Μουδιασμένοι στη ΔΗΜΑΡ

Δίχως το στοίχημα να έχει χαθεί για τον κυβερνητικό συνασπισμό, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο πια στο αυριανό νέο Eurogroup, καθώς –όπως διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη– «η χώρα και ο ελληνικός λαός ό,τι ήταν να κάνουν το έκαναν. Τώρα είναι η σειρά των δανειστών». Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, κινήθηκε και η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ μετά τη συνάντηση που είχε στις αρχές της εβδομάδας με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Eurogroup. Ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε χαρακτηριστικά, σε μια εκ νέου προσπάθεια να προβάλει το προφίλ του αντιστασιακού, ότι «η Ελλάδα έλαβε όλα τα απαιτούμενα μέτρα και η κοινωνία σηκώνει μεγάλο βάρος. Οι εταίροι και οι δανειστές μας πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις», στρέφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα βέλη του –όχι για πρώτη φορά– στους ευρωπαίους εταίρους, με το επιχείρημα ότι η ελληνική κοινωνία είναι διαμελισμένη και δεν μπορεί να ματώσει άλλο με επιπλέον βάρη στις πλάτες της.

Στη ΔΗΜΑΡ ζητούν γρήγορα την εκταμίευση της δανειακής δόσης και, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Π» ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ Σάκης Παπαθανασίου, «τα πράγματα δεν είναι αποσαφηνισμένα, αλλά η χώρα δεν μπορεί να αφεθεί χωρίς τη δόση και πρέπει να βρεθεί λύση, για να δοθεί έστω και τμηματικά. Το ΔΝΤ θέλει να διαπραγματευτεί τώρα τη βιωσιμότητα του χρέους, με τη Γερμανία όμως και τους υπόλοιπους εταίρους να μην είναι διατεθειμένοι να το κάνουν». Ακόμη, κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ τόνισε με νόημα στο «Π» πως «αυτό που μας τρομάζει είναι το ενδεχόμενο μιας νέας δέσμης μέτρων, που μπορεί να προκύψει μέσα από τεθλασμένες, με αφορμή την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού». Στην Αγίου Κωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μάλλον τις ευθύνες που ούτως ή άλλως τους βαραίνουν, καθότι η ΔΗΜΑΡ είναι ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος –βεβαίως, τα ποσοστά του κόμματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παίρνουν την κατιούσα–, στελέχη που είναι κοντά στον πρόεδρο διαμηνύουν πως «εμείς από την αρχή ήμασταν συγκρατημένοι. Δεν είχαμε υπεραισιοδοξία, σε αντίθεση με το Μαξίμου, γι’ αυτό και είχαμε πει απ’ την αρχή να αποσυνδεθεί η εκταμίευση της δόσης από τη βιωσιμότητα του χρέους», πετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την καυτή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης.

Πανηγυρίζει το «ρεύμα» στη ΔΗΜΑΡ

Με φόντο τις παραπάνω πολιτικές εξελίξεις, πλήρως δικαιωμένα αισθάνονται τα στελέχη και οι αντιρρησίες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά τα μέτρα που προωθούσε η τρικομματική κυβέρνηση. Μάλιστα, το μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Νεφελούδης την εβδομάδα που μας πέρασε παραιτήθηκε από τη θέση του υπευθύνου στον τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, με αφορμή την τριμερή επιτροπή συντονισμού της κυβέρνησης –για την οποία, σημειωτέον, προορίζεται σίγουρα ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, με τις άλλες δύο θέσεις να παραμένουν ανοιχτές–, πως «η συμμετοχή στην τριμερή επιτροπή συντονισμού της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση της 19ης Ιουνίου, που απλώς έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά. Δυστυχώς, η ΔΗΜΑΡ βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε έναν ιδιότυπο κυβερνητισμό, που δεν έχει καμιά σχέση με την αντίληψη της κυβερνώσας Αριστεράς, όπως αυτή περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της». Σε συνέχεια των όσων ανέφερε μέσα στην εβδομάδα, ο Α. Νεφελούδης αποκάλυψε στο «Π» πως «στις 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παναττική συνάντηση των στελεχών της λεγόμενης μειοψηφίας στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός Ρεύματος Ιδεών, το οποίο και θα πάρει συγκεκριμένη μορφή». Ραγδαίες είναι, λοιπόν, οι εσωκομματικές εξελίξεις στην Αγίου Κωνσταντίνου και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει και συνέχεια με το καυτό ζήτημα του ανασχηματισμού, το οποίο ναι μεν μετατίθεται για λίγο αργότερα, αλλά είναι σίγουρο πως θα πυροδοτήσει αντιδράσεις. Ήδη, άλλωστε, στελέχη και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στο παρασκήνιο το συζητάνε, ακονίζοντας τα ξίφη τους για τους υποψήφιους υπουργικούς θώκους, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία αρνείται να εκπέμψει κατηγορηματικά προς τα έξω τέτοιου είδους μηνύματα.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ