Νέο «κούρεμα» στους βουλευτές

Δεν είναι, ωστόσο, αυτό το μοναδικό πλήγμα που θα δεχτούν οι βουλευτές από τις αρχές του έτους, αφού παράλληλα με τις περικοπές της βουλευτικής αποζημίωσης, που αποφασίστηκαν προ μηνός και περιγράφονται στον προϋπολογισμό της Βουλής (στις 5.000 από 5.493 ευρώ), έπειτα από… ψυχραιμότερες σκέψεις ψαλιδίζεται περαιτέρω η έξτρα αμοιβή για τη συμμετοχή στις επιτροπές. Έτσι, τα 150 ευρώ που έπαιρναν για κάθε συμμετοχή σε κάθε συνεδρίαση των επιτροπών αντί για 30% περικόπτονται στο μισό και πάντως θα εξακολουθήσουν να παίρνουν τα έξτρα, έστω και μειωμένα στα 75 ευρώ, κάθε φορά που υπογράφουν το παρουσιολόγιο.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε επίσης να διατηρηθούν περικομμένα από 20% έως 25% τα ποσά που καταβάλλονται για την κάλυψη δαπανών των βουλευτών και αφορούν τις δαπάνες κίνησης, εξοπλισμού γραφείου, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια. Σημειώνεται ότι τα ποσά που λαμβάνουν μηνιαία είναι: για επίδομα γραφείου από 935 έως 1.169 ευρώ, για επίδομα κίνησης από 364 έως 750 ευρώ (ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση της εκλογικής τους περιφέρειας από το κέντρο της Αθήνας), 1.136 ευρώ για ταχυδρομικά τέλη, 917 ευρώ ατέλεια σταθερής τηλεφωνίας και 200 ευρώ ατέλεια για κινητή τηλεφωνία.

Και νέες μειώσεις των υπαλλήλων

Περαιτέρω μειώσεις θα υποστούν από την 1η Ιανουαρίου και οι υπάλληλοι της Βουλής στο ποσό των υπερωριών και του επιδόματος κίνησης που λαμβάνουν, σε ποσοστό που δεν έχει προς το παρόν αποφασιστεί. Οι περικοπές αυτές δεν περιλαμβάνονταν στον ψηφισμένο προϋπολογισμό της Βουλής. Οι υπάλληλοι της Βουλής αμείβονται επιπλέον με 71 ώρες υπερωρίες τον μήνα και ένα επίδομα κίνησης της τάξης των 200 ευρώ. Σημειώνεται ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξομοιώνονται συνταξιοδοτικά οι υπάλληλοι της Βουλής με τους τακτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου. Με δυσμενή διάκριση, ωστόσο, καταργείται η δυνατότητα των υπαλλήλων της Βουλής να βγουν στη σύνταξη έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010. Το γεγονός έχει προκαλέσει κύμα φυγής, καθώς απλοί υπάλληλοι και διευθυντικά στελέχη σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης, πολύ περισσότερο που μετά τη σχετική εξαγγελία αναμένεται η ρύθμιση για την κατάργηση του διπλού εφάπαξ, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί αν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.

Από τις νέες περικοπές των προνομίων βουλευτών και υπαλλήλων η Βουλή προσδοκά περαιτέρω εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του 2013, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η ζωή θα δείξει αν οι θυσίες στις οποίες θα υποβληθούν θα τους κάνουν πιο συμπαθείς στον κόσμο.

Στα μαλακά φαίνεται να πέφτουν μόνο οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών, καθώς η μείωση κατά 40% στις αποδοχές τους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, περιορίζεται στο 35%. Κάθε βουλευτής μπορεί να έχει δύο επιστημονικούς συνεργάτες, που αμείβονται με 1.600 ευρώ και 700 ευρώ υπερωρίες τον μήνα…


Σχολιάστε εδώ