Πώς θα αντιμετωπίσετε τον διαβήτη

Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότη­τα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή. Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυ­ο­καρδίου με αυτόν των μη διαβη­τι­κών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρό­νια. Ο διαβήτης δηλαδή γηρά­σκει πρόωρα την καρδιά.

Όπως τονίζει ο Ανδρέας Μελιδώνης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, συντονιστής διευθυντής της Α΄ Πα­θολογικής Κλινικής & του Διαβητολογικού Κέντρου του ΓΝΠ «Τζάνειο», «η μόνη ασπίδα προστα­σίας έναντι των επιπλοκών είναι η έγκαιρη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων και η ρύθμιση της νόσου».

• Κύριε Μελιδώνη γιατί είναι επικίνδυνος ο διαβήτης;
Ο διαβήτης είναι επικίνδυνος γιατί…

• αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων,
• την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας,
• την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων,
• την πρώτη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας,
• τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια,
• εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια,
• διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια, νόσο Aλτσχάιμερ και κατάθλιψη.

Επίσης το 40 – 45% των νοση­λευ­ό­μενων για έμφραγμα έχουν γνω­στό ή ανακαλυπτόμενο στη νοσηλεία για το έμφραγμα διαβήτη. Συνολικά το 65 – 70% των εμφραγματιών πα­ρου­σιάζουν διαταραχή του μεταβολισμού γλυκόζης. Παράλληλα ιδιαίτερα συχνή είναι η σιωπηλή ισχαιμία στα διαβητικά άτομα (στεφανιαία νόσος, δηλαδή, χωρίς συμπτωματολογία).

Με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές μέχρι και το 40% των διαβη­τι­κών (που είναι ασυμπτωματικά για στεφανιαία νόσο) παρουσιάζουν σιω­πη­λή ισχαιμία.

Ο κύριος λόγος της ιδιαίτερα συχ­νής σιωπηλής ισχαιμίας στα διαβητικά άτομα είναι η παρουσία καρδιακής αυτόνομης νευροπάθειας. Εξάλλου ύστερα από έμφραγμα μυ­οκαρ­δίου ή μετά την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου οι ελλιποβαρείς (ΒΜΙ<22) παρουσιάζουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότη­τας σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος (ΒΜΙ 22 – 25). Το εντυπωσιακό στις τελευταίες αυτές μελέτες είναι ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση ακόμα και με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος. • Ποια συμπτώματα θα μας χτυπήσουν το καμπανάκι για την ύπαρ­ξη διαβήτη; Τα συμπτώματα που θα μας προειδοποιήσουν για την ύπαρξη διαβήτη εί­ναι αναλυτικά τα εξής: 1. Συχνοουρία – Πολυουρία. 2. Πολυδιψία. 3. Πολυφαγία. 4. Απώλεια Βάρους. 5. Αδυναμία / Καταβολή. 6. Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης. 7. Εμετοί και στομαχικός πόνος. 8. Μουδιάσματα στα άκρα. 9. Θολή όραση. 10. Συχνές λοιμώξεις. 11. Πληγές που αργούν να επουλωθούν. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ήπια ή και να απουσιάζουν τελείως στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. • Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα συντελέσουν στον κίνδυνο για διαβήτη; Οι παράγοντες κινδύνου που μπο­ρούν να επιταχύνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση του διαβήτη είναι: • Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος. • Έλλειψη άσκησης. • Διατροφή υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες. • Προχωρημένη ηλικία. • Υψηλή πίεση και χοληστερίνη. • Συγγενείς 1ου βαθμού με διαβήτη. • Ιστορικό διαβήτη κύησης. Είναι σημαντικό να ελέγχονται όλα τα άτομα άνω των 45 και ιδίως οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Αν το σάκχαρο είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η εξέταση μετά από 1-3 χρόνια. • Πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο; • Με 30 λεπτά καθημερινής άσκη­σης και μείωση του σωματικού βά­ρους κατά 5 – 7% (επί παχύσαρκων). Μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έως και 40%. = Κάνοντας στροφή στη μεσογειακή διατροφή. Δηλαδή, κατανάλωση λιγότερου κρέατος και περισσότερων φρούτων, λαχανικών, όσπριων και δημητριακών ολικής άλεσης. = Μείνετε κοντά στο ιδανικό βάρος. Ο διαβήτης τύπου 2 εμ­φα­νί­ζε­ται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρ­κία, γιʼ αυτό η απώλεια του σωματικού βάρους αποτελεί ένα καλό μέτρο πρό­­ληψης. = Προστατέψτε τα παιδιά σας. Με πρόληψη ή αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, μύηση των παιδιών σε υγιεινό τρόπο διατροφής και αύξηση της φυσικής δραστηριότη­τας από τα πρώτα χρόνια ζωής. Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αλλαγή των διατροφικών συνη­θειών. Συνήθως τη στιγμή της διά­γνω­σης η πλειονότητα των παιδιών (πε­ρί­που 85%) είναι ήδη υπέρβαρα και παχύσαρκα. • Ποιές είναι οι θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να ακολουθήσει σήμερα ένας διαβητικός; Νέα φάρμακα και άλλες ανακα­λύ­ψεις φιλοδοξούν να βελτιώσουν την ποιό­τη­τα ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Αναλυτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις ακόλουθες επιλογές:

Χάπι από το στόμα

Πρόκειται για μια νέα κατηγορία φαρ­μά­κων που χορηγούνται από το στόμα.

Οι αναστολείς της νεφρικής επαναπρόσληψης γλυκόζης προκαλούν την αποβολή του σακχάρου στα ούρα σε πιο χαμηλά επίπεδα από το φυσιολογικό, όταν το σάκχαρο στο αίμα υπερ­βαίνει συγκεκριμένες τιμές. Ανα­μένεται έγκριση από τον FDA για κυκλοφορία στις ΗΠΑ.

Νέες ινσουλίνες

Η ενέσιμη ινσουλίνη μακράς δράσης που θα μπορεί να χορηγείται ανά 2 ή 3 μέρες ανήκει στη νέα γενιά ινσουλινών.

Υπό έρευνα βρίσκονται κι άλλες εναλ­λακτικές χορήγησης ινσουλίνης όπως το σπρέι και το υπογλώσσιο χάπι. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το πότε θα φτάσουν στην αγορά.

Νέοι μετρητές γλυκόζης

Πρόκειται για ένα σύστημα παρακολούθησης της γλυκόζης του αίματος που συνδέεται απευθείας σε υπολογιστή παρέχοντας αμέσως στους χρήστες πρόσβαση σε πληροφορίες, πράγ­μα που τους βοηθάει να δια­χει­ρί­ζο­νται καλύτερα τον διαβήτη τους και να έχουν καλύτερο συντονισμό της θε­ρα­πείας τους.

Φάρμακο που προλαμβάνει την τύφλωση λόγω διαβήτη

Είναι μια νέα θεραπευτική επιλογή που χορηγείται για τη θεραπεία ασθε­νών με οπτική βλάβη λόγω διαβητικού οιδήματος ωχράς που προσβάλλει περίπου το 1-3% των ασθενών με διαβήτη οδηγώντας δυνητικά σε τύ­φλω­ση.

Υπερτερεί της παραδοσιακής θε­ρα­πείας με laser που απλώς περιόριζε την περαιτέρω επιδείνωση των βλα­βών, γιατί όχι μόνο σταθεροποιεί αλλά και αναστρέφει τις παθολογικές εκφράσεις της νόσου. Το σκεύασμα έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 85 χώρες. Έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επι­τρο­πή Φαρµακευτικών Προϊόντων.

Φάρμακα για διαβήτη και παχυσαρκία

Μια νέα ενδιαφέρουσα κατηγορία φαρ­μάκων είναι τα ανάλογα ή μιμητικά δράσης των ινκρετινών.

Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα που σε σημαντικό ποσοστό παρουσιάζουν και διαβήτη γιατί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τον διαβήτη και το αυξημένο σωματικό βάρος. Πρόκειται για ουσίες που παράγονται από το έντερο μετά τη λήψη τροφής και βοηθούν την έκκριση ινσουλίνης, ενώ παράλληλα διευκολύνουν τον εγκέφαλο να δώσει το σήμα του κορεσμού. Έχουν εγκριθεί και διατίθεται και στη χώρα μας.

Νέα φάρμακα μειώνουν τις υπογλυκαιμίες

Νέα καινοτόμα φάρμακα είναι και η νέα κατηγορία των αναστολέων DPP-IV. Μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση της βασικής ινσουλίνης σε συνδυασμό με αναστολείς DPP-4 ή αγωνιστές GLP-1 μπορούν να βελτιώσουν τη γλυκαιμική ρύθμιση και να μειώσουν τις υπογλυκαιμίες και το βάρος που αποτελούν συνηθισμένα προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη.


Σχολιάστε εδώ