» γραμμές της ΔΗΜΑΡ
Ως εκ τούτου, στην Αγίου Κωνσταντίνου επανακαθορίζουν τη στρατηγική τους, και μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Τρίτη έθεσαν τους βασικούς άξονες της ατζέντας εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, δεδομένων των ενστάσεων που διατυπώνουν για την πολιτική που προωθεί σε κάποια ζητήματα το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως επισήμανε, άλλωστε, και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχε εντός της εβδομάδας με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, «ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας είναι αναγκαίο να υπάρξει, με δεδομένο ότι μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας υποβαθμίζονται κάθε μέρα και περισσότερο». Σημειωτέον, δε, ότι υπήρξαν αρκετές διαφωνίες εκ μέρους του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, τις οποίες και διατύπωσε στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, καθότι τα ποσοστά του κόμματος είναι χαμηλά και ψαλιδίζονται -πράγμα που πιστοποιείται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις-, κάτι που σαφώς δεν ευχαριστεί ουδόλως το ηγετικό επιτελείο της Αγίου Κωνσταντίνου.
Η ατζέντα της ΔΗΜΑΡ
Ο υπεύθυνος του πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ Σάκης Παπαθανασίου μίλησε στο «Π» παρουσιάζοντας τις τέσσερις θεματικές ενότητες που για τους επόμενους έξι μήνες θα αποτελέσουν -έστω και τώρα- τις «κόκκινες» γραμμές του κόμματος, οι οποίες τον τελευταίο καιρό η αλήθεια είναι ότι είχαν απολέσει το χρώμα τους. Όπως είπε ο Σάκης Παπαθανασίου σε συνέχεια των δηλώσεων του Φ. Κουβέλη, «το πρώτο που θα μας απασχολήσει θα είναι το Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας, σε ό,τι αφορά τη θέρμανση, τη σίτιση και τη στέγαση, τα οποία είναι απαραίτητα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως βέβαια και η ελάφρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Επίσης, πολύ σημαντικό για μας είναι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ με άξονα την αναπτυξιακή διαδικασία, ενώ σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι, θα εστιάσουμε το βάρος μας στη φοροδιαφυγή». Στο ίδιο μήκος κύματος, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ μιλούν για αναπτυξιακές παρεμβάσεις που πρέπει να υπάρξουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθότι θα ληφθούν μέτρα και γι’ αυτό ακριβώς θα πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε ορισμένες αντιστροφές. Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου διατυπώνουν ανησυχίες -αν και κοινές μεταξύ των κομμάτων- ως προς το μείζον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες και πολλά ερωτήματα.
Στις προτεραιότητες της ατζέντας του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, τέλος, υπάρχει και η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προτάσσοντας τις μετατάξεις και τις μετακινήσεις. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το φορολογικό, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, «η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει οι διαβουλεύσεις να εξαντληθούν μέχρι τον Ιανουάριο -ώστε να συμφωνήσουν τα κόμματα-, αλλά και να μετάσχουν φορείς και ινστιτούτα. Θα επιμείνουμε -με αφορμή τη φορολόγηση των παιδιών-στο να μπορεί να δοθούν ως επιστροφή επιπλέον 250 ευρώ για κάθε παιδί, μία επιστροφή που θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με το εισόδημα, ενώ εμμένουμε στο να μη φορολογηθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ».
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ