Για το συνέδριο αφήνουν τη… σύγκρουση οι μνηστήρες

«Μπορεί να ανακοινώθηκε η ΚΟΕΣ, μπορεί δηλαδή να στρώνεται χαλί για κάποιες προσυνεδριακές διαδικασίες, ωστόσο συνέδριο δεν έχει ακόμα ορισθεί», σημείωναν αρκετά στελέχη, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τον προβληματισμό τους για τις μεθοδεύσεις της ηγεσίας. Τονίζουν μάλιστα πως αν δεν υπάρξει αμέσως μια σαφής πολιτική πλατφόρμα που θα «απεγκλωβίζει» το ΠΑΣΟΚ από την «προσωπική μη στρατηγική του Βενιζέλου», τότε «να μην παραξενευτεί κανείς αν το κόμμα εξαφανιστεί παντελώς από το πολιτικό σκηνικό».

Τα περισσότερα από τα επώνυμα στελέχη συγκλίνουν πλέον στην άποψη ότι «η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στο συνέδριο συγκροτημένα, διότι αν αποφασίσουν τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μπούνε σε συντεταγμένη πορεία προς το συνέδριο, τότε όσους και να διορίσει η ηγεσία δεν θα μπορέσει να το ελέγξει». Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Ευάγγ. Βενιζέλο, για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει κάποια συμφωνία.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να ιδρύσει νέο κόμμα, φαίνεται πως τουλάχιστον για την ώρα έχει στραμμένο το βλέμμα προς το συνέδριο και ότι ετοιμάζεται να δώσει εκεί τη μάχη, εκτός εάν, όπως λένε οι πληροφορίες, διαπιστωθεί ότι μέσα από ασαφείς και μακρόσυρτες διαδικασίες ο κ. Βενιζέλος επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο και το μεταθέσει χρονικά, οπότε τότε πιθανότατα θα προχωρήσει σε ίδρυση νέου κόμματος. Ο κ. Λοβέρδος θεωρεί ότι πολλά σε σχέση με το συνέδριο και τη δική του στάση θα κριθούν τις επόμενες δύο βδομάδες.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι αποφασισμένος να δώσει το παρών στο συνέδριο. Όπως έγραφε το «Π» την προηγούμενη Κυριακή, έχει ήδη ετοιμάσει και ένα πολιτικοϊδεολογικό μανιφέστο, το οποίο πλην απροόπτου θα παρουσιάσει τις αμέσως επόμενες μέρες, αποσκοπώντας στο να συσπειρώσει γύρω από αυτό ένα σημαντικό κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί ή είναι με το ένα πόδι έξω από το κόμμα.

Το παρών στο Συνέδριο φαίνεται πως αποφάσισε να δώσει και ο πρόσφατα διαγραφείς από την ΚΟ Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος επισημαίνει πως είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974 και κανένα όργανο δεν έχει συγκληθεί για να τον διαγράψει από το κόμμα.

Ο κ. Βενιζέλος, στην προσπάθειά του να επανασυσπειρώσει όσο μπορεί το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να ποντάρει πολύ στην «επαναφορά» σε ενεργό ρόλο μέσω των προσυνεδριακών διαδικασιών και του συνεδρίου μιας σειράς στελεχών που για τον έναν ή τον άλλο λόγο έχουν αποστασιοποιηθεί, όπως ο Χ. Παπουτσής, ο Μ. Καρχιμάκης (με τους οποίους έχει ήδη συναντηθεί ο κ. Βενιζέλος) και ο κ. Δ. Ρέππας. Όμως το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση για τον κ. Βενιζέλο είναι πως αυτά τα στελέχη έχουν τελείως διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό σε σχέση με τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αγκάθι επίσης στις προσπάθειες του κ. Βενιζέλου για επανασεισπύρωση είναι ότι κάποια από τα κορυφαία στελέχη, όπως η Βάσω Παπανδρέου και η Άννα Διαμαντοπούλου, δείχνουν ότι για την ώρα τουλάχιστον δεν θα μπουν στη διαδικασία του συνεδρίου.

Η Βάσω Παπανδρέου, για παράδειγμα, φέρεται να πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του μορφή και πολιτική έχει τελειώσει, ενώ αρνητικά στην πρόσκληση φέρεται να απαντά και η Άννα Διαμαντοπούλου. Άγνωστο, επίσης, είναι τι θα απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στον οποίο θα τηλεφωνήσει για να τον προσκαλέσει προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος, αν και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην αποδεχθεί την πρόσκληση, αφού απουσιάζει από κομματικές εκδηλώσεις. Άγνωστο, επίσης, έως αυτήν τη στιγμή είναι και το τι θα πράξει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί στο ΠΑΣΟΚ εντείνονται ακόμα περισσότερο και από τη συνεχή δημοσκοπική κατάρρευσή του. Επώνυμα και έμπειρα στελέχη του κόμματος μιλούν πλέον για «δημοσκοπήσεις ταπείνωσης ενός ιστορικού κόμματος, τις ώρες που η ηγεσία σφυρίζει αδιάφορα». Δεν είναι λίγα δε τα στελέχη που επισημαίνουν πως με αυτήν την πορεία το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής στις επόμενες εκλογές. Όπως ομολογούσε ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά την τελευταία δημοσκόπηση που έδειχνε το ΠΑΣΟΚ έβδομο κόμμα, πίσω από τη ΔΗΜΑΡ, «ενώ όλοι είμαστε σε σοκ από αυτήν την κατάσταση, η ηγεσία του κόμματος αυτάρεσκα και αλαζονικά αποφεύγει την οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση και διορθωτικές κινήσεις, ώστε να σταματήσει η κατρακύλα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος και δημοσίως άφησε σκληρές αιχμές, λέγοντας στον Real FM: «Το 5% ταπεινώνει και προοιωνίζεται ποσοστό μικρότερο της εισόδου του κόμματος στη Βουλή»! Σημείωσε δε πως «οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τι μπορείς να πάθεις αν δεν έχεις τακτική και στρατηγική. Για να συγκροτηθεί πάλι μια δυνατή δημοκρατική παράταξη, που άγγιξε το 50%, θα πρέπει η συγκρότησή της να αρχίσει».

Ζήτησε αλλαγή σε όλα τα επίπεδα -και ηγεσίας- και προειδοποίησε: «Αν δεν κινηθούμε, θα μας πάρει όλους μαζί».

Τη λύπη του για την «κατάντια» του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε και ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος με επιστολή του προς τον Ευάγγ. Βενιζέλο τον ενημέρωσε ότι θα παραβρεθεί στο Συνέδριο. «Με λύπη διαβάζω δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες κατατάσσουν το ΠΑΣΟΚ πέμπτο κόμμα, με ποσοστό χαμηλότερο από το μισό των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου» αναφέρει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει τον κοινωνικό χώρο της Κεντροαριστεράς. Καταλογίζει ευθύνες διαχρονικά στο κόμμα του, μιλώντας για «εδραίωση των πελατειακών σχέσεων, που διόγκωσαν τον δημόσιο τομέα και οδήγησαν στα σημερινά ελλείμματα».

Ωστόσο στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου θεωρούν τον Θόδωρο Πάγκαλο ένα βαρίδι από το παρελθόν. Ο πρώην αντιπρόεδρος, εκτός του ότι έχει ταυτιστεί με τη φράση «μαζί τα φάγαμε», ενόχλησε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την εμμονή του στον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι εισηγήσεις που γίνονται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι να «ξεκαθαρίσει πλήρως» τις σχέσεις του κόμματος με τον κ. Πάγκαλο, όπως και με τα υπόλοιπα πρόσωπα που θυμίζουν το παλιό κόμμα…

Εξάλλου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τους χειρισμούς Βενιζέλου στη λίστα Λαγκάρντ, με ανάρτησή του στο facebook εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, αλλά και των κ. Βενιζέλου-Κουβέλη.


Σχολιάστε εδώ