Οι επιπτώσεις στη ζωή των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση
Επιπρόσθετα, 1 στους 4 επηρεάζεται αρνητικά και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό στην εκπλήρωση των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.
Παράλληλα, σχεδόν στην πλειονότητα των ασθενών που έλαβαν μέρος σε σχετική πανελλήνια έρευνα, σε ποσοστό 6 στους 10, εντοπίζεται ένα ουσιαστικό έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες, τις πιθανές επιπλοκές της νόσου και τα συνοδά νοσήματα, όπως π.χ την ψωριασική και ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση, άλλα αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ.
Στην καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο, αφού 4 στους 10, σχεδόν το 42%, αισθάνονται αμηχανία για την ασθένειά τους και το ερεθισμένο και επώδυνο δέρμα τους επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους και τις δραστηριότητές τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι 4 στους 10 ασθενείς αντιμετωπίζουν σεξουαλικές δυσκολίες.
Όσον αφορά στην τήρηση της αγωγής τους, 4 στους 10 δεν είναι ιδιαίτερα συνεπείς στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και δεν συζητάνε με τον θεράποντα ιατρό τους τις διάφορες θεραπευτικές επιλογές, ενώ το 26% το δικαιολογεί ως αποτέλεσμα της εφήμερης βελτίωσης που είδαν, και παράλληλα εμφανίζουν δισταγμό στην τήρηση των επισκέψεων στον θεράποντα ιατρό.
Τα σημαντικά ευρήματα που προέκυψαν από την πανελλήνια έρευνα «Η εμπειρία σου… μετράει!» που πραγματοποίησε η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) σε συνεργασία με το Σωματείο Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψωρίαση, από τον Δημήτρη Ρηγόπουλο, πρόεδρο της ΕΔΑΕ, αν. καθηγητή Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, διευθυντή Β΄ Δερματολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκ. ΑΤΤΙΚΟΝ, τον Κωνσταντίνο Λούμο, ασθενή και πρόεδρο του «ΚΑΛΥΨΩ» και τον πάσχοντα από ψωρίαση ηθοποιό Γιώργο Χρανιώτη, ο οποίος ανέφερε την δική του εμπειρία από την πάθηση.
Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την έρευνα
Στον ευαίσθητο τομέα των προσωπικών και σεξουαλικών σχέσεων, σχεδόν το 15% των ασθενών αντιμετωπίζει πρόβλημα με φίλους και συντρόφους, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου αντιμετωπίζουν προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές.
Όσον αφορά στην ενημέρωση, το 63% ενημερώνεται για θέματα σχετικά με την ασθένεια και κυρίως όσοι έχουν «μεγάλο» και «πολύ μεγάλο» πρόβλημα με τη νόσο (70-80% αντίστοιχα). Ένα ποσοστό 37% δηλώνει πως δεν ενημερώνεται σχετικά με τη νόσο καθώς δεν τον επηρεάζει ιδιαίτερα. Οι ασθενείς και ο γιατρός κατά βάση συζητάνε τις θεραπευτικές επιλογές σε 58%, όμως παρουσιάζεται ένα έλλειμμα ικανοποίησης από την πλευρά των ασθενών καθώς ένα 53% εμφανίζεται αδιάφορο έως και καθόλου ικανοποιημένο για την ενημέρωση που λαμβάνει από τον γιατρό.
Λίγα λόγια για την ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από περιοχές του δέρματος με παχιά λέπια που μπορεί να είναι κνησμώδεις ή επώδυνες. Η ψωρίαση υπολογίζεται ότι προσβάλλει 125 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Η σοβαρότητα εμφάνισης της νόσου ποικίλει από άτομο σε άτομο και περίπου 25% των ασθενών πάσχει από μέτρια έως σοβαρή νόσο. Η ψωρίαση μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα, ενώ τα πιο συνήθη σημεία είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον κορμό, στα άκρα, αλλά και στα νύχια των χεριών και των ποδιών. Μία άλλη μορφή της ψωρίασης είναι η ψωριασική αρθρίτιδα όπου προσβάλλονται και οι αρθρώσεις του σώματος στους 3 από τους 10 ασθενείς με ψωρίαση. Ενώ η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, συνήθως πρωτοεμφανίζεται στις ηλικίες 15 έως 25 ετών. Στο 75% των ασθενών εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών. Η ψωρίαση είναι μια νόσος που ενώ δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή των ασθενών, είναι παρʼ όλα αυτά υπεύθυνη για τη δημιουργία ποικίλων προβλημάτων με σημαντικές επιπτώσεις τόσο οργανικές όσο και κοινωνικές και ψυχολογικές, αφού η εντόπιση του νοσήματος στο δέρμα, στα νύχια και στο τριχωτό της κεφαλής επηρεάζει δυσμενώς την ψυχολογία των πασχόντων.