Κάτω στον Πειραιά

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πόνημα, βαθύτατα θεολογικό και άκρως φιλοσοφικό, που ταυτόχρονα όμως είναι απλό και μπορεί να γίνει κατανοητό από τον καθένα, καθώς χρησιμοποιούνται παραδείγματα από την καθημερινότητα (όπως η κατασκευή και λειτουργία ενός ρολογιού σε αντιδιαστολή με τη δημιουργία και την εξέλιξη του σύμπαντος), τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη να νιώσει το μέγα θαύμα της Δημιουργίας και την πανσοφία του Δημιουργού. Άκρως εντυπωσιακό είναι επίσης το επιχείρημα του Σεβασμιωτάτου Πειραιώς ότι ο Ύψιστος πριν από εκατομμύρια χρόνια προνόησε ώστε να συναχθούν στα έγκατα της γης τα στοιχεία τα οποία ο σημερινός άνθρωπος χρησιμοποιεί για τη βελτίωση της ζωής του, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο. Γενικά είναι μια βαρύνουσα ποιμαντορική αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρέμβαση, με 134 αναφορές σε ευαγγελικά χωρία ή συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων και διαπρεπών επιστημόνων, που αποδεικνύει το «τα πάντα εν σοφία εποίησε». Μια απάντηση σοβαρή και τεκμηριωμένη, που είναι αναγκαία στον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος χαμένος στα προβλήματά του έχει αρχίσει να ψάχνεται εσωτερικά και να αναζητά διεξόδους στη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει μέσα από πνευματικές διαδρομές που οδηγούν στην αυτογνωσία και την εξέλιξή του.

// Μια ευχάριστη έκπληξη έκανε ο δήμαρχος Πειραιά την περασμένη Τετάρτη στους μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι με επιστολή τους ζητούσαν να κατεδαφίσει ένα ερειπωμένο σπίτι που βρίσκεται δίπλα στο προαύλιο του σχολείου τους, για να μεγαλώσει η αυλή τους και να φτιάξουν κι έναν μικρό κήπο. Το πρωί, μετά την προσευχή, ο κ. Μιχαλολιάκος επισκέφθηκε ξαφνικά το σχολείο και μίλησε μαζί τους για το πρόβλημα που έχουν. Τους υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει λύση, δεδομένου ότι το κτίριο ανήκει σε ιδιώτες και δεν έχει πολλά περιθώρια παρέμβασης.

// Λαμπαδηδρομία με τον τίτλο «Φλόγα αγάπης», με σκοπό να συγκεντρωθούν τρόφιμα για οικονομικά αδύναμους δημότες, διοργανώνει την προσεχή Κυριακή 9 Δεκεμβρίου ο Δήμος Πειραιά με την ΚΟΔΕΠ και τον Ερυθρό Σταυρό. Τα τρόφιμα θα συγκεντρωθούν σε ειδικό περίπτερο του Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από το δημαρχείο.

// Δικαιώθηκε πανηγυρικά ο Δήμος Πειραιά από το αρμόδιο δικαστήριο στο οποίο είχε προσφύγει για τους καταπατητές του στρατοπέδου Παπαδογιώργη στα Καμίνια. Όπως είπε ο δήμαρχος κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ, αποδείχθηκε κατά τον τρόπο αυτό πως όταν το κράτος, και εν προκειμένω ένας φορέας του, όπως ο δήμος, υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και τα συμφέροντά του και είναι παρών στους δικαστικούς αγώνες που απαιτούνται, δεν μπορεί παρά να δικαιώνεται. Διευκρίνισε, δε, πως έχει καλέσει τον δικηγόρο των καταπατητών για να βρεθεί μια λύση ώστε να αποχωρήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος ήρεμα και να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην υπόθεση που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον δήμο.

// Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιεί σήμερα το βράδυ στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Ελ. Βενιζέλου 82) η Ένωση Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα υπάρξουν αφηγήσεις, ομιλίες και σχετικά τραγούδια, ενώ θα ακολουθήσει το πατροπαράδοτο κρητικό γλέντι με κρητικά κεράσματα, λύρες, χορούς κ.λπ. Όσοι πιστοί (Κρητικοί και μη) προσέλθετε…

// Στο… άγιο δεκαήμερό του μπαίνει από μεθαύριο ο Πειραιάς, αφού σχεδόν μέρα παρά μέρα υπάρχει μια σημαντική γιορτή για την πόλη. Έτσι, την Τρίτη γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, που είναι το παραδοσιακό προσκύνημα του πάλαι ποτέ Ζαννείου Ορφανοτροφείου (σ.σ.: σήμερα στεγάζεται το Πειραματικό Σχολείο Πειραιά). Την Πέμπτη είναι η πρώτη μεγάλη γιορτή της πόλης, αφού τιμάται η μνήμη του προστάτη των ναυτικών, του Αγίου Νικολάου, και ο Πειραιάς ως πρώτο λιμάνι της χώρας και ως κοιτίδα της ελληνικής ναυτοσύνης τον τιμά με ιδιαίτερο σεβασμό και λαμπρότητα. Στις 12 του μήνα γιορτάζει ο πολιούχος Άγιος Σπυρίδων και στις 15 ο προστάτης των Καμινίων Άγιος Ελευθέριος. Ακολουθεί βέβαια η εορτή των εορτών, τα Χριστούγεννα, τα οποία φέτος μπορεί να θυμίζουν… τα κατοχικά, από οικονομικής άποψης, ωστόσο θα μας καταπλήξουν όλους. Λεπτομέρειες θα αναφέρουμε όσο πλησιάζουμε στις μέρες αυτές…

// Εκτεταμένο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εμβολιασμών για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ξεκίνησε η ΚΟΔΕΠ, σε συνεργασία με τον διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, Νίκο Πλατανησιώτη. Το εμβόλιο Cervarix, το οποίο ολοκληρώνεται σε τρεις δόσεις εντός εξαμήνου, θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 19 στον τρίτο όροφο, γραφείο 17, μόνον κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, στο τηλέφωνο 213-1601805.

// Στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα που υλοποιούνται από τον Όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, πραγματοποιούνται δωρεάν σεμινάρια πληροφορικής στο φροντιστήριο «Διακρότημα» στη Νίκαια. Θα δημιουργηθούν δύο τμήματα. Ένα για παιδιά 5 έως 8 ετών και ένα για ενηλίκους. Τα δωρεάν σεμινάρια πληροφορικής θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και οι ώρες θα διαμορφωθούν ανάλογα με την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων.

// Ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα εξήχθησαν για τον καινοτόμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στο κρίσιμο ζήτημα της συμβουλευτικής σε θέματα που αφορούν τους εναλλακτικούς οικονομικούς τρόπους θέρμανσης με περιβαλλοντικούς όρους στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», με τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του ΤΕΙ Πειραιά, της ΕΕΤΕΚ, της Μαθηματικής Εταιρείας και του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον ΠΕΣΥΔΑΠ και με θέμα τη «Θέρμανση με υπέρυθρες ακτίνες». Βασικό αντικείμενο της ημερίδας ήταν η γνωριμία με έναν εναλλακτικό και οικολογικό τρόπο θέρμανσης, που δίνει τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, που ήταν και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της ημερίδας, τόνισε την αναγκαιότητα εκλαΐκευσης περιβαλλοντικών καινοτόμων προτάσεων που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών με το μικρότερο δυνατό κόστος και σημείωσε ότι, μολονότι σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον μειώνεται, η ΤΑ θα πρέπει να πρωτοστατεί στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος.

// Παραχάραξη των πρακτικών του ΔΣ του ΚΕΚ του Δήμου Κερατσινίου καταγγέλλει με επιστολή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αναγέννηση» Ζαχαρίας Ζούπης. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΚΕΚ, στην οποία δεν παρευρισκόταν, στα πρακτικά εμφανίζεται όχι μόνο να είναι παρών, αλλά και να… παίρνει μέρος στις ψηφοφορίες! Επίσης, ο Ζαχ. Ζούπης με επιστολή του προς τον δήμαρχο ζητά να του πει τι έγιναν τα κονδύλια που καταβλήθηκαν από την Πολιτεία για να δοθούν στις καθαρίστριες των σχολείων και τους σχολικούς τροχονόμους, αλλά ακόμα δεν έχουν αποδοθεί.

// Με καλαίσθητα πλαστικά φυτά, που ελάχιστα ξεχωρίζουν από τα αληθινά, καλύφθηκαν όλες οι επιφάνειες των λαμαρινών που έχουν αποκλείσει τους χώρους στους οποίους γίνονται εργασίες για το μετρό. Είναι γεγονός ότι το κέντρο του Πειραιά εδώ και λίγους μήνες έχει «πήξει» από τις λαμαρίνες αυτές, που βέβαια είναι απαραίτητες για να οροθετούν τα εργοτάξια και να μη γίνει κανένα ατύχημα. Τώρα όμως που καλύπτονται μ’ αυτά τα πλαστικά φυλλώματα άλλαξαν όψη και θα μπορούσαμε να πούμε ότι, στο μέτρο του δυνατού, διακοσμούν την πόλη, η οποία, να σημειώσουμε, άρχισε να… ντύνεται με τα «γιορτινά» της. Δεν μιλάμε βέβαια για φανταχτερά στολίδια, αλλά για έναν διακριτικό, χαμηλών τόνων στολισμό, που όμως δίνει την απαραίτητη γιορταστική πινελιά στον Πειραιά μας…


Σχολιάστε εδώ