Πτώχευση των Εκδόσεών του ζητά ο Αντώνης Λυμπέρης

Η «πτώση» του εκδότη, που δηλώνει πως δεν θέλει να πληρώσει τους χρωστούμενους μισθούς ακόμη και μετά την έκδοση δύο δικαστικών αποφάσεων, οδήγησε την περασμένη Πέμπτη σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας έναντι ενός μισθού για 75 εργαζομένους. Οι 75 κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει και το δικαστήριο αποφάσισε πως ο εκδότης πρέπει να πληρώσει αμέσως έναν μισθό για λόγους επιβίωσης. Η άρνηση του Αντώνη Λυμπέρη να πληρώσει προκάλεσε την εντολή κατάσχεσης στο κτίριο του Κορωπίου. Όπως μάλιστα καταγγέλθηκε στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», ο εκδότης προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τη Eurobank, στην οποία είναι προσημειωμένο το κτίριο στο Κορωπί και το σπίτι του εκδότη, προκειμένου να κατάσχει η τράπεζα το κτίριο των Εκδόσεων Λυμπέρη για να κρατήσει το σπίτι του. Ο ίδιος ο Αντώνης Λυμπέρης απάντησε στα όσα του καταμαρτυρούν οι εργαζόμενοι με νέα επιστολή του, παραδεχόμενος ότι πλήρωνε σε στελέχη του μισθούς 19.000 ευρώ! Αναφέρει, επίσης, μισθούς για διορθωτές άνω των 2.000 ευρώ.

Για τη στάση του εκδότη κατατέθηκε επερώτηση στη Βουλή από 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούνται απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Αναφέρουν πως η εταιρεία χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία ποσόν άνω των 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ είναι απλήρωτοι και εξωτερικοί συνεργάτες του εκδοτικού ομίλου. Ρωτάνε επίσης αν ο επιχειρηματίας είχε εξασφαλίσει ασφαλιστική ενημερότητα, αν έγιναν μηνύσεις από τα Ταμεία για τα χρέη και τι μέτρα θα ληφθούν για να διασφαλιστεί η καταβολή των οφειλών της επιχείρησης προς τους εργαζομένους.

«Ντόμινο» σε «Αθηνόραμα» και Τεχνικές Εκδόσεις

Η πτώχευση των Εκδόσεων Λυμπέρη σπρώχνει σε κατάρρευση δύο ακόμη εκδοτικές επιχειρήσεις περιοδικών, τις Τεχνικές Εκδόσεις του Κ. Καββαθά και τη Δέσμη Εκδοτική της Γ. Ηλιοπούλου, στις οποίες ο Όμιλος Λυμπέρη συμμετείχε με 33% και 50% αντίστοιχα. Οι τράπεζες έκλεισαν ξαφνικά την κάνουλα της ρευστότητας, καταγγέλλοντας τις συμβάσεις των ανοικτών λογαριασμών που διαθέτουν οι δύο εταιρείες. Το επιχείρημα είναι πως, αφού η μητρική εταιρεία οδεύει σε πτώχευση, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για τις συνδεδεμένες εταιρείες. Πρόβλημα φαίνεται να έχει το «Αθηνόραμα», καθώς το λογιστήριο των Εκδόσεων Λυμπέρη διατηρούσε όλες τις οικονομικές πράξεις και για το εβδομαδιαίο περιοδικό. Στις Τεχνικές Εκδόσεις αντέδρασαν με άρνηση της καταγγελίας της σύμβασης από την Εθνική Τράπεζα. Σε ανακοίνωση της εταιρείας δηλώνεται πως έχει οριστεί έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πως ο ανοιχτός αλληλόχρεος λογαριασμός της εταιρείας στην Εθνική, πιστωτικού ορίου 550.000 ευρώ, εξυπηρετείται κανονικά και δεν έχει εξαντληθεί, ενώ όλα τα περιοδικά εκδίδονται συνεχώς, χωρίς πρόβλημα. Οι Τεχνικές Εκδόσεις χαρακτήρισαν την απόφαση της τράπεζας ιδιαίτερα βλαπτική για τους μετόχους και τους 56 εργαζομένους της εταιρείας.


Σχολιάστε εδώ