Άνοιξε ο δρόμος για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα

Η πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, που ολοκληρώνεται σήμερα, προκάλεσε τη συγκρατημένη αισιοδοξία των στελεχών του σχήματος για την πορεία της μετεξέλιξης σε ενιαίο κόμμα, μια διαδικασία που είναι πρωτόγνωρη ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα περίπου 35.000 μέλη που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκαν ικανοποιητικό νούμερο, αν και κάποιοι αιθεροβάμονες περίμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή, αντίστοιχη της δυναμικής που καταγράφει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες που προηγήθηκαν της Συνδιάσκεψης καταγράφηκε μια σαφής υπεροχή της λεγόμενης «προεδρικής τάσης», που στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Αλ. Τσίπρα, ενώ και το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη διατήρησε τη δύναμή του και με ένα ποσοστό περί το 30% θα εξακολουθήσει να έχει βαρύνοντα ρόλο στη χάραξη της κομματικής γραμμής. Δεν είναι ακόμα σαφές πώς τελικά θα διαμορφωθεί η επιρροή των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, αν και λογικά δεν αναμένεται να έχουν ισχυρή εσωκομματική παρουσία.

Με τη νέα διαδικασία περιορίζεται δραματικά η επιρροή των διαφόρων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν σχεδόν δικαίωμα βέτο στις σοβαρές πολιτικές αποφάσεις. Βέβαια, οι συνιστώσες δεν εξαφανίζονται, αφού και στο νέο όργανο που θα οδηγήσει το κόμμα στο Ιδρυτικό Συνέδριο της άνοιξης, εκτός από τα εκλεγμένα μέλη, θα υπάρχουν και διορισμένα μέλη, που υποδείχθηκαν από τις συνιστώσες κατόπιν διαβούλευσης.

Στη συζήτηση που έγινε στις οργανώσεις για την εκλογή των αντιπροσώπων της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις αλλά και οι γνώριμες πρακτικές της κατευθυνόμενης σταυροδοσίας, προκειμένου η κάθε εσωκομματική τάση να εμφανιστεί όσο γίνεται ισχυρότερη στη Συνδιάσκεψη.

Η ιδεολογική αντιπαράθεση αφορούσε κυρίως τον χαρακτήρα του νέου κόμματος. Η ηγεσία επιδιώκει -όπως έχει δηλώσει και ο Αλ. Τσίπρας- τη δημιουργία μιας «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς», η οποία σύντομα θα κληθεί να κυβερνήσει και ως εκ τούτου πρέπει να έχει μια σαφή και πειστική προγραμματική πρόταση για έξοδο από την κρίση.

Από τη μεριά του, το Αριστερό Ρεύμα ξεκαθαρίζει ότι το ζητούμενο είναι ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και όχι η σοσιαλδημοκρατική μετάλλαξη (ΠΑΣΟΚοποίηση) του ΣΥΡΙΖΑ. Φτάσαμε, τονίζουν, στο 27% επειδή είχαμε σαφή αριστερό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προδώσουμε τους ψηφοφόρους που μας εμπιστεύθηκαν μέσα σε κλίμα άγριας ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας.

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ θα το δίνει η πλειοψηφούσα προεδρική ομάδα, αλλά επίσης σίγουρο είναι ότι το Αριστερό Ρεύμα θα κάνει διακριτή την παρουσία του προβάλλοντας θέσεις που αρνείται η ηγεσία, όπως η αποχώρηση από το ευρώ ή η μονομερής διαγραφή του δημόσιου χρέους. Προφανώς, μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο της άνοιξης, όπου θα υπάρξει οργανωτικό και ιδεολογικό ξεκαθάρισμα, τα πράγματα θα τεθούν σε νέες βάσεις.

Τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί και ο επανεμφανισθείς εσχάτως Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος έχοντας παραπλήσιες θέσεις με αυτές του Αριστερού Ρεύματος έσπευσε να δηλώσει δημόσια ότι «δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, η ζωή προχωράει».

Ο Αλ. Αλαβάνος θα επιθυμούσε τη δημιουργία ενός νέου σχήματος στον χώρο της Αριστεράς, με ιδεατό σενάριο τη συμμετοχή του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων αριστερών δυνάμεων, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει -πάντα σε θεωρητικό και σεναριακό επίπεδο, γιατί σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο- είναι να υπάρξει διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, να αποχωρήσουν από αυτόν τα αριστερά στελέχη λόγω ΠΑΣΟΚοποίησης του σχήματος ή μη εφαρμογής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσων το κόμμα έχει υποσχεθεί και να προχωρήσουν σε ίδρυση νέου ριζοσπαστικού σχήματος.

Όλα αυτά αποτελούν, βέβαια, «ασκήσεις επί χάρτου», αλλά εάν σκεφθεί κανείς πώς ήταν το πολιτικό σκηνικό της χώρας πριν από μόλις δύο χρόνια, πώς είναι σήμερα και πώς εξακολουθεί να διαμορφώνεται, δεν πρέπει να αποκλείει τίποτα, αφού στην πολιτική «ποτέ δεν λες ποτέ».

Από αύριο, με λυμένα τα οργανωτικά και με δεδομένη την κόπωση που έχει επέλθει στις κινητοποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντείνει τη μάχη κατά της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή, όπου διαθέτει πολυάριθμη κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία μέχρι τώρα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της.

Ήδη ο Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, ενώ θα επανέλθει στο θέμα τού πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο.

Μπορεί η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο να απορρίφθηκε από τους βουλευτές της τρικομματικής συγκυβέρνησης, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμούν θετικά την πρωτοβουλία που πήραν. Θεωρούν ότι εξέθεσαν στα μάτια του κόσμου τον Αντ. Σαμαρά, αφού ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε τουλάχιστον αναξιόπιστος μη συμφωνώντας με κάτι που ήταν κεντρική του πρόταση προεκλογικά, όταν σε κάθε περίπτωση διαλαλούσε ότι η ΝΔ θα προχωρούσε σε μία και μόνη Εξεταστική Επιτροπή, αυτή που θα αφορούσε το Μνημόνιο.

Τα επιτελεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να συγκροτηθεί πλέον για το Μνημόνιο Προανακριτική Επιτροπή, με βάση τη δικογραφία που πήγε στη Βουλή μετά τις γνωστές καταγγελίες Ρουμελιώτη κατά του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς που έκαναν και οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο.

Σύμφωνη με την πρόταση για Προανακριτική, με βάση τις καταγγελίες Ρουμελιώτη, έχει δηλώσει ήδη η ΔΗΜΑΡ και με δεδομένο ότι η σχετική ψηφοφορία είναι μυστική και όχι φανερή, όπως για την Εξεταστική, τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρόταση για Προανακριτική θα δοκιμάσει σοβαρά τις αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης, αφού άρνηση υιοθέτησής της από τον Αντ. Σαμαρά θα τον εκθέσει ακόμα περισσότερο και θα τον εμφανίσει υπερασπιστή των μεθοδεύσεων Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο, τις οποίες ο πρωθυπουργός συνεχώς χαρακτήριζε «εγκληματικές».

Θα φανεί, λένε, ότι υπάρχει μια διακομματική «ομερτά» προκειμένου να μην αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό χάλι.

Στη φαρέτρα τους όμως έχουν κοινοβουλευτικά και το θέμα με την περίφημη πλέον λίστα Λαγκάρντ, η δικογραφία της οποίας επίσης πήγε στη Βουλή και αφορά τη διερεύνηση ευθυνών του συγκυβερνήτη Ευ. Βενιζέλου για την απόκρυψή της. Εάν, λένε, και σε αυτήν την περίπτωση ο Αντ. Σαμαράς αρνηθεί την Εξεταστική Επιτροπή, θα έχει απολέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας.


Σχολιάστε εδώ