Μπλόκο στον Τσίπρα
Με το νέο σύστημα το πρώτο κόμμα, που με τα σημερινά δεδομένα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει το «μπόνους» των πενήντα (50) εδρών και ταυτόχρονα την πρωτοβουλία των κινήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να αλλάξει τα δεδομένα εν όψει των επόμενων εκλογών αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αντίθετος είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα και η χώρα θα βρεθεί «αντιμέτωπη» με την ακυβερνησία, καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης θα καταστεί ακόμη πιο δυσχερής.
Ακόμη υπενθυμίζουν πόσο επώδυνες ήταν οι διαδικασίες μετά τις τελευταίες εκλογές μέχρι να υπάρξει προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων. Επικαλούνται επίσης την περίπτωση της Ιταλίας που τις τελευταίες δεκαετίες είχε αλλεπάλληλες βραχύβιες κυβερνήσεις, στην οποία σε αντίθεση με την Ελλάδα το κράτος λειτουργεί ανεξάρτητα με τις εκάστοτε πολιτικές αλλαγές.
Πληροφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό και ότι προτίθεται στις αρχές του 2013 να αναλάβει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η πρόταση όχι μόνον θα εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου, αλλά θα συγκεντρώσει και τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (180) των βουλευτών, ώστε το νέο σύστημα να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές.
Το νομοσχέδιο δεν θα διασφαλίζει απλώς την αναλογικότερη εκπροσώπηση των κομμάτων στη Βουλή, αλλά θα περιλαμβάνει ακόμη ρυθμίσεις όπως η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (Α΄ και Β΄ Αθηνών).
Η κυβέρνηση θα επικαλεστεί την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του υφιστάμενου εκλογικού νόμου και με τις απαραίτητες διορθώσεις να ενισχυθεί ο ρόλος των βουλευτών, να περιοριστούν και τα κρούσματα «υπόγειας συναλλαγής» τους με οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει υψηλό ρίσκο, κρύβει και παγίδες.
Με την καθιέρωση ενός αναλογικότερου συστήματος όχι μόνο αποκλείεται το ενδεχόμενο αυτοδύναμων κυβερνήσεων, αλλά καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος ο σχηματισμός κυβερνήσεων συνεργασίας.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι, αν οι τελευταίες εκλογές είχαν διεξαχθεί με την απλή αναλογική, θα χρειαζόταν η σύμπραξη τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να περιέλθει σε κατάσταση ακυβερνησίας με ανίσχυρες κυβερνήσεις και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έχει τη συναίνεση όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ, που η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγιο αίτημά τους, και δύσκολα ο κ. Τσίπρας, παρότι αντιλαμβάνεται ότι θα του στερήσει μια νίκη κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης, δύσκολα δεν θα ψηφίσει.
Ωστόσο, οι εκπλήξεις, όχι φυσικά ευχάριστες, ίσως προέλθουν από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαφωνούν ή εκφράζουν επιφυλάξεις για τα σχέδια του κ. Σαμαρά.
Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι πιθανό να εκληφθεί από τους ψηφοφόρους ως «ένδειξη ηττοπάθειας» και «κίνηση πανικού» εν όψει εκλογών.
Άλλοι βουλευτές τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα εξουσίας να προωθεί έναν νόμο που να του αφαιρεί τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμο τη χώρα.
Ορισμένοι εκ των βουλευτών αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί ότι, όταν το θέμα φτάσει στη Βουλή, θα διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή, αδιαφορώντας για τις όποιες κυρώσεις.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Σαμαράς θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στη διαγραφή των «ανταρτών» κι έτσι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες και τις συνέπειες μιας εσωκομματικής κρίσης.