Ποιοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ παίρνουν υπουργείο

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν βγει και πάλι «τα μαχαίρια» λόγω του ανασχηματισμού, κι αυτό γιατί τουλάχιστον δεκαπέντε βουλευτές προσβλέπουν σε υπουργικό θώκο (υπουργός, αναπληρωτής υπουργός, υφυπουργός), προκειμένου να ενδυναμώσουν, όπως πιστεύουν, τη θέση τους στην εσωκομματική σκακιέρα, ενώ μια σειρά άλλα στελέχη προσβλέπουν σε κάποιες θέσεις γραμματέων ή κρίσιμων πόστων σε Ανεξάρτητες Αρχές και Οργανισμούς.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως έχει ήδη γράψει το «Π», είναι αμφίβολο αν θα μετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος ή υπουργός, ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υπουργοποίηση παλιών και επώνυμων στελεχών. Κι αυτό το έχει κάνει απολύτως σαφές και στον Μ. Χρυσοχοΐδη και στον Α. Λοβέρδο και σε κάποια άλλα στελέχη, που από την αρχή ήταν υπέρ της «πλήρους συμμετοχής» του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με όλα τα έμπειρα και πεπειραμένα στελέχη του.

Στο πλαίσιο των εσωκομματικών συσχετισμών και του εσωκομματικού πολέμου, ο κ. Βενιζέλος, όπως λένε συνεργάτες του, προκρίνει νέα πρόσωπα και, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθεί να «κλειδώσει» 4-6 θέσεις υπουργών και αναπληρωτών υπουργών και τουλάχιστον 3-5 υφυπουργών.

Τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει για μια θέση στον ήλιο (μια θέση στην κυβέρνηση) έχουν πυροδοτήσει άγριες προσωπικές κόντρες, που αναμένεται ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα του ανασχηματισμού.

Στις πρώτες επιλογές του κ. Βενιζέλου για συμμετοχή στην κυβέρνηση βρίσκονται οι κ. Σαχινίδης, Μανιάτης, Μωραΐτης, Κωνσταντινόπουλος, Τριαντάφυλλος, Κεδίκογλου, Χριστοφιλοπούλου, Κουκουλόπουλος (αν δεν αναλάβει γραμματέας του ΠΑΣΟΚ).

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν μεν πως ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού και αποδίδουν το μεγαλύτερο μέρος των φημών και των σεναρίων στους «υπουργοποιήσιμους του ΠΑΣΟΚ», ωστόσο στο εσωτερικό της υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Ένα σημαντικό μέρος στελεχών της εκτιμά πως δεν θα πρέπει να εμπλακεί περαιτέρω η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής και ότι μπορεί να συνεισφέρει με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της.

Ωστόσο, και μέσα στο επιτελείο του Φ. Κουβέλη αλλά και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό στελεχών που ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη και βουλευτές. «Είμαστε από την αρχή κινητήρια δύναμη και καθοριστικός παράγοντας για τον σχηματισμό και τη λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας.

Μετείχαμε στην επεξεργασία των μέτρων.

Εισπράξαμε το όποιο κόστος έχουν τα μέτρα. Είναι ώρα να αναλάβουμε στο ακέραιο τις ευθύνες μας ως κυβερνητικός εταίρος, κι αυτό σημαίνει συμμετοχή πολιτικών στελεχών πρώτης γραμμής στη διακυβέρνηση», τονίζουν στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ονόματα που από τη μεριά της ΔΗΜΑΡ συζητιούνται για τη νέα κυβέρνηση είναι αυτά των Δημ. Χατζησωκράτη, Β. Οικονόμου (τον θέλει και ο Αντ. Σαμαράς), ακόμα και του καθηγητή Γ. Πανούση, για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, τον οποίο δεν θέλει με τίποτα στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός μετά τα τόσα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο.

Έχει ακόμα ακουστεί και το όνομα του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, του Α. Παπαδόπουλου, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι πάρα πολλά θα κριθούν από την τελική επιλογή του Φ. Κουβέλη σχετικά με τον βαθμό εμπλοκής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Αν αποφασιστεί να συμμετέχει το κόμμα με περισσότερα στελέχη, τότε ίσως «παίξουν» και άλλα ονόματα βουλευτών και στελεχών.


Σχολιάστε εδώ