Συσκέψεις για τη δημιουργία τρίτου πόλου

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά τους. Και ότι σε «στιγμές καμπής» ενδεχομένως κάποιες από τις προσωπικότητες που κινούνται αυτόνομα σε αυτόν τον χώρο είτε θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικά πόστα είτε ακόμα και να χρησιμοποιηθούν ως «πολιορκητικοί κριοί» προς τα ήδη υπάρχοντα κόμματα της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, αν ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να κάνει την τομή για δημιουργία μιας ευρείας ευρωπαϊκής παράταξης.

Κάποτε όλες οι κινήσεις και οι προσωπικότητες που φαίνεται να παίζουν αυτές τις ώρες καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποκληθεί από τον Θεόδωρο Πάγκαλο (επί κυβέρνησης Σημίτη) «ρετάλια της Αριστεράς», καθώς τους έβλεπε να κινούνται ανταγωνιστικά προς το ΠΑΣΟΚ και να προσπαθούν να ενσωματωθούν σε αυτό ως «αυτόνομη ομάδα».

Πάντως, την επόμενη Τετάρτη (28 Νοεμβρίου) οι διάσπαρτες αυτές κινήσεις κλιμακώνουν την προσπάθεια σύνθεσης και συντονισμού τους για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά. Από το μεταρρυθμιστικό κέντρο μέχρι τη δημοκρατική – ανανεωτική Αριστερά και την οικολογία, έξι κινήσεις πολιτών («Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β») διοργανώνουν κοινή εκδήλωση διαλόγου και προβληματισμού. Στην εκδήλωση αυτή, μάλιστα, μετέχουν επισήμως και το ΠΑΣΟΚ διά του γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Μανιάτη και η ΔΗΜΑΡ με τον γραμματέα της Σ. Λυκούδη και τον Ν. Μπίστη.

Πρόκειται για κινήσεις «εντός και εκτός» ΠΑΣΟΚ, ορισμένες με μέλη από τα σπλάχνα της παράταξης που έχουν διατελέσει και υπουργοί, αλλά αποχώρησαν, άλλες με μέλη που ποτέ δεν είχαν οργανωτική σχέση, το είχαν όμως στηρίξει σε συγκεκριμένες πολιτικές περιόδους, όπως εκείνη του Κώστα Σημίτη.

Ενδεικτική της εκδήλωσης είναι η σύνθεση των δύο στρογγυλών τραπεζιών που θα πραγματοποιηθούν στην εκδήλωση.

Στο πρώτο, με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας», μετέχουν οι Παντελής Αβραμίδης, Νίκος Κακογιάννης, Γιάννης Καλογήρου, Ναπολέων Μαραβέγιας, Φαίη Ορφανού, Γιάννης Τσαμουργκέλης, Νίκος Χριστοδουλάκης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ζώη Τσώλη.

Στο δεύτερο, με τίτλο «Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και η Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα», μετέχουν οι Γιώργος Φλωρίδης («Κοινωνικός Σύνδεσμος»), Θανάσης Κοντογεώργης («Μπροστά»), Λάμπρος Παλάντζας («Νέοι Μεταρρυθμιστές»), Δημήτρης Κατσαντώνης («Π80»), Δημήτρης Ψυχογιός («Πολιτεία 2012»), Δανάη Αντωνάκου («Πρωτοβουλία Β»), με συντονιστή τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τσιόρδα.


Σχολιάστε εδώ