Στης Σοφοκλεόυς τα παιχνίδια

• Διακυμάνσεων συνέχεια για την αγορά, αυτήν τη φορά στη θετική τροχιά της, με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις και με ορίζοντα τη Δευτέρα, με την προσδοκία –και τα πονταρίσματα– όλων ότι τελικά οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στη… μεθόδευση της χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας.

• Σε αυτό το ταραχώδες σκηνικό που σηματοδότησε η αποτυχία του Eurogroup της Τρίτης και η μετέπειτα αντίδραση αγορών, αναλυτών, πολιτικών εταίρων και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης κατά της γερμανικής «γραμμής», το ελληνικό χρηματιστήριο «είδε» τους επενδυτές, εγχώριους, αλλά πρωτίστως ξένους, να επανακάμπτουν, με συγκεκριμένες επιλογές, ποντάροντας στην… τελική λύση και προεξοφλώντας θετικότερες πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις, αρχής γενομένης από την εβδομάδα που ξεκινά!

• Στο πλαίσιο αυτό, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που πρωταγωνίστησαν, κάτι που αποτυπώθηκε και στον τζίρο, με τις εντολές επί τραπεζικών τίτλων να αντιστοιχούν στο 43% της μέσης ημερήσιας αξίας των συναλλαγών. Αντιθέτως, είναι θετικότατη εξέλιξη η επανάκαμψη του ενδιαφέροντος αρκετά ισχυρών χαρτοφυλακίων για τις μετοχές εταιρειών μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Οι τοποθετήσεις σε χαρτιά αυτών των εταιρειών θεωρούνται ως μια άτυπη ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑ και στις προοπτικές, τουλάχιστον υπό τον όρο πως θα ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο στο φλέγον θέμα της περαιτέρω στήριξης της χώρας μας από τους εταίρους-πιστωτές μας.

• Ενδεικτικό αυτής της τάσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες είναι και το γεγονός πως μέχρι την Τετάρτη ο δείκτης μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με συνολικά κέρδη άνω του 7,30% σε εβδομαδιαία βάση, άνω του 12% στον μήνα και σχεδόν 50% για το διάστημα του τελευταίου τριμήνου.

• Συμπερασματικά, οι αναλυτές εκτιμούν πως με αιχμή τις τράπεζες θα συνεχίσουν οι κινήσεις προεξόφλησης θετικών εξελίξεων. Δεν διστάζουν, δε, να προβλέψουν πως η συνολική συμπεριφορά στο ΧΑ θα παραμείνει εμφανώς βελτιωμένη, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους, ιδίως εάν τη Δευτέρα ληφθεί η περιβόητη απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Εάν αυτό συμβεί και έρθουν τα χρήματα στις αρχές Δεκεμβρίου, τότε όλοι «ποντάρουν» σε αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, με προφανή θετικά αποτελέσματα… Οι ίδιοι αναλυτές «βλέπουν» κι ένα ακόμα κρίσιμο ορόσημο για την αγορά. Το τοποθετούν στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς και φυσικά αναφέρονται στη διαδικασία αύξησης κεφαλαίων των τραπεζών.

• Αλλά μέχρι τότε ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…


Σχολιάστε εδώ