Κατά τα άλλα (νέοι πανεπιστημιακοί μύθοι)

Το παλιό (ως νοοτροπία, πρακτική, σχέσεις) δεν λέει να πεθάνει στα ΑΕΙ. Το κρατάνε ζωντανό πολιτικοί και καθηγητές που έχουν διαμορφώσει εδώ και χρόνια ένα πλέγμα άνομων συμφερόντων. Τα αρνητικά φαινόμενα, πολλά.

1 Οι άγριοι της ζούγκλας του Αμαζονίου και οι πανεπιστημιακοί διανοούμενοι έχουν κάτι κοινό: τρώνε τον πλαϊνό τους χωρίς καμία τύψη, κανέναν ενδοιασμό. Η αυτοδιοικούμενη (;) διαπλοκή συχνά παίρνει τη μορφή του ενδο-κανιβαλισμού όχι στη βάση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά στον βωμό των υποκρυπτόμενων άνομων συμφερόντων ομάδων χωρίς πολιτικό (ή μάλλον με διακομματικό) χρώμα.

2 Δεν καταλαβαίνω γιατί χαίρονται οι πανεπιστημιακοί συνδικαλιστές επειδή το 75-90% των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ συμμετείχε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για ανάδειξη συμβουλίων. Διέλαθε της προσοχής τους ποιοι εξελέγησαν (πρώην πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, κοσμήτορες, πρόεδροι). Αυτή η ανακύκλωση της ενδοπανεπιστημιακής εξουσίας, που στηρίζεται στις ίδιες δομές διαπλοκής, θεωρείται πρόοδος και εξυγίανση; Κατά τα άλλα, η Παιδεία εξημερώνει τον άνθρωπο και η Ανώτατη Παιδεία τον καθιστά υπεύθυνο και ώριμο πολίτη.

3 Αυτό το σχέδιο (σοφίας;) Αθηνά γιατί αργεί να… ξημερώσει; Το κρατάνε στα συρτάρια οι υπουργοί και οι μανδαρίνοι, πιέζουν οι πρυτάνεις, απειλούν οι τοπικές κοινωνίες ή μήπως πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου ή για έπεα πτερόεντα (που τα πήρε ο αέρας του πολιτικού κλίματος); Κατά τα άλλα, έχουν όραμα και σχέδιο.

4 Μαύρη χολή… λιανικής πώλησης εκλύουν οι τάχατες πάνσοφοι υπερερευνητές στα διάφορα έγκριτα φύλλα, αρνούμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν ακολουθεί τις πολλών αφετηριών και προορισμών… πτήσεις εμπάθειάς τους. Κατά τα άλλα, ο καθηγητής διδάσκει ήθος.

Το ‘χω ξαναγράψει. Το πανεπιστήμιο δεν ανήκει στους υπουργούς, τους πρυτάνεις και τους κοσμικοφιλόδοξους αρθρογράφους. Ζει και αναπνέει από όλους τους άλλους, και κυρίως από αυτούς που του δίνουν (μόρφωση, χρόνο, ψυχή) και δεν του παίρνουν (εξουσία, διαπλοκή, χρήμα).


Σχολιάστε εδώ