Ποια γλυκά δεν επηρεάζουν την υγεία μας

Ωστόσο, όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η έκφραση αυτή αποτελεί έναν από τους δεκάδες διατροφικούς μύθους. Στη σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να θεωρηθεί «κακό» ή «παχυντικό» από μόνο του. Επιπλέον, τα γλυκά μπορούν να αποτελούν μέρος της διατροφής τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ποσότητα όσο και η συχνότητα κατανάλωσης.

Είναι γνωστό πως τα γλυκά αποδίδουν υψηλές θερμίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Έτσι, η κατανάλωση γλυκών σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται με την πρόκληση παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών. Από την άλλη όμως και η αποχή από την κατανάλωση γλυκών, ιδιαίτερα από τα άτομα που «τα έχουν ανάγκη», συνδέεται με φαινόμενα διαταραχών διατροφής, όπως είναι η βουλιμία. Επομένως, μια σημαντική ενέργεια είναι να επιλέγονται οι καλύτερες «προτάσεις» γλυκών.

Γλυκά του κουταλιού: Η υπεροχή αυτής της εναλλακτικής είναι ότι τα γλυκά του κουταλιού έχουν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, μιας και κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται μόνο ζάχαρη και όχι βούτυρο, αυγά ή λάδι. Αυτό εξηγεί και τη χαμηλότερη θερμιδική τους αξία συγκριτικά με τα υπόλοιπα γλυκά.

Συγκεκριμένα, μία μερίδα γλυκό του κουταλιού έχει 100-200 θερμίδες έναντι των 600 θερμίδων που έχουν τα γλυκά ταψιού, οι πάστες κτλ.

Επιπλέον, τα γλυκά του κουταλιού λόγω του ότι η πρώτη ύλη τους είναι τα φρούτα χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, β-καροτένιο), τα οποία προστατεύουν την καρδιά, προλαμβάνουν τον καρκίνο και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού. Επιπρόσθετα, το γλυκό του κουταλιού διατηρεί τις φυτικές ίνες από τα φρούτα σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα γλυκά. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.

Τα γλυκά του κουταλιού ανάλογα με το φρούτο προέλευσης διαφοροποιούνται στα αντιοξειδωτικά, στα φυσικά σάκχαρα και στις φυτικές ίνες που περιέχουν.

Μαύρη σοκολάτα: Η σοκολάτα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες Α και Ε, καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και αμινοξέα. Λόγω του μαγνησίου και του καλίου που περιέχει προλαμβάνει την υπέρταση, ενώ ο περιεχόμενος χαλκός βοηθάει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά. Σημαντικό στοιχείο το οποίο την κάνει ακόμα πιο θρεπτική είναι ο σίδηρος που περιέχει και είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Μεγάλο «διατροφικό πλεονέκτημα» της σοκολάτας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της στα αντιοξειδωτικά του κακάο (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη ροή αίματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, την υπέρταση και να προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου. Τα οφέλη της σοκολάτας πολλαπλασιάζονται, όταν συνδυάζεται με ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο.

Παστέλι: Επωφελείται από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των θρεπτικών συστατικών του σουσαμιού και του μελιού. Συγκεκριμένα, το παστέλι έχει αυξημένο περιεχόμενο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1 και Β3) και φυλλικό οξύ, με αποτέλεσμα να αυξάνει ιδιαίτερα την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Ταυτόχρονα, η διατροφική αξία του παστελιού ενισχύεται από την αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (σελήνιο, φυτοστερόλες, λιγνάνες, βιταμίνη Ε), που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από την οξειδωτική φθορά των ελεύθερων ριζών.

Επιπλέον, το παστέλι περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (ολικής και κακής). Τέλος, το παστέλι λόγω του ότι το βασικό του συστατικό είναι το σουσάμι, ενισχύει ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό σύστημα αφού διαθέτει υψηλά ποσοστά ψευδαργύρου, φωσφόρου, μαγνησίου (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), χαλκού (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων) και ασβεστίου (πρόληψη οστεοπόρωσης).

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να είμαστε εγκρατείς στην ποσότητα κατανάλωσης των γλυκών. Συγκεκριμένα, εβδομαδιαία μπορούμε να καταναλώνουμε 1 γλυκό επιλογής (100γρ) ή 2 κομμάτια από τα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, πάντα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.


Σχολιάστε εδώ