Μήπως κούρασε η σάτιρα;

Σταθερά κολλημένοι με τη σάτιρα είναι οι Έλληνες, αποδεικνύοντας ότι είναι απόγονοι του Αριστοφάνη και ότι ακόμη και τις πιο άσχημες και δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες τις ξεπερνούν με το εύστοχο χιούμορ, ακόμη και με τον αυτοσαρκασμό.

Η επιτυχία του Λάκη Λαζόπουλου, του Αντώνη Κανάκη και του Θέμου Αναστασιάδη είναι δεδομένη και αποτελούν την καλύτερη συνταγή στην γκρίζα πραγματικότητα, αλλά μήπως τα παλικάρια μας είναι λίγο κουρασμένα από τη συνεχή έκθεση;

Το «Αλ τσαντίρι νιουζ» μπήκε στον ένατο χρόνο ζωής του, γνωρίζοντας δόξες και τιμές, οι «Ράδιο αρβύλα» στον τέταρτο, με τους τέσσερις να δίνουν τα ρέστα τους, και ο Θέμος κλείνει δεκατρία χρόνια στο πλατό του «Όλα», με την τηλεθέαση να φτάνει στο 27,6%.

Παρόλη την αστεία διάθεση, που τις χαρακτηρίζει τόσο στην έναρξή τους όσο και στη συνέχειά τους, αναδεικνύονται ωστόσο στις τελευταίες εκπομπές έντονα σημάδια κόπωσης. Και αυτό γιατί οι δημιουργοί είναι άνθρωποι που ζουν και αυτοί μέσα στο πιο ζοφερό κομμάτι της οικονομικής κρίσης και μερικά πράγματα είναι τόσο τραγικά που πλέον δεν διακωμωδούνται.

Η ίδια τηλεόραση έχει πάψει όμως να αποτελεί έμπνευση για σάτιρα. Ακόμη και η Μαρία Μπεκατώρου και η Ελένη Μενεγάκη δεν δίνουν πρόσφορο υλικό για σάτιρα… Όλα μοιάζουν να είναι ίδια. Αν δεν δεις κάτι στους «Αρβύλα», θα το πετύχεις στο «Όλα» ή θα το έχει ο Λάκης. Γιατί απλούστατα οι παραγωγές έχουν περιοριστεί αλλά και η διάθεση για μια τηλεόραση που κάνει τη χαζοχαρούμενη ή είναι χαζοχαρούμενη, έχει εκλείψει.

Κάποτε ο Λάκης Λαζόπουλος έφτιαχνε ατάκες. Ποιος δεν θυμάται το «πάμε πλατεία»; Μια ατάκα ουσίας, μια φράση με νόημα, ένας λόγος αιχμής και κριτικής. Είχε όμως και πλούσιο υλικό για σάτιρα. Τη λάιφ στάιλ ευμάρεια, το νεοπλουτισμό, την επίπλαστη καλοπέραση, την ξιπασιά των καταναλωτών, την εικονική πραγματικότητα του Έλληνα και των καλεσμένων. Τώρα τι να σατιρίσει; Τις αυτοκτονίες, τα συσσίτια, τη φτώχεια; Μόνο τους πολιτικάντηδες έχει… Τα χρόνια πέρασαν και ο Λάκης άλλαξε, γιατί και η Ελλάδα άλλαξε. Σε μια χώρα όπου λείπει η μεσαία τάξη και τη θέση τους πήραν οι νεόφτωχοι ο Λαζόπουλος ή ο κάθε σατιρικός δημιουργός δεν μπορεί να κάνει θαύματα.

Η τηλεοπτική σάτιρα έχει χάσει το χιούμορ της και τον ενθουσιασμό της. Ο εχθρός είναι η εθνική μας κατάθλιψη.


Σχολιάστε εδώ