Βουδούρης: Ωρίμασα!

Ο ίδιος αφήνει αιχμές για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζει πως δεν τον απασχολεί ο δρόμος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται όμως υπέρ του «να διατηρηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με το κεντρικό πλέον κόμμα της Αριστεράς» και βλέπει τον εαυτό του να ανήκει στο κόμμα της Αριστεράς της Ευθύνης!

// Βλέπουμε ουσιαστικά ότι προχωράτε στη συγκρότηση μιας εσωκομματικής τάσης. Ποιο είναι το πολιτικό σας στίγμα και ποιος ο στόχος αυτής της κίνησης;
Αυτό είναι η κατάληξη μιας ωρίμανσης. Εδώ και μήνες εκφράζεται σταθερά μια διαφορετική άποψη από εκείνη που προωθεί η πλειοψηφία της ηγεσίας του κόμματός μας. Η άποψη αυτή υποστηρίζει ότι η Προγραμματική Συμφωνία έχει αθετηθεί πλήρως και ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να συμβάλλει στην υλοποίηση μιας νεοφιλελεύθερης και μνημονιακής πολιτικής. Άλλωστε, μια τέτοια πολιτική μπορούσαν να την υλοποιήσουν μόνες τους οι μνημονιακές δυνάμεις. Η συνέπεια στις δεσμεύσεις που είχαμε δώσει στους ψηφοφόρους μας, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ, με οδήγησε στην καταψήφιση των «μέτρων».

// Η στάση του Φ. Κουβέλη ποια είναι; Εξακολουθεί να σας δέχεται; Και αν όχι, θα προχωρήσετε σε αυτόνομη πορεία;
Η ΔΗΜΑΡ είναι κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και δεν λειτουργεί με τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Το αντίθετο μάλιστα. Το καταστατικό της προβλέπει την ύπαρξη ρευμάτων ιδεών, που μπορούν να επεξεργάζονται συλλογικά και να προβάλλουν εντός και εκτός του κόμματος τις ιδιαίτερες πολιτικές τους προτάσεις. Η πρόκληση για τον πρόεδρο είναι να συνθέσει τις διαφορετικές απόψεις.

// Πολλοί διαβλέπουν το ενδεχόμενο να γίνετε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και να ενταχθείτε ως πρόσωπα. Με τον Αλέξη Τσίπρα έχετε μιλήσει;
Η διαφωνία μου με ορισμένες αποφάσεις της ηγεσίας δεν αναιρούν την προσήλωσή μου στις βασικές αρχές του κόμματος. Μάλιστα, πρέπει να επισημάνω ότι βάσει αυτών των αρχών εκδηλώνω τις συγκεκριμένες διαφωνίες. Συνεπώς είναι άκυρος ο συλλογισμός ότι αυτές με οδηγούν σε άλλο κόμμα. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφορές μας είναι γνωστές. Εκδηλώθηκαν και πρόσφατα με το θέμα της Εξεταστικής που πρότεινε. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε να μετατρέψει την Εξεταστική σε δικαστήριο ή φόρουμ κομματικής αντιπαράθεσης, πρότεινα μια διαδικασία ουσιαστικής Εξεταστικής, με αντικείμενο την κοινή αναζήτηση της αλήθειας των γεγονότων. Ταυτόχρονα υποστηρίζω κάτι που θεωρώ αυτονόητο, να διατηρηθούν δίαυλοι επικοινωνίας με το κεντρικό πλέον κόμμα της Αριστεράς.

// Δεν ανησυχείτε μήπως χαρακτηριστείτε «γυρολόγος», δεδομένου ότι στο παρελθόν υπήρξατε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τώρα είστε στο άλλο στρατόπεδο, της ΔΗΜΑΡ;
Κατέβηκα στην πολιτική αρένα με το ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν ήταν ένα μαζικό κόμμα και είχε όραμα την αλλαγή της κοινωνίας μέσα από ανατρεπτικές τομές. Γιʼ αυτό πολέμησα επίμονα. Διαγράφτηκα από το ΠΑΣΟΚ –μετά την καταψήφιση του 2ου Μνημονίου–, όταν αυτό πλέον είχε αλλάξει ρότα. Στη ΔΗΜΑΡ ανήκω στο ρεύμα που υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας αλλαγής πορείας, βάσει των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και των πάγιων αρχών μας. Για μένα πολιτικός γυρολόγος είναι αυτός που αλλάζει τις αρχές και τις αξίες του. Συνεπώς, αυτός ο χαρακτηρισμός δεν με αφορά.

// Όταν η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να μετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν ξέρατε ότι «γλυκοκοιτάζει» το Κέντρο; Εκφράσατε τότε τις θέσεις σας στον Φ. Κουβέλη;
Η πρόταση του προέδρου, που έγινε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 19 Ιουνίου, ήταν παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη βάση της Προγραμματικής Συμφωνίας, χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση. Και τότε βέβαια είχα υποστηρίξει την παροχή ψήφου ανοχής, διότι είχα σοβαρές επιφυλάξεις για την πολιτική φερεγγυότητα των κομματικών μηχανισμών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτά τα κόμματα θα γίνονταν πολέμιοι του πελατειακού συστήματος που δημιούργησαν. Αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό. Τελικά, όμως, αυτό που συνέβη ήταν η απόφαση της ΚΕ για Προγραμματική Συμφωνία χωρίς συμμετοχή στην κυβέρνηση να μετατραπεί σε συγκυβέρνηση χωρίς Προγραμματική Συμφωνία. Αντιστροφή δηλαδή της απόφασης της ΚΕ. Αν κάποιοι αποσκοπούσαν εξαρχής σε αυτήν τη στροφή, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Ίσως μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολιτική αφέλεια, όχι όμως για πολιτική ασυνέπεια.

// Ο ΣΥΡΙΖΑ –οδεύοντας στον δρόμο προς την εξουσία– δεν νομίζετε ότι έχει αρχίσει να μεταλλάσσεται και να στρογγυλεύει τις θέσεις του;
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει τις δικές του υπερβάσεις. Και είναι θεμιτό ένα κόμμα, που από μονοψήφιο ποσοστό γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση, να προσπαθεί να προετοιμαστεί για την εξουσία. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν κοιτώ και δεν με απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα μας είναι η ΔΗΜΑΡ.

// Πιστεύετε ότι η ΔΗΜΑΡ έχει μέλλον;
Φανταστείτε ότι ένα κόμμα μόλις δυόμισι χρόνων πήρε στις εκλογές πάνω από 6% και έχει μια αξιόλογη Κοινοβουλευτική Ομάδα, όταν άλλα κόμματα συνεθλίβησαν. Η επιτυχία αυτή βασίστηκε στο ρεαλιστικό, αλλά συνάμα ριζοσπαστικό εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ, στο ήθος και την ανιδιοτέλεια των μελών της και των στελεχών της. Αν αυτό το εγχείρημα το κρατήσουμε ζωντανό, αν παραμείνουμε πιστοί στις ιδρυτικές μας αρχές και στο πρόγραμμά μας, τότε ναι, η ΔΗΜΑΡ έχει μέλλον.

// Γιατί ο κόσμος, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επιλέγει τη Χρυσή Αυγή;
Η Χρυσή Αυγή σταθερά εξελίσσεται σε ένα μόρφωμα που ασκεί λεκτική και φυσική βία και διασπείρει τον φόβο και τον ρατσισμό στην κοινωνία. Επιβάλλεται διά του φόβου και της τρομοκρατίας. Εκμεταλλεύεται την απόγνωση που δημιουργεί η κρίση. Άποψή μου είναι ότι καταχρηστικά αναγνωρίζεται ως κοινοβουλευτικό κόμμα, διότι το Σύνταγμα διευκρινίζει στο άρθρο 29 ότι τα κόμματα υπερασπίζονται και προωθούν τη δημοκρατία.

// Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ποια η σχέση σας;
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αντανακλούν τα προβλήματα μιας μεγάλης μερίδας της Δεξιάς, που αντιλαμβάνεται ότι η δεξιά νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική έρχεται σε σύγκρουση με τα εθνικά συμφέροντα. Δύσκολη η επίλυση αυτών των αντιφάσεων. Ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του…

// Τελικά, ο Οδυσσέας Βουδούρης μέσα σε ποιο κόμμα βλέπει τον εαυτό του το επόμενο χρονικό διάστημα;
Στο κόμμα της Αριστεράς της Ευθύνης. Δηλαδή, την Αριστερά που είναι υπεύθυνη διότι παραμένει πάντα Αριστερά. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 11 πμ, θα βρεθούμε όλοι όσοι πιστεύουμε σε αυτό το εγχείρημα στο θέατρο «Ροές», στο Γκάζι. Και θα δείτε ότι δεν είμαστε ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά ένα μεγάλο ρεύμα. Εγώ πιστεύω πλειοψηφικά στη βάση της Αριστεράς.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ