Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Η ύφεση, που απειλεί ολόκληρη πλέον την Ευρωζώνη, έχει άμεσο αντίκτυπο στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών των χωρών της. Σε όλα τα κράτη οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο και σε ορισμένες μόνο επιχειρήσεις. Το ίδιο παρατηρείται και στη χορήγηση δανείων προς τα νοικοκυριά, για απόκτηση έστω και πρώτης μικρής κατοικίας. Καθόσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, η χορήγηση δανείων ή πιστώσεων έχει σχεδόν σταματήσει. Και όσες τράπεζες έχουν καταφέρει να διαθέτουν ικανή ρευστότητα, δεν ξανοίγονται πλέον στην αγορά και δεν αιματοδοτούν την οικονομία. Με λίγα λόγια, συσσωρεύουν τη ρευστότητα που διαθέτουν και δεν την επενδύουν στην αγορά. Αυτό φυσικά είναι που τροφοδοτεί την ύφεση και τη γιγαντώνει. Έτσι η οικονομία αποστερείται από κεφάλαια που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν την ύφεση. Όσες τράπεζες αισθάνονται ισχυρές και έχουν υψηλή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης συνάπτουν ομολογιακά δάνεια από τη χρηματοπιστωτική αγορά ή δανείζονται από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από τις αρχές της φετινής χρονιάς οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν συνάψει ομολογιακά δάνεια ύψους 335 δισ. ευρώ από τη χρηματοπιστωτική αγορά, πέραν εκείνων που έχουν λάβει από την ΕΚΤ. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για την ευρωζωνική οικονομία. Όμως οι ηγέτες της αγρόν ηγόρασαν.
2
Όπως είναι γνωστό, από τη δόση του δανείου των 31,5 δισ. ευρώ, τα 26 δισ. θα δοθούν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα επιλυθεί το θέμα της έλλειψης ρευστότητας στην ελληνική αγορά και θα αρχίσει η πορεία για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Η κυβέρνηση αποφάσισε στις τράπεζες που θα λάβουν την κρατική αυτή ενίσχυση να διοριστεί επίτροπος, ο οποίος θα έχει υπερεξουσίες στη διοίκηση και στη δραστηριότητα της τράπεζας. Δηλαδή ο επίτροπος θα συμμετέχει σε όλα τα στάδια και στις διαδικασίες διοίκησης της τράπεζας, ενώ ο ρόλος του διοικητικού συμβουλίου και των μετόχων θα περιορίζεται. Όλοι οι επίτροποι που θα διοριστούν στις τράπεζες θα αποτελούν την Επιτροπή Εποπτείας. Τα μέλη της επιτροπής αυτής προβλέπεται να είναι επαγγελματίες του είδους, δηλαδή κάτοχοι της τραπεζικής τακτικής, και θα επιλεγούν μεταξύ διεθνών ελεγκτικών εταιρειών και συμβούλων. Θα ασκούν δε ειδικό έλεγχο στα δάνεια και στην εξυπηρέτηση των ήδη χορηγηθέντων, καθώς και στην έγκριση των δανείων που πρόκειται να συναφθούν, εφόσον ο δανειολήπτης είναι διευθυντικό στέλεχος, μέτοχος ή εργαζόμενος στην τράπεζα ή έχει κάποιο συγγενή του με τις παραπάνω ιδιότητες. Επίσης θα έχει αρμοδιότητα να ελέγχει και τις δανειοδοτήσεις σε πολιτικά κόμματα ή σε εταιρείες που ασχολούνται με την προώθηση και διαφήμιση ενός κόμματος. Και αυτά θα αποτελέσουν εγγύηση για τη σωστή και επωφελή χρήση των χρημάτων που θα εισπράξουν οι τράπεζες από το κράτος. Αυτά προβλέπει το σχέδιο σύμβασης που έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση. Το μόνο μελανό σημείο είναι ότι τα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας θα είναι αλλοδαποί υπάλληλοι ελεγκτικών εταιρειών.
3
Η σημερινή οικονομική αβεβαιότητα και οι εναλλασσόμενες συνεχώς εξελίξεις στον οικονομικό τομέα, που κυριαρχούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας, έχουν αποτελέσει πηγή άφθονης κερδοσκοπίας για τις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τα περίφημα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα λεγόμενα hedge funds. Για τη σημερινή πραγματικότητα, αυτού του είδους η κερδοσκοπία, που στοιχηματίζει με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, αποτελεί νόμιμη και καθιερωμένη (και αποδεκτή από το σύστημα) ενασχόληση. Και μάλιστα αποκαλείται πλέον ευκαιρία πλουτισμού, προσελκύοντας πολλούς παίκτες. Είναι κατάντημα για τη σημερινή κοινωνία να νομιμοποιεί μια τοκογλυφική συμπεριφορά ορισμένων που πετυχαίνουν αδικαιολόγητο πλουτισμό, όχι εκμεταλλευόμενοι μια παραγωγική διαδικασία, αλλά με προσδοκίες για διάφορες εξελίξεις, τις οποίες πολλές φορές προκαλούν με δική τους πρωτοβουλία, έχοντας για όπλο τη διαπλοκή με την εξουσία και με τις διάφορες επιχειρήσεις διαμόρφωσης των εξελίξεων. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι και οι οίκοι αξιολόγησης. Κερδοσκοπικά κεφάλαια, οίκοι αξιολόγησης και ορισμένες κυβερνήσεις βαδίζουν χέρι χέρι για την εκμετάλλευση του ιδρώτα των λαών.