Μια ανάσα πριν από τη συμφωνία το κυπριακό Μνημόνιο

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, που είναι συναφές με το ύψος χρηματοδότησης που χρειάζονται οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «τρόικα» και κυπριακή κυβέρνηση εξέδωσαν χωριστές ανακοινώσεις στις οποίες τονίζουν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να καθοριστεί είναι το ποσόν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η σχετική έκθεση θα είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο και, σύμφωνα με την κυπριακή κυβέρνηση, η συμφωνία θα υπογραφεί περί τον Ιανουάριο, ενώ η αποταμίευση θα είναι δυνατό να γίνει περί τις αρχές Φεβρουαρίου.

Παιχνίδι με το αέριο

Το ακριβές περιεχόμενο του Μνημονίου δεν έχει γίνει γνωστό. Φαίνεται ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και θα πρέπει να μπουν και άλλες πινελιές. Οι τροϊκανοί, πάντως, ήθελαν να βάλουν χέρι και στο φυσικό αέριο της Κύπρου, με αποτέλεσμα να μη γίνει κατορθωτή την περασμένη εβδομάδα η υπογραφή Μνημονίου. Τώρα φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση, άγνωστο όμως προς ποια κατεύθυνση. Βέβαιο είναι ότι μέρος των εσόδων από το φυσικό αέριο θα πηγαίνει προς το χρέος. Ακόμη όμως δεν ανακοινώθηκε ποια θα είναι η εν λόγω διαδικασία και σε ποιο ποσοστό. Η «τρόικα» ήθελε να έχει λόγο στη συγκρότηση της κυπριακής εταιρείας υδρογονανθράκων και στη διαχείριση του φυσικού αερίου, ενώ ταυτοχρόνως ζητούσε το σύνολο των χρημάτων από τις αδειοδοτήσεις των κυπριακών ενεργειακών οικοπέδων. Για τον Πρόεδρο Χριστόφια και για τα κυπριακά κόμματα αυτό συνιστούσε κόκκινη γραμμή και έγινε προσπάθεια για εναλλακτικές επιλογές εξοικονόμησης χρημάτων. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι με την αναβλητικότητά του και τους κακούς του χειρισμούς δεν οδήγησε την κατάσταση μόνο ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών, αλλά και ένα βήμα πριν από την εποπτεία της Κύπρου και τον έλεγχο του φυσικού αερίου από τους τροϊκανούς.

Η επιστολή της ΕΚΤ

Η «τρόικα» αναχώρησε από την Κύπρο την περασμένη Πέμπτη το πρωί. Την Τετάρτη είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και των πολιτικών αρχηγών.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, άσκησαν έντονη κριτική στον Πρόεδρο, τον οποίον κατηγόρησαν ότι δεν τους ενημέρωσε και ζήτησαν, ως εκ τούτου, τα σχετικά έγγραφα. Απόδειξη της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η κυπριακή οικονομία αποτελεί και η επιστολή, η οποία εστάλη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ότι, στην ουσία, εάν δεν υπογραφεί το Μνημόνιο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Άμεσης Παροχής Ρευστότητας θα μπορεί να στηρίζει τις κυπριακές τράπεζες ως τις 15 Ιανουαρίου 2013. Συνεπώς σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον κυπριακό τραπεζικό τομέα.

Ιδιωτικοποιήσεις

Από την άλλη, οι τροϊκανοί ζητούν την ιδιωτικοποίηση ακόμη και κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, όπως η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ).

Οι τροϊκανοί υπολογίζουν ότι από την πώληση της ΑΤΗΚ θα εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα τα ετήσια κέρδη της φτάνουν τις 650 χιλιάδες ευρώ.

Η εναλλακτική πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης είναι η εξής: Αντί να ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΗΚ, να δίδονται τα κέρδη για τα δάνεια. Αναμένεται να δούμε πού βρίσκεται ο όποιος συμβιβασμός ή εάν η «τρόικα» έχει επιβάλει τους όρους της.

Βιωσιμότητα του χρέους

Το κρίσιμο σημείο είναι το ύψος του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που είναι συναφές με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Στις διαβουλεύσεις «τρόικας» και κυβέρνησης της Κύπρου καθορίστηκε ως καταρχήν ποσό τα 10 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, το κυπριακό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθότι με τους καλύτερους οιωνούς φτάνει το 134% επί του ΑΕΠ. Δηλαδή ξεπερνά το όριο της βιωσιμότητας, που είναι το 120% επί του ΑΕΠ, εξ ου και η σκληρή γραμμή την οποία υιοθετούν οι τροϊκανοί. Το τελικό ύψος του ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει γνωστό περί τον Δεκέμβριο και το τελικό τον Ιανουάριο, όταν η εταιρεία PIMCO, που ανάλαβε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας, θα έχει έτοιμα τα πορίσματά της.

Πάντως, συμφωνία έχει επιτευχθεί μεταξύ «τρόικας» και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε διαδικαστικά τεχνικά θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην οποία η «τρόικα» έχει επιβάλει τους όρους της.

Φωνάζουν οι συντεχνίες

Οι συντεχνίες διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο δεσμεύει την κυβέρνηση, αλλά όχι υποχρεωτικά και τις ίδιες, ενώ η ΠΑΣΥΔΥ, η συντεχνία των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν περί το 20% του μισθού τους.

Μπορεί να μην καταργήθηκε ο 13ος μισθός, όμως το ποσόν περικόπηκε μηνιαίως.

Απαντώντας στο εν λόγω θέμα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι αποτελεί επιτυχία της κυβέρνησης το ότι διαφύλαξε τον 13ο μισθό ως θεσμό.


Σχολιάστε εδώ