Προς κλιμάκωση οι κινητοποιήσεις

Η μονομερής διαγραφή του χρέους άρχισε ήδη και να συζητείται και να υποστηρίζεται σε συνδικαλιστικό επίπεδο στους κόλπους όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση) και εκτιμάται ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου της ΓΣΕΕ θα αναδειχθεί σε μείζον αίτημα των εργαζομένων. Όταν μάλιστα είναι αλλεπάλληλα τα πραξικοπήματα της συγκυβέρνησης, που είτε με Υπουργικές Αποφάσεις είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με πλήρη περιφρόνηση της Βουλής, της κοινωνίας, των συνδικάτων και αγνοώντας τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, Διεθνές Γραφείο Εργασίας) μειώνει μισθούς, συντάξεις, καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα (σ.σ.: με εκκωφαντική σιωπή και ανοχή απ’ την πλευρά της ΔΗΜΑΡ), αλλάζει ακόμη και νόμους! Για παράδειγμα, ενώ η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ίσχυε κανονικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2013, με συνοπτικές διαδικασίες (ΠΝΠ) ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βρούτσης την κατάργησε από 12.11.2012.

Το ίδιο συνοπτικά «λύθηκε» (για άλλη μια φορά) και το Ασφαλιστικό, που αυτή τη φορά «εκτέλεσε», εκτός από τον γενικό πληθυσμό, τις μητέρες ανηλίκων τέκνων.

Αυτοκτονίες, άστεγοι, καλπασμός της ανεργίας, φτώχεια, αφαίρεση κάθε δικαιώματος, σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας, βυθίζουν στην ύφεση, το αδιέξοδο και την απόγνωση τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τους δύο «συγκυβερνήτες» κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, υιοθετεί την πιο ανθρωποφαγική νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι τρεις τους αδιαφορούν για τη διάλυση της κοινωνίας (αν δεν την επιδιώκουν) και ξεγράφουν τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από κάθε οικονομικό και κοινωνικό σχεδιασμό τους.

Η τραγικότητα της ελληνικής πραγματικότητας, που ολοένα και επιδεινώνεται, θα απασχολήσει αύριο την ηγεσία της ΓΣΕΕ που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια εναλλακτική πρόταση. Ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), ο γενικός γραμματέας Ν. Κιουτσούκης, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Γ. Γαβρίλης και Ζ. Πέπες (Αυτόνομη Παρέμβαση) θα καταθέσουν τις θέσεις τους, ενώ όλοι προσβλέπουν στην εκδίκαση της προσφυγής της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει οριστεί για τις 5 ή 6 Δεκεμβρίου. «Εξαφανισμένοι» από την Πατησίων 69 παραμένουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρος και Θ. Κούτρας που αρνούνται κάθε συμμετοχή σε όλες τις συνδικαλιστικές διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι προσφάτως στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης μαζί με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή «στρίμωξαν» τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κ. Γ. Στουρνάρα και Βρούτση αντιστοίχως για τα μέτρα που προωθούν σε βάρος των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά ο κ. Πουπάκης κατήγγειλε τους υπουργούς ότι κρίνουν το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο α λα καρτ» και υποστήριξε την ανάγκη για αξιοπρεπή διαβίωση, επαρκείς αμοιβές από την εργασία και «όχι βασικό μισθό κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα και προστασία των καταναλωτών από τα ολιγοπώλια, τα μονοπώλια και τα καρτέλ…»

Το «κατηγορώ» των δύο ευρωβουλευτών βρήκε συμπαραστάτες τους συναδέλφους τους στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Απασχόλησης – Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Σε αναβρασμό και ο δημόσιος τομέας, καθώς η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ συμπαραστέκεται στους αγώνες των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε άλλες υπηρεσίες που καταργούνται ή συγχωνεύονται. Για μεταθέσεις μιλά ο υπουργός κ. Μανιτακής, απολύσεις υποπτεύονται βασίμως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, που δικαίως θεωρούν ότι για οποιαδήποτε μετακίνηση προϋπόθεση είναι η εκπόνηση αξιόπιστης μελέτης για τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης και, έστω κατά προσέγγιση, τον αριθμό του απαιτούμενου προσωπικού. Σχετικά υπενθυμίζεται η έντονη σύγκρουση του υπουργού με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλο, που υποστήριζε ότι δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι οδηγούνται στη στρατιά των ανέργων, που ήδη κυμαίνονται κοντά στα 2 εκατομμύρια σύμφωνα και με τον καθηγητή και διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη.

Τόσο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς (ΠΑΣΚ/ΔΥ) όσο και ο γενικός γραμματέας Ηλ. Ηλιόπουλος (ΔΑΚΕ) μαζί με την αντιπρόεδρο Δέσπ. Σπανού (Αυτόνομη Παρέμβαση) προειδοποιούν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ και την ερχόμενη βδομάδα προγραμματίζονται αγωνιστικές εκδηλώσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι ανύπαρκτες είναι πια οι σχέσεις ΠΑΣΚ/ΔΥ με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ψυχρότητα επικρατεί και μεταξύ της ΔΑΚΕ/ΔΤ με την ηγεσία της ΝΔ μετά την άρνηση της παράταξης να στηρίξει τις κυβερνητικές-κομματικές επιλογές που πλήττουν τα μη προνομιούχα εισοδηματικά στρώματα.

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της «θανατηφόρας συνταγής» που επιβάλλεται στη χώρα μας αντανακλώνται και στο συνδικαλιστικό κίνημα, που με την πλάτη «κολλημένη στον τοίχο» πασχίζει να ορθοποδήσει και να κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία του. Έτσι, διαμορφώνεται μια νέα παράταξη με ραχοκοκαλιά την Αυτόνομη Παρέμβαση και με καθαρά αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Το «ρεύμα» αυτό σε όλες τις τελευταίες αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων εμφανίζεται ενισχυμένο με τάση εξάπλωσής του και αν η τάση αυτή παγιωθεί, τότε μοιάζει να μην είναι μακριά η μέρα που θα αποτελέσει σοβαρή παρεμβατική δύναμη τόσο μέσα στα συνδικάτα όσο και στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Ήδη η ΠΑΣΚΕ συσπειρώνεται, με τον σκληρό πυρήνα της θορυβημένο να ανασυντάσσεται εν όψει της «απειλής», προετοιμάζοντας αντεπίθεση που θα αποφασιστεί σε συνδιάσκεψη της παράταξης.


Σχολιάστε εδώ