Αρχές Απρίλη τα… σπουδαία για το ΚΚΕ

Το Συνέδριο θα εκλέξει και τη νέα Κεντρική Επιτροπή, ενώ η Αλ. Παπαρήγα δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα τα χαρτιά της για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ή θα αποχωρήσει ύστερα από πάνω από είκοσι χρόνια στο τιμόνι του κόμματος.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του επικείμενου Συνεδρίου είναι ότι θα γίνει μετά το απογοητευτικό ποσοστό του 4,5% στις εκλογές του Ιουνίου και την απώλεια, κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, της μισής εκλογικής βάσης του ΚΚΕ. Τη δική του σημασία έχει και το ότι το 19ο Συνέδριο θα ασχοληθεί, εκτός των άλλων, και με αλλαγές στο καταστατικό και στο πρόγραμμα του κόμματος, για το οποίο έγινε μεγάλη συζήτηση στις προηγούμενες εκλογές.

Εν αναμονή της δημοσίευσης των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο, όπου με ενδιαφέρον αναμένεται ο απολογισμός δράσης, η ηγεσία του κόμματος με τις μέχρι τώρα δημόσιες παρεμβάσεις της υπερασπίζεται τη γραμμή που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, παρά το τεράστιο εκλογικό κόστος που έχει υποστεί.

Ιδιαίτερα ξεκάθαρη είναι η ηγεσία όσον αφορά την ορθότητα της θέσης για μη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι θα αντιμετωπίσει εκ νέου σχετική πίεση στις επόμενες εκλογές, όταν εκ των πραγμάτων θα κυριαρχήσει το δίλημμα «κυβέρνηση της Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση Μνημονίου με πυρήνα τη ΝΔ».

Μάλιστα, η ίδια η Αλ. Παπαρήγα σε ομιλία της για τα 94 χρόνια δράσης του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρη, αφού είπε κατηγορηματικά ότι «από τις πιο σημαντικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας, που θα αποδειχθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια ιστορική, αποτέλεσε η άρνησή μας τον Μάη του 2012 να δηλώσουμε ότι θα δώσουμε στήριξη σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης, με τη μάσκα της “ενότητας της Αριστεράς” ή κυβέρνησης της Αριστεράς».

Από τη συγκεκριμένη αποστροφή αναδεικνύεται η γραμμή άμυνας της ηγεσίας απέναντι στην κριτική που δέχεται για τη μη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτιμά ότι μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» δεν θα προχωρούσε σε φιλολαϊκή πολιτική όσο δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ίδιου του συστήματος, στην προοπτική της «εργατικής – λαϊκής εξουσίας».

Ο Περισσός θεωρεί μικροκομματική και ιδιοτελή την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν του κάνει κριτική από τα δεξιά και αφήνει τον λαό ανυπεράσπιστο στη στρατηγική της ΝΔ και της τρικομματικής κυβέρνησης.

Τα στελέχη του υπενθυμίζουν ότι τη δεκαετία του ’80 η ΝΔ κατηγορούσε το ΚΚΕ ότι «κάνει τα γλυκά μάτια» στο ΠΑΣΟΚ, ενώ στις αρχές του ’90, όταν το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωνε τη δεξιά στροφή του και δεχόταν την κριτική του ΚΚΕ, η κατηγορία άλλαξε και τους κατηγορούσαν για «τσιράκια της Δεξιάς».

Αυτό, τονίζουν, που τους ενοχλεί στην πραγματικότητα είναι ότι το ΚΚΕ δεν ετεροκαθορίζεται και χαράσσει πολιτική με βάση αντιΝΔ, αντιΠΑΣΟΚ ή αντιΣΥΡΙΖΑ σύνδρομα. Ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν στην ίδια με σήμερα γραμμή πλεύσης, αφού -όπως λένε- το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να πολεμήσει αποφασιστικά τα αστικά κόμματα, να συμβάλει στο να ανοίξουν ρωγμές στο αστικό σύστημα και να το οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση υπέρ του λαού.


Σχολιάστε εδώ