ΔΩΣΤΕ ΑΜΝΗΣΤΙΑ σε όσους έχουν αδήλωτα λεφτά

Τι εννοούμε; Αυτό που θα έπρεπε να είχαν σκεφθεί οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης: Να προσφέρει ο υπουργός Οικονομικών μια ελκυστική ρύθμιση σε αυτούς που έχουν στα σεντούκια λεφτά και τα οποία δεν έχουν δηλωθεί για να τα νομιμοποιήσουν με την πληρωμή ενός φόρου.

Και δεν μιλάμε για πενταροδεκάρες. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση και δημιουργήθηκε ανασφάλεια αλλά και την… ανησυχία που προκάλεσαν οι έλεγχοι διασταύρωσης καταθέσεων με αυτά που έχει δηλώσει στη φορολογική του δήλωση ο καταθέτης, αποσύρθηκαν από τις τράπεζες περίπου 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τα οποία, με την αλλαγή κλίματος μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης, επέστρεψαν στις τράπεζες πάνω από 10 δισ. ευρώ. Παραμένουν δηλαδή στα σεντούκια, σε θυρίδες και αλλού πάνω από 65 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν τραπεζικοί και οικονομικοχρηματιστηριακοί παράγοντες.

Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ανακοινώσει ότι τα χρήματα που θα δηλωθούν θα νομιμοποιηθούν με την πληρωμή φόρου 15%.

Μια τέτοια απόφαση-ρύθμιση θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 10 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει καμία διαμαρτυρία. Πέραν όμως αυτού, θα είναι πολλές οι θετικές επιπτώσεις. Αυτόματα οι τράπεζες θα αποκτήσουν ρευστότητα που θα δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά, θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις, θα ανοίξουν δουλειές, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Απλή η λύση, που προσφέρει αμέσως οξυγόνο. Απομένει στον πρωθυπουργό να πάρει προσωπικά ο ίδιος την απόφαση που θα δίνει αμνηστία σε όσους δηλώσουν τα λεφτά που έχουν κρύψει από την εφορία, με την καταβολή φόρου-προστίμου 15% και κατάθεση των χρημάτων αυτών στις τράπεζες.

Ωφελημένοι θα είναι οι κάτοχοι των χρημάτων αυτών, αφού όχι μόνο τα νομιμοποιούν και θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν, είτε σε αγορά π.χ. ακινήτων είτε σε κάποια άλλη επένδυση ή άνοιγμα κάποιας επιχείρησης, αλλά και δεν θα ζουν με τον κίνδυνο να τους τα κλέψουν από εκεί που τα έχουν κρύψει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε τέτοιες κινήσεις έχουν προχωρήσει πολλές χώρες, δεν ανακαλύπτουμε δηλαδή ξαφνικά την Ιερουσαλήμ.

Ρύθμιση για τα στεγαστικά

Μια άλλη απόφαση που πρέπει να πάρει αμέσως η κυβέρνηση είναι σε σχέση με τα στεγαστικά που έχουν δώσει οι τράπεζες. Υπολογίζονται σε πάνω από 200.000 οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που αγόρασαν και δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση, εξαιτίας της κρίσης που άλλαξε όλα τα δεδομένα, καθώς πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Η ρύθμιση που θα αλλάξει αυτόματα το κλίμα για να ξαναπάρει μπροστά η οικοδομή, είναι η διαγραφή του 30% επί του ποσού των στεγαστικών δανείων. Από τη μια μεριά θα έβγαζε από το άγχος τους δανειολήπτες, μην τους πάρει η τράπεζα το σπίτι, και από την άλλη η αγορά ακινήτων θα ανάσαινε.


Σχολιάστε εδώ