Περιμένει στη γωνία ο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Γερμανίας για το χρέος και θα επιτευχθεί λύση που θα ικανοποιεί τις επιδιώξεις της χώρας μας. Ενισχυτικές προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν οι τελευταίες δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκ. Μέρκελ, η οποία την Παρασκευή προανήγγειλε ουσιαστικά την επίτευξη συμφωνίας.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η ανοιχτή υποστήριξη που εκφράστηκε από ευρωπαίους ηγέτες (Φρ. Ολάντ, Μ. Ραχόι) αλλά και αξιωματούχους των Βρυξελλών (Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Όλι Ρεν) θα επιδράσει θετικά ώστε να ξεπεραστούν οι τελευταίες, τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες. Πέρα από τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους, σε εκκρεμότητα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού, ύψους 10 δισ., αλλά και η μείωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα. Το Βερολίνο συμφωνεί για τη μείωσή τους, αλλά όχι στα χαμηλά επίπεδα που ισχύουν για τη Γερμανία. Την κυβέρνηση προβληματίζει σοβαρά το ενδεχόμενο κατά την αυριανή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην εγκρίνουν εξ ολοκλήρου τη δόση, αλλά τμηματικά και σε βάθος μερικών εβδομάδων. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής εξασφαλισμένο εθεωρείτο ένα ποσό της τάξης των 35 δισ. και η μάχη της ελληνικής πλευράς ήταν να φτάσουν τα 44 δισ. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί κρίσιμο να εκταμιευτεί ολόκληρο το ποσό, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα βελτιώσει διεθνώς το κλίμα για τη χώρα μας. Επιπλέον θα ενισχυθεί η ρευστότητα των τραπεζών και παράλληλα θα εισρεύσουν χρήματα στην εγχώρια αγορά.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ, στους οποίους επισήμανε την ανάγκη να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, καθώς η Ελλάδα έπραξε όλα όσα της αναλογούσαν. Παράλληλα, τόνισε ότι περαιτέρω παράταση της εκκρεμότητας επιδεινώνει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και εγκυμονεί κινδύνους για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Γιούνκερ παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Euro-Working Group Τ. Βίζερ. Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε σύντομες συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Μ. Ραχόι και της Πορτογαλίας Π. Κοέλιο, από τους οποίους αναμένει ενεργό στήριξη κατά την αυριανή συνεδρίαση.


Σχολιάστε εδώ