Τα σενάρια για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα προβληματίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Έτσι, τα έμπειρα στελέχη του χώρου δίνουν μεγάλη προσοχή στα σενάρια που ήδη διακινούνται για την πρόθεση της τρικομματικής κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς το αναλογικότερο, για να αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το μπόνους των πενήντα εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα.

Θα χρησιμοποιήσουν, λένε, κάθε μέσο που διαθέτουν προκειμένου να αποτρέψουν την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και να διασώσουν ό,τι μπορούν να διασώσουν από το υπό κατάρρευση πολιτικό κατεστημένο. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος εκλογικός νόμος, εάν ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής (200 βουλευτές), θα έχει ισχύ από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρεμούρα της συγκυβέρνησης για την αναλογικότητα του εκλογικού νόμου φανερώνει ότι αυτή έχει ισχυρές ενδείξεις πως μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην αυτοδυναμία και γι’ αυτό θέλουν να την αποτρέψουν μέσω της αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο.

Βέβαια, πάγια και διαχρονικά η Αριστερά διεκδικούσε την απλή και ανόθευτη αναλογική ως εκλογικό σύστημα και ως εκ τούτου οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν στόχο να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν αυτός αρνηθεί να ψηφίσει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Δεν έχει αλλάξει η θέση μας, απαντάνε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για το τι τελικά θα κάνουν εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αυτό, λένε, που προέχει αυτήν την ώρα είναι να οδηγηθεί ο τόπος αμέσως σε εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει μια σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα έχει τη δυνατότητα, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, να σχηματίσει κυβέρνηση «σωτηρίας της κοινωνίας».

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα δεν ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματος στο ενδεχόμενο αναλογικότερου εκλογικού νόμου, τονίζοντας απλώς ότι «αν κάποιοι νομίζουν ότι εμάς θα μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί με φθηνά επικοινωνιακά τερτίπια, είναι γελασμένοι. Ζητάμε αμέσως εκλογές και πιστεύουμε ότι ο λαός, αργά ή γρήγορα, θα τις επιβάλει. Με όποιο εκλογικό σύστημα κι αν γίνουν, θα έχουν έναν νικητή και έναν ηττημένο. Νικητής θα είναι ο λαός και ηττημένες θα είναι οι δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή».

Στελέχη του χώρου, πάντως, έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τα τερτίπια της κυβέρνησης επιμένει, και θα το νομοθετήσει ως κυβέρνηση, στην απλή και ανόθευτη αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, που δεν θα αλλάζει ανάλογα με τα πολιτικά συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δεν θα μας σταματήσουν, τονίζουν, η ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και η απώλεια του μπόνους των πενήντα εδρών του πρώτου κόμματος. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, υπογραμμίζουν, εκ των πραγμάτων θα είναι μια διπολική αναμέτρηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις του κατεστημένου και οι ψηφοφόροι, έχοντας την οδυνηρή εμπειρία της πολιτικής που ακολούθησε η συγκυβέρνηση, δεν θα δυσκολευτούν να κάνουν την επιλογή τους.

Το πολιτικό κατεστημένο, λένε, έκανε το μοιραίο λάθος στις εκλογές του Ιουνίου, όταν έδωσε όλο του το «είναι» για να αποτρέψει μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή. Κατάφεραν, σημειώνουν, προσωρινά, με την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά παρέμβαση ξένων δυνάμεων και με τον ορυμαγδό των εκβιασμών και της τρομοκράτησης του λαού, να αποσπάσουν ένα οριακό αποτέλεσμα, δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Μετά τις εκλογές όμως, τονίζουν, οι μάσκες έπεσαν και η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκε, αλλά ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο, που είναι το χειρότερο όλων.

Ως εκ τούτου, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκ των πραγμάτων στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση εμείς θα πάμε με ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ότι έχουμε μια σταθερή άποψη, λέμε την αλήθεια και υποσχόμαστε ριζικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης.

Αυτά τα στοιχεία, τονίζουν, στην εκλογική αναμέτρηση θα βαρύνουν και θα γείρουν την πλάστιγγα όχι οριακά αυτήν τη φορά, αλλά με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με νωπή λαϊκή εντολή θα προχωρήσει στην καταγγελία των Μνημονίων και την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων που τα συνοδεύουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν και την πρακτική της τρικομματικής κυβέρνησης να απαξιώνει τη Βουλή, η οποία βρίσκεται σε «αγρανάπαυση» και το μόνο ουσιαστικά που κάνει είναι να επικυρώνει εκ των υστέρων τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. Κάνουν λόγο πλέον για «παραχάραξη της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», αφού με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα οι «τροϊκανοί» με διατάγματα που παραπέμπουν σε «αποικία χρέους».

Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπογραφή δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, με τις οποίες προστέθηκαν νέα αντιλαϊκά μέτρα, που ήταν αμφίβολο εάν θα περνούσαν από τη Βουλή. Ως εκ τούτου, ο Α. Τσίπρας απευθύνθηκε στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ρωτώντας εάν έχει άποψη για όλα όσα συμβαίνουν.

Πρόκειται, λένε, για ουσιαστική εκτροπή της δημοκρατίας, αφού μέσα στους δύο μήνες της συγκυβέρνησης έχουν εκδοθεί έντεκα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κατάσταση που θυμίζει χώρα που λειτουργεί σε έκτακτες συνθήκες και καταστάσεις, ενώ υπενθυμίζουν και το απαράδεκτο γεγονός να περάσουν όλα τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου Μνημονίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα και μόνο άρθρο. Ήδη έχουν προχωρήσει σε διάβημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος εκ του ρόλου του το μόνο που μπόρεσε να τους διαβεβαιώσει είναι ότι θα μεταφέρει τις θέσεις τους στην κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ