Μερεμέτια στην κυβέρνηση
Πάντως καπνός δεν αναμένεται να βγει πριν από τις 15 Δεκεμβρίου και με την προϋπόθεση ότι στο μεταξύ θα έχει εκταμιευθεί η δόση των 34,4 δισ. Εντός και των τριών κυβερνητικών κομμάτων υπάρχει η εκτίμηση ότι το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται και αλλαγές και ενίσχυση προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες που επιβάλλουν οι δανειστές και δημιουργούν οι κοινωνικές συνθήκες. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι πρέπει να εξαλειφθούν δυσαρμονίες και να αντιμετωπισθούν δυσλειτουργίες που καταγράφηκαν τους προηγούμενους πέντε μήνες και ήταν αιτία για τριβές και εντάσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο απόψεις, τόσο για την έκταση που θα πρέπει να έχουν οι κυβερνητικές αλλαγές όσο και για τον χρόνο που θα ανακοινωθούν. Ορισμένοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού υποστηρίζουν την ιδέα ενός «μεγάλου ανασχηματισμού» με δομικές αλλαγές, έτσι ώστε η κυβέρνηση να καταστεί αποτελεσματική. «Στη φάση αυτή δεν χρειαζόμαστε υπουργούς, έχουμε ανάγκη από κομάντος», τονίζουν, θέλοντας να υπογραμμίσουν ότι αυτοί θα πρέπει να δρουν ακαριαία, χωρίς καθυστερήσεις και λιποψυχίες και προπάντων χωρίς να υπολογίσουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η προσπάθεια των υπουργών θα είναι ακόμη πιο επώδυνη από ό,τι το προηγούμενο διάστημα στις διαπραγματεύσεις με την «τρόικα». Κατά την άποψή τους, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως στις αλλαγές προκειμένου να δώσει νέα δυναμική στην κυβέρνηση, καθώς μερίδα υπουργών παρουσιάζει σημάδια κόπωσης μετά τα αλλεπάλληλα τετ α τετ με τον Π. Τόμσεν.
Σύμφωνα με άλλους παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς πρέπει στη φάση αυτή να περιορισθεί σε διορθωτικές κινήσεις και να μεταθέσει τον ανασχηματισμό για την προσεχή άνοιξη. Κι αυτό με το σκεπτικό ότι οι υπουργοί δεν έχουν ακόμη κριθεί στην πράξη, αφού μέχρι πρόσφατα είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της «τρόικας». Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν επιβεβλημένη την αντικατάσταση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, που με την εν γένει πρακτική του αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Επισημαίνουν μάλιστα το πρωτοφανές της υπόθεσης, ότι ο πρωθυπουργός κάθε που προέκυπτε ένα θέμα δεν επικοινωνούσε απευθείας μαζί του, αλλά μέσω του… Φ. Κουβέλη, καθ’ υπόδειξη του οποίου τοποθετήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Διορθωτικές κινήσεις
Οι αναφορές του κ. Σαμαρά στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη, αντί να ρίξουν φως μάλλον συσκότισαν την υπόθεση του ανασχηματισμού. «Σας θέλω όλους αλληλέγγυους, μπετόν αρμέ, συντονισμένους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε και πρέπει να τρέξουμε τα προαπαιτούμενα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, είναι δράσεις φιλικές προς την κοινωνία, κάνουν καλό στην ανταγωνιστικότητα». Παράλληλα εξήγγειλε πρόγραμμα επισκέψεων στα υπουργεία με την επισήμανση ότι στο εξής θα είναι ένας «διαφορετικός πρωθυπουργός».
Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παρατηρούσαν ότι με τα λεγόμενά του ουσιαστικά μετέθεσε για αργότερα τον χρόνο του ανασχηματισμού. «Δεν είναι λογικό να καλεί τους υπουργούς να λειτουργήσουν με ομοψυχία και σε πλήρη αρμονία και σε λίγες ημέρες να τους αντικαταστήσει», έλεγαν χαρακτηριστικά. Σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Τώρα όλα έληξαν. Από το χθες αντλούμε συμπεράσματα. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας». Τα ακριβώς παραπάνω ήρθαν να ενισχύσουν το σενάριο για διορθωτικού χαρακτήρα κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα. Στην περίπτωση αυτή οι αλλαγές θα αφορούν δύο ή τρεις υπουργούς και τέσσερις με πέντε υφυπουργούς, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο και τον βαθμό συμμετοχής στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Β. Βενιζέλος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να τοποθετήσει πολιτικά στελέχη στις υπουργικές θέσεις που του αναλογούν, προτίθεται μάλιστα να θέσει το θέμα στην επόμενη σύσκεψη των αρχηγών. Εκτός εξαιρετικού απροόπτου πρόκειται για βουλευτές νέας γενιάς που κινούνται στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του.
Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης δεν δείχνει να βιάζεται να… ρίξει στα βαθιά στελέχη του κόμματός του, ενώ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου, όπως είχε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος αναμένεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και την εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης.
Γ. Ζ.