Όταν χορεύουν τα βουβάλια…

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Γερμανίας για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους οδήγησαν σε ναυάγιο την προηγούμενη συνεδρίαση. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, οι φήμες περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας. Η ηγεσία του Ταμείου επιμένει στην ανάγκη ενός νέου «κουρέματος», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο (διαχειρίσιμο), άποψη με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και η Ουάσινγκτον. Το Βερολίνο διαφωνεί διότι μια τέτοια λύση θα σήμαινε πρόσθετο κόστος για τη γερμανική οικονομία και κατ’ επέκταση τους πολίτες της, κάτι που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για το κυβερνών κόμμα εν όψει εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τα τελευταία 24ωρα ήταν έντονες οι παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Η καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στην αυριανή συνεδρίαση να επιτευχθεί συμφωνία, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εμφανίζονται απαισιόδοξοι. Ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ χαρακτήρισε σημαντικό το να βρεθεί λύση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει αμφιβολία για την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

Κατώτερος

Η παράταση της εκκρεμότητας προκαλεί, όπως είναι φυσικό, ανησυχία στην κυβέρνηση. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Αντ. Σαμαράς είχε σειρά επαφών με ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους οποίους επισήμανε την επιτακτική ανάγκη να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δισ. Σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες τόνισε ότι κάθε ημέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει το φιλότιμο του ελληνικού λαού και υπογράμμισε ότι δεν θα αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες των ελλήνων πολιτών. Η αναβολή των αποφάσεων προκάλεσε προβληματισμό και αμηχανία στους άλλους κυβερνητικούς εταίρους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε αυστηρή κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε ότι αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Το ΚΚΕ βλέπει από τη δική του σκοπιά τις εξελίξεις κι εκτιμά ότι σε όποια συμφωνία κι αν καταλήξουν ΔΝΤ και Ευρώπη, αυτή θα είναι σε βάρος των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η δόση των 31,5 δισ. θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το τελικό ποσόν να είναι μεγαλύτερο.

«Εκτροπή»

ΘΥΕΛΛΑ αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σειρά μέτρων που θέτουν υπό καθεστώς μόνιμης επιτροπείας υπουργεία, ΔΕΚΟ και δήμους. Βάσει των Πράξεων θα υφίστανται ασφυκτικό έλεγχο των οικονομικών τους και σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους θα επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα, όπως περικοπές δαπανών (υπουργεία, ΔΕΚΟ) και αύξηση δημοτικών τελών. Σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι ρήτρες αυτές αποτελούν προάγγελο απολύσεων, καθώς είναι απίθανο οργανισμοί και δήμοι να καταφέρουν να τηρήσουν κατά γράμμα τον προϋπολογισμό τους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκτροπή και παραχάραξη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ενώ κατήγγειλε ότι η χώρα μετατρέπεται σε αποικία χρέους και οι τροϊκανοί επίτροποι θα κυβερνούν ερήμην των διαδικασιών της Βουλής. Ως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση το γεγονός ότι η «τρόικα» θα ελέγχει τον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος όπου θα κατευθύνονται τα χρήματα από τις δόσεις, αλλά και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης, κατ’ απαίτηση της «τρόικας», να τοποθετηθεί επίτροπος στις τράπεζες ο οποίος θα ασκεί ουσιαστικές εξουσίες, μεταξύ άλλων θα ελέγχει τη χορήγηση δανείων, τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων κ.ά.

Συνεχίζουν

ΣΕ κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας που σταδιακά θα οδηγήσει σε χιλιάδες απολύσεις. Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας και καταλήψεις, ενώ επικράτησε ένταση σε αρκετούς δήμους. Κι αυτό παρά το τελεσίγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη προς τους δημάρχους, ότι στην περίπτωση που δεν αποστείλουν τους καταλόγους με τους προς διαθεσιμότητα υπαλλήλους θα ενταχθούν στο καθεστώς όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι στους δήμους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας που διεμήνυσε ότι ο εκβιασμός και η απειλή δεν θα διασπάσουν το αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων.

Σύγχυση και ασάφεια στο μεταξύ υπάρχει ως προς τις διαδικασίες διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τις διευκρινιστικές εγκυκλίους του αρμόδιου υπουργού. Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο μέτρο και προγραμματίζει απεργιακές κινητοποιήσεις. Τις κινητοποιήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο που προ ημερών ψηφίσθηκε από τη Βουλή συνεχίζουν δικηγόροι και δικαστικοί.

Αλλάζουν…

ΑΦΕΤΗΡΙΑ στη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ από συνασπισμό συνεργαζόμενων συνιστωσών σε ενιαίο δημοκρατικό κόμμα θεωρείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου). Το εγχείρημα δείχνει εξαιρετικά δύσκολο, καθώς μεταξύ των διαφόρων τάσεων εκφράζονται διαφορετικές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας (ακόμη και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες), αλλά στη βάση πολιτικών όρων και όχι σε συνθήκες μεταγραφολογίας. Παράλληλα, δηλώνει βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, σε μια περίοδο που όλες οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν σαφές προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει ουσιαστικά δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επιμένει στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, προκειμένου μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διαπραγματευθεί τα συμφέροντα της χώρας.


Σχολιάστε εδώ