«Μαριονέτες» οι υπουργοί!

Επισήμως, η Επιτροπή θα έχει ως αντικείμενο την προετοιμασία των νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον τριβές και παρεξηγήσεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο ρόλος της θα είναι πολύ πιο σημαντικός, αφού επί της ουσίας θα αναλάβει τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής και έτσι αναπόφευκτα θα εμπλέκεται ακόμη στο έργο των υπουργών, προοπτική που κάθε άλλο παρά ενθουσιάζει τους τελευταίους.

Ορισμένοι, μάλιστα, έσπευσαν να σημειώσουν ότι «οδηγίες» θα δέχονται μόνο από τον κ. Σαμαρά ή τους στενούς συνεργάτες του.

Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού ισοδυναμεί με έμμεση ομολογία της αδυναμίας του να συντονίσει την κυβέρνηση, διαπίστωση με την οποία συμφωνούν ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν κρύβουν την έκπληξή τους.

Οι πλέον επικριτικοί, μάλιστα, κάνουν λόγο για «αυτογκόλ», που αναπόφευκτα θα πλήξει το προφίλ του κ. Σαμαρά, ενώ εκτιμούν ότι η επιλογή του αυτή, αντί να περιορίσει τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα, θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα.

Αναφέρονται συγκεκριμένα στις τριβές που είναι αναμενόμενο ότι θα προκληθούν όταν η Επιτροπή θα επιχειρήσει να «διορθώσει» νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες υπουργών. «Δηλαδή, κάποιο από τα μέλη της Επιτροπής θα επικοινωνήσει, π.χ., με τον Αβραμόπουλο ή τον Στουρνάρα για να του δώσει… οδηγίες και αυτό θα περάσει χωρίς απρόοπτα;», διερωτώνται.

Πόσω μάλλον που οι υπουργοί θα έχουν επιπλέον από «πάνω» τους τον επίτροπο να «τσεκάρει» την πιστή τήρηση του προγράμματος και του προϋπολογισμού, επισείοντας την απειλή της επιβολής κυρώσεων. Από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και σημειώνουν ότι η Επιτροπή δεν θα παρεμβαίνει στο έργο των υπουργών, αλλά θα λειτουργεί υποστηρικτικά προς αυτούς, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες και εντάσεις. Εκτίμηση που δεν βρίσκει σύμφωνους αρκετούς βουλευτές αλλά και υπουργούς, που θεωρούν ότι η κατάσταση θα γίνει πιο περίπλοκη και η λειτουργία της κυβέρνησης περισσότερο προβληματική.

Κι αυτό καθώς, παράλληλα με το Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπάρχει η εννεαμελής αυτή Επιτροπή, ενώ υφίσταται ήδη άλλη μία τριμελής (ένας από κάθε κόμμα), που συνθέτουν έναν δαίδαλο.

Και το εύλογο ερώτημα-απορία που τίθεται είναι ποιο από τα όργανα θα είναι το αποφασιστικό και η γνώμη του θα αποτελεί νόμο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η εννεαμελής επιτροπή θα αποφασίζει και το Υπουργικό Συμβούλιο θα… διεκπεραιώνει… Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει απαξιωθεί.

Στους πέντε μήνες μόνο μία φορά έχει συνεδριάσει, και αυτό γιατί ήταν συνταγματική υποχρέωση για την επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Από την άλλη πλευρά, η Κυβερνητική Επιτροπή, που υπήρχε επί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι άφαντη…

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, ελπίζουν ότι μέσω της Επιτροπής θα καταφέρουν να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν, κυρίως λόγω του ότι στην κυβέρνηση μετέχουν στελέχη από τρία κόμματα. Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, που όσες φορές ανέκυψε ζήτημα με αποφάσεις ή δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός επικοινωνούσε μαζί του… μέσω του Φ. Κουβέλη.

Αλλάζουν οι έδρες

Ως προς τη σύνθεση της… παρακυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ προκρίνει για την ώρα μια εννεαμελή Επιτροπή (τρία μέλη από κάθε κόμμα και χωρισμό της κυβερνητικής δραστηριότητας σε τρεις τουλάχιστον κύκλους, που θα συντονίζονται από ανάλογα μέλη της Επιτροπής). Η ΔΗΜΑΡ δεν επιμένει σε πολυπρόσωπο σχήμα, αντιπροτείνοντας μια ολιγομελή ομάδα (3 έως 5, μάξιμουμ, σταθερά μέλη) και κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που συζητείται, να προστίθεται και ο αρμόδιος από κάθε κόμμα (π.χ. αν υπάρχει θέμα εξωτερικής πολιτικής, μαζί με το σταθερό μέλος της Επιτροπής να προσέρχεται και ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής κάθε κόμματος).

Το ΠΑΣΟΚ συζητά να μετέχουν σε αυτήν την Επιτροπή (στην περίπτωση που θα είναι 9μελής) οι κ. Σαχινίδης, Μανιάτης (αν δεν υπουργοποιηθούν), Πρωτόπαπας ή Κουτρουμάνης. Η ΔΗΜΑΡ περιορίζεται για την ώρα στους κ. Χατζησωκράτη και Παπαθανασίου.


Σχολιάστε εδώ